Near schreef:
Belachelijk sterke psychedelische post-punk-plaat met 'The Cutter' en 'Heads Will Roll' als grote publiekstrekkers.
Mijn aandacht gaat echter meer uit naar de twee meest hypnotiserende nummers: 'Higher Hell' en 'Gods Will Be Gods'. Telkens als ik die nummers hoor begrijp ik niet hoe het komt dat de hele shoegaze-beweging nog meer dan 5 jaar op zich liet wachten. Alle elementen zijn aanwezig, in die twee nummers! De reverb, de hypnotische riffs, de tanpura en sitar die een wall of sound optrekken (Indische muziek, toch écht wel de basis voor alle drone-gerelateerde muziek, nietwaar), en de delay op McCulloch's stem: shoegaze avant-la-lettre! Laat Bilinda Butcher ze inzingen, en je hebt MBV-classics.
Bijgevolg betreur ik het ook dat deze plaat zo relatief ondergewaardeerd is gebleven (er zijn uitzonderingen natuurlijk, pitchfork gaf ze onlangs nog een verdiende 9.2 score), want dit is nog zoveel meer dan enkel een strakke post-punk-plaat...
Sowieso hebben bands als Echo & Bunnymen, The Cure, maar nog meer Cocteau Twins het shoegaze geluid gevormd tot op grote hoogte. Shoegaze was een prachtige beweging, maar allerminst nieuw derhalve. New wave is wat dat betreft een veel revolutionairder stroom gebleken waarin eigenlijk alle indierock en latere stromingen al verpakt zaten. Porcupine is daarbij nog een van de meest extreme platen, veelal onbegrepen inderdaad. Maar wat uiteindelijk de meeste geheimen prijsgeeft bij herhaaldelijk beluisteren, itt de andere Bunnyplaten, die wat conventioneler zijn.