Joni Mitchell - Court and Spark (1974)

Canada
Pop / Folk
Label: Asylum

1. Court and Spark (2:48)
  2. Help Me (3:25)
  3. Free Man in Paris (3:04)
  4. People's Parties (2:16)
  5. The Same Situation (2:56)
  6. Car on a Hill (3:00)
  7. Down to You (5:39)
  8. Just Like This Train (4:25)
  9. Raised on Robbery (3:07)
  10. Trouble Child (4:00)
  11. Twisted (2:23)
avatar van ZERO
1001 Albums you must hear before you die

Het volgende album uit de lijst werd Joni Mitchell - Court and Spark (1974). Joni Mitchell kende ik enkel van naam. Toegegeven, ik dacht altijd dat ze bekend was omwille van één album (zijnde Blue), maar blijkbaar was dat een onderschatting, want er staan maar liefst 4 albums van haar in de lijst.

Een beetje leeswerk hier leert me dat Blue blijkbaar het meest breekbaar is, dat dit album wat luchtiger is en dat de opvolgers meer jazzy zijn. Ik denk dus dat Court and Spark misschien wel een perfecte instapper is, maar dat mogen de kenners hier gerust tegenspreken.

Voor mij was het alleszins een leuke kennismaking met het werk van deze artieste. Vanaf de eerste luisterbeurt vond ik het meteen leuk. Joni Mitchell heeft wat mij betreft een prettige stem en ook de instrumentatie op het album klinkt goed. Het is een ideaal plaatje voor op zonnige dagen.

Intussen zijn we enkele weken en luisterbeurten verder. Jammer genoeg is het album niet echt gegroeid, wat ik eigenlijk wel gedacht had. Ik vind het nog steeds een leuk album, de liedjes klinken prettig, maar voorlopig heb ik niet de drang om dit album meteen in huis te halen of echt vaak te gaan luisteren.

De beste nummers zijn voor mij de eerste drie, aangevuld met de vreemde eenden in de bijt 'Raised on Robbery' en 'Twisted'.

Ik sluit zeker niet uit dat m'n waardering voor dit album nog zal stijgen en ben benieuwd naar het andere werk van Joni Mitchell, maar voorlopig hou ik deze op 3,5.

Favorieten: Court and Spark, Help Me, Raised on Robbery

avatar van Tonio
De eerste probeersels op For the Roses zijn Joni waarschijnlijk prima bevallen. Reden om haar zoektocht voort te zetten op Court and Spark. Een wat moeilijker te doorgrond album, dat vele luisterbeurten nodig heeft voordat het zijn geheimen prijsgeeft.