Donald Byrd - Byrd in Hand (1959)

Jazz

pareltje.

avatar van bacabana
Here am I

avatar van Metalhead99
Opgenomen op 31 mei 1959 in de Rudy van Gelder Studio in Hackensack.
Trompetist Donald Byrd werd op deze sessie bijgestaan door Pepper Adams (baritone sax), Charlie Rouse (tenor sax), Walter Davis Jr. (piano), Sam Jones (bass) en Art Taylor.
Op dit album gaat de aandacht vooral uit naar de blaassectie. Het spel tussen Adams, Rouse en Byrd is gewoonweg fantastisch.
Byrd in Hand is een lekker swingend jazzalbum. Het begint lekker rustig met Witchcraft en Here Am I (ben het met bacabana eens dat dit een fantastisch nummer is). Daarna voeren ze het tempo op met "Devil Whip" en dit tempo houden ze vast tot het einde van de plaat.
"The Injuns" zorgt voor een interessante afsluiting, die begint met een melodie die mij doet denken aan het oude Egypte (de stijl klinkt gewoon een beetje als iets uit die contreien). Waarna de solo's komen en ze eindigen weer met een stukje samenspel, waarin de melodielijn uit het begin ook weer terug komt.

"Byrd in Hand" is een prima jazzplaat van een hier op musicmeter ondergewaardeerde artiest.

avatar van captain scarlet
Wow, wat 'n waanzinnig lekkere plaat is dit. Klinkt als 'n klok en swingt als de kolere.
Het samenspel van Byrd , Adams en Rouse is heerlijk, en af en toe word er wat gas teruggenomen, met wat ruimte voor de bas en en het pianospel van Davis wat ook weer oorstrelend klinkt.
Genieten van de eerste tot de laatste noot.

Voor de vinylliefhebber, Culture Factory heeft een aantal Jazz albums een mooie heruitgave gegeven. Het schijnt semi-(il)legaal te zijn, maar het artwork is als de originelen en het geluid van de LP's is voortreffelijk. Zo ook deze Byrd In Hand, die je bijvoorbeeld hier nog kan krijgen:

Donald Byrd | Byrd In Hand | 1 LP | 3700477836467 | Sounds

avatar van Chet
Naar aanleiding van bovenstaande berichten dit, voor mij onbekende, album beluisterd.

Zeer fraai en conform de meeste opnames uit die tijd, vooral op de koptelefoon, het ene instrument uiterst links en het andere uiterst rechts op de oortjes.

Een feestje om, dankzij MM, een album uit 1959 te ontdekken in 2025.

avatar van Kronos
west schreef:
Zo ook deze Byrd In Hand, die je bijvoorbeeld hier nog kan krijgen:

Donald Byrd | Byrd In Hand | 1 LP | 3700477836467 | Sounds

Ik heb deze ook en nog vier andere albums op dit label. Nadeel is dat het Blue Note logo niet op de hoes staat maar verder zijn het goed verzorgde reissues. 20 euro zoals bij Sounds vind ik wel wat veel. Ik kocht ze met korting voor slechts 10 euro.

avatar van captain scarlet
Kronos schreef:

Dat adresje wil ik ook wel