Ulf Lohmann - Because Before (2001)

Duitsland
Electronic
Label: Kompakt

1. Because Before 01 (5:48)
  2. Because Before 02 (4:16)
  3. Because Before 03 (4:32)
  4. Because Before 04 (4:29)
  5. Because Before 05 (3:11)
  6. Because Before 06 (2:10)
  7. Because Before 07 (3:25)
  8. Because Before 08 (5:14)
  9. Because Before 09 (3:25)
  10. Because Before 10 (1:40)
  11. Because Before 11 (4:29)
avatar van John Doe
Fijne ambient cd. Vooraf was de ep Because uitgekomen en een maand na dit album de ep Before, niet alle tracks van die ep's staan echter op dit album.
Bekende ingrediënten voor ambient worden door Ulf Lohmann gebruikt: zachte synthloops, veldopnames en af en toe instrumenten (al dan niet bewerkt). Er is een mooi werkje van gemaakt dat het mysterie van het leven op een positieve manier omarmt. De tracks zijn voor ambient niet al te lang, waardoor het schommelende karakter van de muziek niet al te snel tot inslapen leidt.

thejazzscène
Die instrumenten voegen veel toe aan de muziek. De hoes vind ik ook erg bijpassend aan de muziek. Door de warme volle klank van het album kom ik steeds terecht bij associaties met warme, zuiderse landen. Woestijnen, ongerepte natuurlijke verschijnselen. Het is een aangenaam sfeertje en bevorderend voor de warme zon (en wind) dezer dagen.

avatar van MJ_DA_MAN
Absoluut een mooie plaat, alleen te vaak ''net niet'', om die term maar weer eens op tafel te gooien (in de zin van dat het vrijwel nooit extreem en/of intens mooi wordt). Een solide 3,5*.

avatar van sander.
Ik vind het album een mooie opbouw hebben. Het is een heel fijne stroom van korte stukken, typisch Kompakt (ambient/pop/ambient).

Het moet even op gang komen, maar bij nummer 4 komen de melodieën al wel tot grote emotionele dieptes. Daarna het bloedmooie 5e nummer, prachtig hoe de echo's zorgen voor een zachte resonantie. Die echo's komen terug in het 7e, het euforische 8e, en het slome melancholische 9e nummer, en zorgt voor een heerlijke textuur waar je in wilt blijven hangen. Het geeft dit album iets ritmisch, wat gek is voor zo'n minimalistisch werk. Knap hoe er ook een constante sfeer in blijft.

avatar van John Doe
sander. schreef:
Luister ook eens Shuttle 358 en Vladislav Delay. Erg mooi minimalistisch en ritmisch en sfeervol op een minstens even kalme manier als Ulf Lohmann.

avatar van sander.
Dank voor de tips! Vladislav Delay kende ik al, werkt ook heel subtiel. Shuttle 358 is een mooie nieuwe vondst, heeft inderdaad veel gemeen met Lohmann! Vraag me alleen af in hoeverre Lohmann gesampled heeft van akoestische instrumenten nu ik het vooral elektronische werk van Shuttle 358 hoor... Dit album klinkt zo levendig en organisch.

avatar van Gyzzz
Deze doorstaat de tand des tijds wonderwel. Hele pure en zuivere ambient, nadrukkelijk zonder te proberen een eigen geluid neer te zetten en misschien wel daarom heel eigen.