Het debuutalbum van R.E.M.! Erg belangrijk natuurlijk, want het is het begin van wat een geweldige muziekcarriere zou worden. Alhoewel, het is al voorafgegaan door een geweldig EP'tje. Dus de verwachtingen waren hooggespannen. Konden ze dit waarmaken? Zo sterk als de EP vind ik hem niet, maar het is een uitstekend album, dat moet gezegd worden.
Het begint meteen met een knaller! Radio Free Europe vind ik echt geweldig! Hun beste nummer tot dan toe. Ik heb het verhaal gehoord dat R.E.M. toentertijd vaak als country-band werd gezien (vraag me niet waarom) en de heren hier niet zo blij mee waren, en dat hier naar wordt verwezen in de tekst. Iemand die dit kan bevestigen? (Sandokan?)
In ieder geval geweldige compositie, echt een heerlijk refrein, met een heel fijn bewerkte stem. Niet overdone, zoals tegenwoordig, maar gewoon effectief gedaan. Verder is er een hoop te horen in het nummer. Maar bovenal gewoon een nummer om lekker hard te zetten uit je dak te gaan!
Pilgrimage is een heerlijk dromerig en meeslepend nummer. De coupletten zitten vol met spanning en dan breekt het los in het refrein, zeker als de achtergrondzang er de tweede keer ook nog bijkomt. De muziek klinkt heel simpel, maar er zit meer in verborgen dan het lijkt. Allemaal heel subtiele dingen. Aan het eind komt er ineens een tamboerijn bij. Zeer effectief bij. In de refreinen vind ik het soms trouwens erg Byrds-achtig. Waar niks mis mee is.

Erg fijn nummer.
Laughing. Lekker gejengel op de gitaar van Peter Buck. Ik blijf me afvragen waar die teksten in godsnaam over gaan. "Laocoon and her two sons"? Verwijst hij nou naar de priester uit de Trojaanse oorlog? Maar dat was een man. Ik kan er niet heel veel van maken. Wel weet ik dat ik het muzikaal echt heerlijk vind. En al heb ik geen idee waar het over gaat, ik zing lekker mee.

Maar nu ik er echt goed naar luister, valt me op hoe goed deze muziek eigenlijk in elkaar zit.
Talk About The Passion, he, hoor ik daar weer The Byrds? Een grote invloed, heb ik het idee. En Michael begint zelfs Frans te zingen.

Maar wat een heerlijk gitaarspel toch. En wat een pakkende melodieën. En wat geweldig muzikaal ingekleurd. Wat een klasse. Dit is pop zoals het hoort te zijn.
Moral Kiosk is lekker up-tempo ineens, je veert ineens op. En ik kan niks anders doen dan tevreden met mijn hoofd meeknikken. Prima nummer!
Perfect Circle is een prachtig mooi emotioneel nummer (dat hoor ik tenminste, de teksten moet ik ooit nog eens gaan uitzoeken, lijkt me interessant). Dit nummer zie ik Michael Stipe zo akoestisch met alleen gitaartje zingen, afwezig voor zich uit starend. Hij weet dus ook te ontroeren!
Maar met Catapult komt het heerlijke gitaarspel meteen weer terug. Een sterk refrein is het nou niet erg, maargoed, ik vergeef het ze...

Een wat minder nummer dat alsnog gewoon prima wegluistert.
Ook Sitting Still weet me al wat minder te boeien. Dat is ook het grote probleem van dit album voor mij. Ik heb echt geen idee waarom, het is niet dat ik de nummers echt zoveel minder vind worden,.maar na de eerste helft van dit album heb ik het vaak wel weer gehad.
9-9 vind ik op zich wel een geweldig nummer. Die geluidseffecten in het nummer zijn erg leuk, en al vanaf de intro zit je meteen in het nummer. Lekker energiek, maar toch wat mysterie zoals Sandokan-Veld dat noemde, door effecten als dat gepraat.
Shaking Through is wat mij betreft weer een mooi meeslepend perfect popliedje. Michael gooit er zelfs nog een hele hoop emotie in op een bepaald punt. Heerlijk nummer is het eigenlijk wel. "SHAAAAAAAAAAAAAKIIIIIIING THROOOOUUUGGGH!"
We Walk is dan weer een vrolijk opgewekt liedje. Ook hierbij kan ik m'n hoofd niet stilhouden. Wat een vrolijkheid en wat een luchtigheid zeg! Dat gitaartje, wat is ie toch lekker!
West of the Fields is een sterke afsluiter. Al ben ik hier altijd allang de aandacht voor de muziek verloren, desondanks vind ik het toch een erg fijn nummer. Lekker tempo zit erin. Het lijkt alsof ze op sneltreinvaart door een liedje heen willen. Alsof ze de trein willen halen maar nog wel even een liedje erdoorheen willen jassen. Erg gehaast. Maar dan op een goede manier. Kan dat dan? Ja dus!
Eigenlijk verdient dit album muzikaal een 4,5* maar omdat ik altijd na de halft van het album al afdwaal, is er toch nog iets waarvan ik niet weet wat het is waardoor ik het album toch wat minder vind. En dat is dan ook meteen de reden dat ik de EP beter vind. Vijf sterke liedjes op een rij die me nooit vervelen. Maar dit album is een mooie stap verder.