SZA - Z (2014)

8. Sweet November (4:03)
  9. Shattered Ring (4:05)
  10. Omega (4:23)
avatar van Reijersen
De combinatie van electronics en R&B is hip, heel hip. Kijk maar naar de successen van een FKA Twigs, om zomaar een dwarsstraat te nemen. In deze zelfde combinatie van muziekstijlen past ook SZA. Deze dame is de eerste zangeres bij Top Dawg Entertainment. Op dit debuutalbum doet SZA het niet alleen. Ze krijgt hulp van Kendrick Lamar, Isaiah Rashad en Chance the Rapper. Maar hoe is de plaat nu eigenlijk?

In ieder geval een vrij korte plaat met tien nummers. De eerste daarvan is Ur. Een nummer dat die bekende, moderne sound van electronic/R&B laat horen. Een fijne opener. Dat is ook te zeggen van Childs Play, tot dat die rapper er in komt. Die klinkt er een beetje ingeplakt. Jammer. Gelukkig is er Julia. Dit nummer is een stuk meer ingekleurd dan de vorige songs. Dat zorgt voor een vollere en al snel een wat warmere sound. Prima stem ook, van SZA. Best een cool nummer.
Ook Warm Winds begint erg leuk, maar verzand daarna in een saai einde. Consistentie wordt alom gemist. Ook op het vlakke HiiiJack en al luisterend naar Green Mile vraag ik me af of dit nummer niet al eens over mag zijn. Stelt erg weinig voor die track. Dat mag ook gezegd worden van het wel erg drukke Babylon. Less is vaak more, maar daar hebben ze hier geen kaas van gegeten.
Ik wordt dan wel weer blij van het erg mooie Sweet November en het aardige Shattered Ring. Ook afsluiter Omega is een meer dan prima nummer.

Wisselend succes, dat moge duidelijk zijn. Dat komt vooral door het matige middenstuk. Er zijn ook favorieten. Zo hebben we Julia, Sweet November en Omega.

(bron: Opus de Soul)