Nadat de twee cd’s van The Way We Walk waren uitgegegen besloot ik wat verder in het live werk van Genesis te duiken. Toen nog via SI music, verkreeg ik via een vriend de versie van Three Sides Live met alleen maar live materiaal, in tegenstelling tot de versie die via de reguliere markt te krijgen was en een vierde kan had met wat onuitgegeven studio materiaal. Ik moet zeggen dat ik deze versie eigenlijk nooit heb gehoord en een van de weinige Genesis albums is die ik ook daarnaast ook niet bezit. Die eerste (met alleen maar live nummers) staat mij nog gegrift in het geheugen en vooral de kwaliteit van de opname’s, die ook met de Definitive Remasters niet veel beter waren. Ook was de tracklisting verkeerd, zo was om een of andere reden One For The Vine in twee delen gedeeld, en waren The Fountain Of Salmacis / Watcher of the Skies en It een nummer dat ongeveer 16 min. Klokte. Met andere woorden, een complete chaos.
Deze periode heeft me daarnaast nooit kunnen grijpen. Vooral het eerste schijfje verzuipt zo ongeveer in het Abacab werk, wat zoals bekend, zeker niet het beste is wat Genesis ooit heeft gedaan. Ik was teleurgesteld. Ik vond de uitvoering van Turn It On Again, tov de versie die gespeeld werd op de WCD (wat een power en een mooie afsluiter) tour veel beter en al met al kon met het niet echt boeien. Ook al moet worden gezegd dat de live uitvoering van Ababab vele vele malen beter was dan de studio versie. Vooral die solo is zoveel malen beter op het einde, natuurlijk begeleid met het inmiddels legendarische double drum werk van Phil en Chester. Van Abacab is dit het enige nummer dat nog de volgende tours nog bleef opduiken. Met de Mama tour als opener van het concert en tijdens de Invisible Touch tour was het ingeslot als tweede nummer. Het nummer stond ook op de nominatielijst om te worden gespeeld met de 2007 reuni tour maar heeft het uiteindelijk als zoveel nummers niet gehaald. Daarmee was het bijzonder triest gesteld met het Abacab werk, wat mij het idee heeft dat ook Genesis zelf niiet al te positief terugkijkt op deze periode. In verhoudingen tot eerdere uitgaven moet wel gezegd worden dat de geremasterde versie echt stukken beter is en in ieder geval beter klinkt en beter is afgemixed. Ik sla meestal de eerste cd maar direct over en ga naar de tweede cd.
Op die tweede cd sla ik dan wel Misunderstanding over, waar ik ook vrij weinig mee kan. Waarom Phil besloot om nou juist dit nummer te spelen op The First Farewell Tour is mij een compleet raadsel, en tijdens te Invisible Touch Tour was het nummer al gedroped en was later alleen nu onderdeel van de Old Medley (maar dan een klein stulje v/d refrein) op de 92 tour. Ook dit nummer heeft de 207 setlist niet gehaald. Een nummer dat de 2007 setlist wel haalde was de In The Cage Medley, die ook op de Mama Tour werd gespeeld en de Invisible Touch Tour, dan wel niet met andere fragmenten van nummers op verschillende Tours. In de hele rit is dit wellicht het eerste moment waar ik enige vorm van genot begon te voelen. Het was na The Lamb Lies Down On Broadway (in de Old Medley) ook het tweede nummer dat in van The Lamb leerde kennen, en het derde nummer van Selling, hier de Cinema Show. Maar, gezegd moet worden dat ik me ook toen al ergerde aan de gewoonte van Genesis om medley’s te spelen. In The Cage is een klassieker van jewelste, en in de medley zoals hier gespeeld vaak een centerpiece of ieder Genesis concert, en vrijwel altijd gespeeld met daarop volgend Afterglow. Ook hier heeft In The Cage al de snelle solo van Daryl die het nummer naar het einde stuwt, maar is nog niet zo op de voorgrond ingemixed als bijvoorbeeld op Live over Europe 2007. De Cinema Show and Slipperman, de toetsen, de dubbel drums, kippevel....Het einde van Afterglow, die toetsen hoe dat aanzwelt...naar het einde...kippevel tot en met. Prachtig ook die roze foto in de hoes van het album genomen tijdens dit nummer en dezelfde setting werd in 2007 nog even over gedaan. Dat moment moet ieder Genesis fan even een flinke lading kippevel hebben bezorgd, omdat het een setting is die zo herkenbaar is.
Daarna One For The Vine.Duidelijk van een ander concert, van een andere tour en een hele andere opname, aangezien dit nummer van de setlist was gekicked, en daarna ook nooit meer is gespeeld. Ik moet eerlijk zeggen, ik kende het nummer niet, en op dit album en deze versie was mijn eerste kennismaking. Er was nog even sprake van om One For The Vine te spelen in 2007 maar datis uiteindelijk niet doorgegaan. One For The Vine live zet in zoveel aspecten eigenlijk de toon voor Home By The Sea live, en ik heb het als zodanog altijd als zijn voorloper beschouwd. Fantastische uitvoering. Vooral een prachtig middenstuk, met mooi toetsenwerk en ook hier weer het drum werk wat het geheel ondersteund. Vooral de bassgitaar is mooi ingemixed op de geremasterde versie en laat even horen waartoe Mike in staat is als bassgitarist.
The Fountain of Salmacis, sporadisch gespeeld, ook in de Gabriel tijd was het in de tijd van Selling al van de setlist gehaald, en is het nummer nooit als toegift na The Lamb gespeeld. Hetnummer dook soms op tijdens de And Then There Were Three tour en deze opname is vermoedelijk ook van deze tour. Een hele mooie opname, mag ik wel zeggen. Fantastische mellotron direct vanaf het begin. Heel subtiel, dan weer bombastisch, denk ik dat we het over het legendarische status niet hoeven te hebben.
De combinatie It/Watchers Of The Sky is eigenlijk alleen tijdens de Trick Of The Tail Tour gespeeld en was de enige toegift en tevens de afsluiter van het concert. In de eerste instantie is deze compinatie nogal een merkwaardige keuze, maar na een aantal luisterbeurten kan ik niet anders concluderen dan dat het eigenlijk heel goed werkt. It is in zijn gespeeld, en van Watchers wordt het begin en het einde gebruikt. De laatste keer dat Watchers in zijn geheel is gespeeld tijdens een tour was als toegift tijdens de Lamb Tour als tweede toegift en afsluiter van het concert. Vooral erg mooi hoe It en Watchers in elkaar overlopen, de mellotron in het middenstuk is werkelijk van te smullen en hoe dan Watchers opbouwt moet echt een ware climax geweest zijn van een fenomenale ervaring.
Al met al een een aantal goede nummers en een goede afspiegeling van Genesis’ een periode die niet te boek staat als een van hun besten. Mooie toevoegingen van eerdere tournees maar hierdoor krijgt het wel een beetje een hap snap gehalte, en tekent dit live album zich ook door het niet presenteren van een volledig concert, zoals eigenlijk voor Genesis normaal is. Uitgaven als deze kunnen de bootleg handel alleen maar meer stimuleren.