Boudewijn de Groot - Boudewijn de Groot (1966)

Alternatieve titel: Apocalyps

Label: Decca

1. Het Geluid van Stilte (2:08)
  2. Nee Meeuw (2:17)
  3. Een Respectabel Man (2:33)
  4. Er Komen Andere Tijden (2:06)
  5. Noordzee (2:30)
  6. Welterusten Mijnheer de President (2:30)
  7. Een Meisje van 16 (2:58)
  8. Apocalyps (3:33)
  9. Vrijgezel (2:26)
  10. Draai Weer Bij (2:47)
  11. Woningnood (2:06)
  12. De Dagen Zijn Geteld (2:50)
  13. Strand * (2:31)
  14. De Morgen * (2:25)
  15. Delirium * (3:42)
  16. Elégie Prénatale * (2:03)
  17. Sexuele Voorlichting * (1:31)
  18. Referein Voor... * (2:30)
avatar van AOVV
Stemmig debuut van Boudewijn de Groot, met uiteraard 'Welterusten Mijnheer de President', dat hoog boven de andere nummers uittorent. Met de covers is het een beetje hit & miss ('Het Geluid van Stilte' vind ik maar niks, terwijl 'Er Komen Andere Tijden' best sterk is), en de overige songs zijn niet bepaald indrukwekkend, maar wel charmant. 'Noordzee' is daarop, in positieve zin, een uitzondering.

3,5 sterren

Ik merk dat de opener, een Nederlandstalige versie van The Sound of Silence, niet bij iedereen in de smaak valt.

Toch vind ik het een zeer geslaagde adaptatie van dit folkrock-anthem. Hij komt zelfs harder bij me binnen dan het origineel. Waarschijnlijk komt dit doordat het in het Nederlands is (heel de tijd aan het einde van iedere strofe dat half-depressieve "STIL-TE").

Het hele album staat eigenlijk vol met zeer geslaagd werk, zowel eigen als gecoverd.

3,5 *

avatar van Lau1986
Een vermakelijk album. Ik vind de covers niet storend en sommige erg goed geslaagd. Het eigen werk vind ik ook goed. Leuk debuut!

Simon Smith (crew)
Ik heb onlangs het jaartal van deze plaat gecorrigeerd naar 1966, er stond 1965, en nu is het weer veranderd in 1965. Ik ben benieuwd wie die correctie heeft uitgevoerd. Volgens mij moet het toch echt 1966 zijn. Ik hoor het graag

Simon Smith schreef:
Volgens mij moest het toch echt 1965 zijn, dus heb ik het weer teruggecorrigeerd. Ik baseerde me daarbij op MuMe's meest geaccepteerde bron: Boudewijn de Groot - Boudewijn de Groot | Releases | Discogs

avatar van teus
Zal ik het ingewikkelder maken?

Speciaal net ff research gedaan,want ik heb dit album (CD) in bezit
In het info boekje van dit album staat.....tracks 1 t/m 12 1966

teus schreef:
In het info boekje van dit album staat.....tracks 1 t/m 12 1966

Wat natuurlijk onzin is aangezien de singles Noordzee en Meisje van 16 en hun b-kanten uit 1965 stammen.

Simon Smith (crew)
Mijn informatie heb ik via Delpher verkregen (databank met o.a. historische kranten). Ik vond 4 verschillende kranten die aangeven dat het eerste album van De Groot begin 1966 verscheen.
Het meest duidelijk is de advertentie uit Het Vrije Volk van 25 februari 1966, waarin wordt aangekondigd dat De Groot de dag daarna zijn eerste langspeelplaat introduceert bij Dankers, een platenzaak in Rotterdam. De informatie op Discogs is dus helaas fout. Ik zal kijken of ik dat ook kan aanpassen.

dazzler schreef:

Waarom is het dan onzin??
De overige tracks zijn gewoon bonustracks uit 1965,zijn later toegevoegd en afkomstig van EP of single en die staan los van dit album
Ik zou zeggen eerst ff goed lezen...
1 t/m 12 (album) uit 1966 dus.....

avatar van dazzler
Correctie. Noordzee / Apocalyps is uit 1966. Meisje van 16 / De eeuwige soldaat is uit 1965.

Casartelli (moderator)
Op mijn cd-versie (dat is dit boxje) bleek ook 1966 te staan. Gekkigheid. Boudewijns eigen website heeft het dan wel weer over 1965.

dazzler schreef:

Sorry ik heb ook een correctie voor mijn eerdere bericht
Nu vind je me denk ik vervelend worden
Ik hoef ook niet persé het laatste woord te hebben ,hierna stop ik ermee....
De single Noordzee/Apocalyps komt toch ook uit 1965

teus schreef:
De single Noordzee/Apocalyps komt toch ook uit 1965

Wel, dat dacht ik ook uit mijn blote hoofd (opgepikt van een discografie website van Boudewijn).

Volgens mij gaat Noordzee zelfs aan Meisje van 16 vooraf.

Maar discogs zegt 1966, dus daarom dacht ik dat ik het fout had.

In de jaren '60 ontbreken jaartallen vaak op platen.
En er is dat onderscheid tussen opgenomen (copyright) in en uitgebracht (published) in.
Daar kan dan wel eens een aantal maanden (soms = jaartje) verschil op zitten.

Simon Smith (crew)
Discogs is natuurlijk ook maar user generated. Als je naar de labelnummers kijkt, is Noordzee eerder uitgebracht dan Meisje van 16.

Casartelli schreef:
Ben je akkoord met 1966? Dan dien ik een correctie in.

Simon Smith schreef:
Ben je akkoord met 1966? Dan dien ik een correctie in.
Tja, ik ben er niet bij geweest... de onderbouwing her en der van 1966 lijkt sterker dan die van 1965, dus mijn zegen heb je.

avatar van Spoelworm
Er was een tijd dat ik het meeste
Te vertellen had op feesten
Waar ik met verlichte geesten
Vaak de politiek besprak
Waarin wij ons nooit vergisten
Mensen die het beter wisten
Waren allemaal fascisten
Die het aan verstand ontbrak

Geniale teksten

avatar van L_T_B
Simon Smith schreef:

Over twee maanden komt er een LP van hem uit. Met onder meer 'Een respectabele man' - de vertaling van uiteraard A well respected man.

Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad 25-01-1966