Radiohead - The Bends (1995)

Label: Parlophone

1. Planet Telex (4:18)
  2. The Bends (4:06)
  3. High and Dry (4:17)
  4. Fake Plastic Trees (4:50)
  5. Bones (3:08)
  6. [Nice Dream] (3:53)
  7. Just (3:54)
  8. My Iron Lung (4:36)
  9. Bulletproof..I Wish I Was (3:28)
  10. Black Star (4:07)
  11. Sulk (3:42)
  12. Street Spirit (Fade Out) (4:14)
  13. The Trickster * (4:42)
  14. Punchdrunk Lovesick Singalong * (4:41)
  15. Lozenge of Love * (2:16)
  16. Lewis (Mistreated) * (3:20)
  17. Permanent Daylight * (2:49)
  18. You Never Wash Up After Yourself * (1:45)
  19. Maquiladora * (3:27)
  20. Killer Cars * (3:03)
  21. India Rubber * (3:26)
  22. How Can You Be Sure? * (4:21)
  23. Fake Plastic Trees [Acoustic] * (4:42)
  24. Bullet Proof..I Wish I Was [Acoustic] * (3:35)
  25. Street Spirit (Fade Out) [Acoustic] * (4:26)
  26. Talk Show Host * (4:41)
  27. Bishop's Robes * (3:25)
  28. Banana Co. * (2:22)
  29. Molasses * (2:28)
  30. Just [BBC Radio One Session - 14 / 09 / 94] * (3:46)
  31. Maquiladora [BBC Radio One Session - 14 / 09 / 94] * (3:30)
  32. Street Spirit [Fade Out) (BBC Radio One Session - 14 / 09 / 94] * (4:22)
  33. Bones [BBC Radio One Session - 14 / 09 / 94] * (3:03)
  34. Fake Plastic Trees [Live] * (5:27)
  35. Blow Out [Live] * (5:40)
  36. Bones [Live] * (3:16)
  37. You [Live] * (3:59)
  38. High and Dry [Live] * (4:27)
avatar van gemaster
Die ene hoge noot in 'Just' die wel eeuwen lijkt te duren, whaaaaaaaaa.

avatar van otherfool
Van de eerste minuut Planet Telex geniet ik meer dan de laatste 2 Radiohead albums bij elkaar. Wat een geweldige song is dat toch. You can force it but it will not come!

Wat volgt zijn eigenlijk louter hoogtepunten in de muziekgeschiedenis (Fake Plastic Trees, Black Star, Street Spirit... en dat allemaal op 1 CD!). Het duo Bones/Nice Dream is ietsjes minder maar het mag de pret nauwelijks drukken.

Dan de clips. Just is werkelijk fantastisch maar eigenlijk vind ik die van Street Spirit nog mooier. Vertraagde beelden naast en tussen 'real time' beelden... zo knap gedaan. De muziek helpt natuurlijk ook, Street Spirit staat in mijn persoonlijke lijstje op 2 (U mag raden wat op 1 staat).

OK Computer vond ik nog net een streepje beter, dus The Bends krijgt 4,5*. Met een 'optie naar boven'.

Immerse Your Soul In Love.

avatar van Nicolage Rico
otherfool schreef:

"Nice Dream" vind ik juist wel lekker. Dat is eigenlijk het enige nummer van The Bends waarbij ik hetzelfde gevoel krijg als "let down", "Karma Police" en "No surprises" van het album OK Computer. Dat heerlijke dromerige (toepasselijk bij nice dream - het zal de bedoeling wel zijn) gevoel.

avatar van HiLL
Sterker nog Nice Dream is een van de betere op de plaat.

Ik neig ernaar ook dit album een halve ster meer te geven..

avatar van bloempje24
Ik ook, had slechts 3,5 gegeven. De akoestische nummers vind ik hier het mooist, met street spirit natuurlijk. Op Iron lung etc. ben ik inmiddels uitgekeken.

avatar van The Scientist
Street Spirit na veel luisteren voor mij het beste Radiohead-nummer

avatar van Dielie
deze ga ik vandaag ook halen, nostalgie, heb hem weleens gedraaid vroeger op cassetje, maar nu ben ik in de stemming om dit album veel te draaien, waarschijnlijk door dit regenachtige weer

avatar van mathias
alles is gesloten hoor vandaag

avatar van Dielie
Hier niet ver vandaan is een winkel die ook op zondag open is, het toeval lukt dat daar een Extrazone is, waar ik deze platen waarschijnlijk vind.

Alhoewel ik niet zeker ben vandaag nog te kunnen gaan,

liejanne
Ben ook maar eens begonnen aan Radiohead!
Wat een gaaf album dit zeg! Van Street Spirit krijg ik echt kippenvel!!
Nu in ieder geval al 3,5 ster. Gaat zekers nog meer worden denk ik!

Super album!! Klinkt echt goed, een meesterwerk als OK Computer zat er echt aan te komen, als je dit hoort...

Xander
Ik heb me nog maar enkele maanden verdiept in de radiohead albums, maar The bends komt tot nu toe toch wel als favoriet uit! Het album kent bijna geen enkel zwak moment, stuk voor stuk sterke nummers. Mijn hoogtepunten op dit album: Planet Telex, Fake Plastic Trees, Black Star en natuurlijk het legendarisch, briljante Street Spirit!

Street Spirit steelt inderdaad de show hier maar mijn favoriet is High and Dry.

HiLL schreef:
Sterker nog Nice Dream is een van de betere op de plaat.

Precies, zo lekker 'gemeen' gespeeld. En de opbouw is meesterlijk gewoon.

Ik zie dit album soms ook met de volgende bonus tracks:
13. How Can You Be Sure?
14. Killer Cars

Zijn deze de moeite waard of is het standaard-album voldoende?

avatar van HiLL
Ik ken ze niet, maar ik zeg je wel het album is sowieso voldoende! Dik zelfs!

Zeker, fantastisch album dit.
Op OK Computer na de beste van Radiohead.

avatar van bloempje24
dynamo d schreef:
Ik zie dit album soms ook met de volgende bonus tracks:
13. How Can You Be Sure?
14. Killer Cars

Zijn deze de moeite waard of is het standaard-album voldoende?

Deze extra tracks zijn zeker een paar Euro extra waard!

bloempje24 schreef:
Deze extra tracks zijn zeker een paar Euro extra waard!

Dank je. Ik heb dit album (incl. extra tracks) inmiddels via Amazon gekocht.

dynamo d schreef:

Dank je. Ik heb dit album (incl. extra tracks) inmiddels via Amazon gekocht.

Ik zeg u gefeliciflapstaart en veel plezier!

HiLL schreef:
Ik zeg u gefeliciflapstaart en veel plezier!

Thanks. Radiohead is toch een aparte groep. Niet alles vind ik even goed, maar er zitten een paar songs bij van een zeer hoog niveau waardoor je ook steeds meer Radiohead albums wilt hebben. Ben benieuwd naar The Bends.

O ja, 'Fake Plastic Trees' is ooit gecoverd door Marillion op Radiation (bonus track op Japanse release): http://www.musicmeter.nl/album/6587

Had je Kid A al btw?

Had je Kid A al btw?

avatar van Nicolage Rico
Nicolage Rico schreef:

"Street spirit" geeft me overigens hetzelfde gevoel. Prachtig, zweverig...

avatar van HiLL
Welkom terug in mijn top jongen!

HiLL schreef:
Welkom terug in mijn top jongen!

Toe maar HiLL.
En waar heeft deze plaat dat aan te danken?

Rokol schreef:

Toe maar HiLL.
En waar heeft deze plaat dat aan te danken?

Ja ik zat hem weer eens te beluisteren en dacht he maar jij hoort weer in mijn top i.p.v. Hail. Gewoon recht toe recht aan rock!

HiLL schreef:

Het is zeker een juweel van een plaat.

avatar van ZERO
Briljant album! Eén van de beste ooit gemaakt en voor mij het beste Radioheadalbum!

The bends en Fake plastic trees zijn voor mij de 2 beste radioheadsongs ooit. Maar ook Planet Telex, Bones, Black star en Street spirit zijn gewoon geweldig! Ook de andere nummers op dit album zijn zeer de moeite waard!

Het enige nummer dat ik niet echt op het album vind passen is (Nice dream). Dit nummer had beter op OK Computer gepast naar mijn mening. Een wissel met Electioneering had leuk geweest.

5* uiteraard