Radiohead - Kid A (2000)

Rock / Electronic
Label: Parlophone

1. Everything in Its Right Place (4:11)
  2. Kid A (4:44)
  3. The National Anthem (5:51)
  4. How to Disappear Completely (5:56)
  5. Treefingers (3:42)
  6. Optimistic (5:16)
  7. In Limbo (3:31)
  8. Idioteque (5:09)
  9. Morning Bell (4:35)
  10. Motion Picture Soundtrack (7:01)
  11. Everything in Its Right Place [BBC Radio One Evening Session - 15/11/00] * (6:04)
  12. How to Disappear Completely [BBC Radio One Evening Session - 15/11/00] * (6:37)
  13. Idioteque [BBC Radio One Evening Session - 15/11/00] * (4:12)
  14. The National Anthem [BBC Radio One Evening Session - 15/11/00] * (4:43)
  15. Optimistic [Lamacq Live in Concert: Victoria Park, Warrington, England - 02/10/00] * (4:39)
  16. Morning Bell [Live at Canal+ Studios, Paris] * (4:25)
  17. The National Anthem [Live at Canal+ Studios, Paris] * (5:01)
  18. How to Disappear Completely [Live at Canal+ Studios, Paris] * (5:56)
  19. In Limbo [Live at Canal+ Studios, Paris] * (4:42)
  20. Idioteque [Live at Canal+ Studios, Paris] * (4:12)
  21. Everything in Its Right Place [Live at Canal+ Studios, Paris] * (6:42)
  22. Motion Picture Soundtrack [Live at Canal+ Studios, Paris] * (3:54)
  23. True Love Waits [Live in Oslo] * (5:04)
In Limbo vind ik dus juist helemaal niet minder dan de rest! Heerlijk geluidje.

En @bloempje24: vond je HTTT niet experimenteel dan? Of bedoel je dat ze een echt experimenteel zoals dus Kid A aan het maken zijn?

Ja, dat vraag ik me ook af. Dit is toch niet zoveel experimenteler dan HTTT?

avatar van SilverGun
herman schreef:

Ja, dat vraag ik me ook af. Dit is toch niet zoveel experimenteler dan HTTT?

Ik vind van wel. De meeste nummers op HTTT hebben een vrij traditionele opbouw, terwijl er op Kid A van alles wordt uitgeprobeerd met songstructuren, ritmeschema's en sonische details. Daar haal ik bij het luisteren naar Kid A de meeste voldoening uit. Nummers als National Anthem en Idioteque klinken op het eerste gehoor vrij repetitief maar zijn juist de meesterwerkjes die het zijn vanwege alle subtiele en perfect gebruikte samples. Vandaar ook dat de 'tribute' albums zo jammerlijk falen door dat belangrijke aspect van de muziek te verwerpen en HTTT ook bij lange na niet zo'n sterk album is als Kid A en OK Computer. Zelfs live-uitvoeringen van Kid A nummers hebben er onder te lijden vind ik. Dat vind ik vrij uniek omdat er eigenlijk geen enkel ander album bestaat dat ik op die manier beluister om er uit te halen wat er in zit.

avatar van bloempje24
Radiohead werkt momenteel aan een (naar eigen zeggen) nieuwe stijl met een nieuw geluid waarbij de opname sessies veel weg hebben van Kid A. Enkele nummers liggen al kant en klaar op de plank (lekten ze maar uit!).

HTTT is lang niet zo experimenteel als Kid A en Amnesiac. De elektronica van The Gloaming uitgezonderd. The Gloaming bevat ook vele lagen, stemmen en structuren.

Ik zie HTTT meer als een verzameling (echte) liedjes gemaakt met de instrumenten van Kid A en oudere albums.

Kid A was een nieuw ingeslagen weg waar veel te ontdekken viel en radiohead wil en kan geen 2e Kid A maken. Elke album moet anders zijn. De thematiek blijft dan wel hetzelfde, de uitvoering is steeds een wereld van verschil.

Ik denk dat ze bij HTTT even niet de zin of inspiratie hadden om weer een nieuwe weg in te slaan. Het is toen gewoon een verzameling sterke songs geworden en niet een totaalbeeld als bij Kid A.

Kid A is innovatief. HTTT niet.

Alhoewel de songs Everything in Its Right Place en How to Disappear Completely zwevend mooi zijn, raakt deze cd mij toch niet. Het kabbelt maar wat door waarbij ik de opbouw naar een climax teveel mis.

avatar van Gajarigon
Ik vond dit album een hele teleurstelling, ik heb er nooit iets aan gevonden .

avatar van otherfool
Hmm had ik deze nou 2,5 gegeven? Da's wat overdreven, want ik vind hem een stuk beter dan Amnesiac en HTTT. Een vol punt erbij derhalve.

avatar van HiLL
Toch weer halfje erbij. Met name door Optimistic.

avatar van Zwammer
Na OK Computer Radiohead's beste cd.

Het openingsnummer is gelijk al geweldig, alleen al voor dat nummer moet je een Dolby Surround set kopen. Het nummer is misschien heel erg ontoegankelijk, maar door de beat is het toch ook wel weer erg toegankelijk. Daardoor kan je zo'n nummer makkelijk aan een vriend/vriendin laten horen. De tekst van dit nummer blijft natuurlijk geweldig.

Nummer 2 Kid A vind ik niet echt bijzonder, maar het nummer heeft een heel erg magisch gevoel wat het toch ook een bijzonder nummer maakt.

The National Anthem vond ik na 1 luisterbeurt de minste. Al dat trompetgeschal was niks voor mij en ik vond het toen ook herrie. Maar naarmate ik het meer ging luisteren ging ik het meer waarderen en dan zul je horen dat het nummer heel erg mooi in elkaar zit. Bovendien is het erg leuk dat Radiohead gebruikt maakt van zo'n muziekkorps.

How To Disappear Completely begint erg gewoontjes, maar door de mooie opbouw vind ik dit het mooiste nummer van het album. De instrumenten passen perfect en de stem van Thom vind ik in dit nummer heel erg mooi.

Treefingers is erg sfeervol en het past goed bij het album. Ik heb altijd het gevoel dat Radiohead bij dit nummer een beetje naar Moby heeft gekeken.

Optimistic vind ik na In Limbo de minste van de 10. Ik vind het een beetje een doorsnee nummer. Het heeft weinig magie en is ook niet bijzonder.

In Limbo heeft mij nooit weten te pakken. Ik zou wel eens willen weten wat het bijzondere van deze song is. Voor mij klinkt het als een 'filler'.

Idioteque zou het wel goed gedaan hebben als single. Het ligt lekker in het gehoor, heeft een lekkere beat en je kan hem al snel meezingen. Wat mij betreft 1 van de beste songs van Radiohead.

Idioteque en Morning Bell gaan vloeiend in elkaar over. Morning Bell is zo'n liedje dat gelijk goed in het gehoor ligt en je zal het na 1 of 2 luisterbeurten misschien wel de beste song vinden. Toch vind ik dat deze song na meerdere malen luisteren wat van z'n magie verliest. Vooral het instrumentale stukje op het eind mist toch wat.

Motion Picture Soundtrack is een sfeervol en toch wel apart nummer. Ik vind het een erg mooi nummer en het is een mooie afsluiter van een top-cd.

Kid A krijgt van mij net geen 5*, omdat ik Optimistic en In Limbo net wat minder vind dan de rest van het album. 4,5* dus.

avatar van HiLL
The National Anthem en Optimistic vind ik JUIST de betere.

avatar van gemaster
Zwammer schreef:

Moby? Dit is toch gewoon ambient ála Aphex Twin?

Mooi stukje Zwammer!

het mooie aan in limbo is voor mij het einde. Iemand is (zie het niet letterlijk maar symbolisch) afgedwaald en wordt door Yorke verzocht terug te keren naar waar hij thuis hoort. Come back! zingt Yorke (koppel dit aan het eerste nummer van Kid A: "What is this that you try to say...??"). Je hoort vervolgens de woorden van Yorke vervormd aankomen bij de ontvanger. Het is al te laat, hij is niet meer te redden...

Ze zitten op een verschillende golflengte, hun gedachten zijn te verschillend om te kunnen communiceren?

In de muziek komt dit terug doordat iedereen zijn eigen ding speelt. Er is geen harmonie tussen de instrumenten, net als in The national anthem speelt iedereen voor zichzelf.

In limbo betekent dan ook o.a. voorgeborchte van de hel.

Stem verhoogd naar 4,5*.

avatar van Gajarigon
'k Begin er een beetje in te komen, maar toch nog steeds niet mijn ding. Spijtig...

Gajarigon schreef:

Houdt u vol houdt u vol!

avatar van avdj
Hoeveel luisterbeurten had deze plaat bij jou nodig, HiLL?

avdj schreef:

Hoeveel luisterbeurten had deze plaat bij jou nodig, HiLL?

Gek genoeg niet veel...na twee/drie keer vond ik het al prachtig!
Ik moest wel erg wennen aan 3, met name dat einde. Daar waar ik met name in het begin een erg lekker nummer vond al. En ook Morning Bell meteen al erg mooi vond. Het was ook mijn eerste ervaring met Radiohead (op Creep na dan) en in korte tijd kocht ik ze allemaal.

avatar van Gajarigon
Ik heb amnesiac eerder gehoord en daardoor was ik al aan die versie van bepaalde nummers gewend geraakt. 'k Blijf amnesiac toch nog altijd stukje beter vinden...

paranoidandroid
Ik weet nog dat ik dit album net gekocht had. Gelijk luisteren met koptelefoon, de eerste 10 keer had ik echt zoiets van 'is dit het nu!?' , maar dat is gelukkig goed gekomen. Vind 'm nu misschien wel net zo mooi als OK Computer.

avatar van Lying Mouth
Ik vond dit in 1e instantie een behoorlijke afknapper na OK Computer. Half jaartje later kwam Muse met OoS en dat vond ik toen veel meer een opvolger van OK Computer.

Jaartje later is het allemaal toch nog goed gekomen en ik vind het nog steeds een van de betere Radioheads. Nummers als Idioteque en the National Anthem horen nu bij mijn toppers.

avatar van Ward
Nu ik The Bends en vooral OK Computer(die in korte tijd tot een van mijn favoriete albums is uitgegroeid) vaak intensief heb geluisterd ben ik nu aan Kid A begonnen. Ik heb dit album wel al best vaak gehoord, maar toen was Radiohead nog niet aan mij besteed. Na de eerste luisterbeurt weet ik nog niet zo goed wat ik er van moet vinden, maar dat had geloof ik iedereen hier. Het album heeft wel een hele typische Radiohead-sfeer vind ik, maar het is toch wel een heel ander album dan OK Computer.
Bij vlagen hoorde ik wel al de schoonheid erin, maar ik moet er nog wel erg aan wennen. Ik zal hem vanavond weer opzetten. Ik kom er nog op terug.

Ben dit album ook wat aan het gewoon worden ... ziet er zeker niet slecht uit maar komt nog wat onwennig over ...

avatar van The Scientist
Heb em weer vaak geluisterd, vind het enige minpuntje nog In Limbo, dat er gewoon niet lekker ingaat. Verder ECHT een topalbum, gaat naar 5*

avatar van Music4ever
Heb deze cd vanmiddag aangeschaft, en alleen nog maar 'Morning Bell' beluisterd.
Hoorde van vele mensen hier dat dat een topnummer is en daar ben ik het helemaal mee eens zijn.
Benieuwd hoe de rest van dit album is, 'Morning Bell' is in ieder geval super dus!

Music4ever schreef:

Mazzelaar, je hebt nog veel moois voor de boeg. Alle stijlen van Radiohead, van gitaar, akoestisch tot zwaar elektronisch, kakafonie en ambient komen hier samen. Ik hoop dat je dit album een goede kans geeft. Het zal je de eerste keer zeker niet helemaal bevallen verwacht ik.

Music4ever schreef:

Morning Bell is naar mijn mening een van de mooiste!
Ook Optimistic is top!

avatar van dynamo d
Motion Picture Soundtrack bevat nogal wat luchtledige opvulling. Daar werd ik niet echt enthousiast van. Wel goede nummers zijn m.i.: The National Anthem en Optimistic.

avatar van Gajarigon
Vandaag opnieuw beluisterd, en hupsa, een halfje erbij.

Gajarigon schreef:
Vandaag opnieuw beluisterd, en hupsa, een halfje erbij.

zo makkelijk gaat dat tegenwoordig he!

avatar van aphexfreak
Ik zei het eerder al : radiohead goes warp,kid-a lijkt(net als amnesiac)zo van het warp label te komen maar niets is minder waar.Radiohead koos weer eens voor iets totaal anders net als ze deden na the bends.Gewoon een fantastische cd met geen 1 slecht nummer eigenlijk.Idioteque is mijn favoriet(vage clip ook trouwens)Dit album is gewoon super! aanradertje!