Paul McCartney - New (2013)

Label: Hear

1. Save Us (2:39)
  2. Alligator (3:27)
  3. On My Way to Work (3:43)
  4. Queenie Eye (3:48)
  5. Early Days (4:07)
  6. New (2:56)
  7. Appreciate (4:28)
  8. Everybody Out There (3:21)
  9. Hosanna (3:29)
  10. I Can Bet (3:21)
  11. Looking at Her (3:05)
  12. Road (4:36)
  13. Scared (2:52)
  14. Turned Out * (3:00)
  15. Get Me Out of Here * (3:08)
  16. Struggle * (4:49)
  17. Hell to Pay * (4:01)
  18. Demons Dance * (3:51)
  19. Save Us [Live at Tokyo Dome 2013] * (2:41)
  20. New [Live at Tokyo Dome 2013] * (2:40)
  21. Queenie Eye [Live at Tokyo Dome 2013] * (3:43)
  22. Everybody Out There [Live at Tokyo Dome 2013] * (3:50)
avatar van brajoapau
Voordat we weer in een discussie terechtkomen, deze hoes is ook terug te vinden op de officiële site van de artiest. Persoonlijk kijk ik hier wel naar uit trouwens.

Misterfool
Ik vind het wel een mooie hoes; lekker strak

avatar van Peterjan
Dat nummer New klonk al lekker.

Maartenn (crew)
Inderdaad: typisch McCartney! Geproduceerd door Marc Ronson las ik. Dat hoorde ik er dan niet in terug eigenlijk.

edit: Ook de lengtes van de tracks even toegevoegd.

brajoapau schreef:

En nu is er toch een andere hoes gekomen kennelijk?

avatar van CHIEP
CHIEP (crew)
Inderdaad, zoals artiesten tegenwoordig wel vaker plachten te doen.

avatar van brajoapau
Maartenn schreef:
En nu is er toch een andere hoes gekomen kennelijk?

De vorige hoes stond zo aangegeven op de officiële site van de artiest, dus ging ik er vanuit dat het de correcte was.
Maar zoals CHIEP komt te zeggen, tegenwoordig doen artiesten dit blijkbaar wel vaker, en krijg je dus dit soort situaties.

Maartenn (crew)
Ja, daar ging ik ook vanuit inderdaad. Jammer ook, want ik vond de vorige mooier eigenlijk.

Toffe hoes wel, maar een streepje te veel.

avatar van Tony
Ja, haha, ik lees er ook MEW in, toffe band is dat.

avatar van Poles Apart
Niet minder dan 4 verschillende producers werkten mee aan dit album: behalve Mark Ronson ook Paul Epworth (Adele), Ethan Johns (Kings of Leon) en Giles Martin (zoon van Sir George).

avatar van Blokkie
Ik vind het nummer 'New' erg lekker. Ben benieuwd naar de rest.

avatar van pmac
Stijn_Slayer schreef:
Toffe hoes wel, maar een streepje te veel.

Haha, ik zat er naar te kijken en zag dat er iets niet klopte maar zag het niet.
De single die ik op radio 2 hoorde is typisch McCartney. Geen wereldnummer maar wel lekker pakkend en veel beter dan Dance tonight.

avatar van willemmusic
Dan Flavin, hè, die hoes.
Bestaat er ook botox voor stembanden? Ongelooflijk jeugdig klinkt zijn stem op "New".
Is wel iets nasaler gaan klinken, maar al die hoge C's!
Één groot eerbetoon aan 'Pet Sounds', of is het meer van "ík kan het lekker nog en jij niet meer, Brian"?

MatthijsBudding
Dat extra streepje hoort bij de E ipv N.

Leuk geprobeerd, maar nee. Dan zou die oranje/geel moeten zijn om de compositie in balans te houden. Anders hoort het eerste streepje van de W (en de rest) er ook bij.

Misterfool
Het titelnummer is in ieder geval al weer typisch Mccartney. Een ongedwongen popnummer, maar wel erg ambachtelijk gemaakt. Ik heb wel zin in dit album!

avatar van Lura
Misterfool schreef:
Ik vind het wel een mooie hoes; lekker strak

Lekker strak is ook de vormgeving van B & O-apparatuur. Op 15 oktober om 15,00 uur geeft McCartney een live-interview op de website van B&O,

avatar van rkdev
Ik lees MEM

'New' is wel een lekker nummer hoor, heerlijk Beatlesk. En als iemand dat mag is het McCartney natuurlijk. De melodie is erg Beatles met daaroverheen de 'oude' Macca stem en het nummer eindigt als The Beach Boys. Niet verkeerd. Ben erg benieuwd naar de rest en of Macca het niveau van z'n vorige platen met eigen nummers vol kan houden.

avatar van Arrie
Stijn_Slayer schreef:

Ik denk dat het toch zo bedoeld is. De vormgever wilde natuurlijk ook graag de symmetrie behouden, dus heeft hij het maar zo gedaan.

avatar van Tony
In ieder geval iets om over te lullen zolang de muziek nog niet openbaar gemaakt is, dat hebben ze in ieder geval al weer bereikt. Lijkt Bowie wel.

avatar van devel-hunt
Tony schreef:

Dan had McCartney de hoes van Band on the run gebruikt en daar een witte stikker met New opgeplakt

avatar van vigil
Onder het motto van "oude man maakt best leuke plaat" het album New. Er staan zelfs behoorlijk hippe nummers op (Appreciate en Everybody Out There ), leuk plaatje van McCartney!

avatar van bawimeko
Ik ben benieuwd...hier en daar wat stukjes en MP3-tjes gehoord, maar volgens Bartjens moet de cd ergens zaterdag misschien wel ergens opduiken!

avatar van vigil
Vandaag al gewoon te koop hoor

avatar van loveis
Na 3 x maal te hebben geluisterd ben ik helemaal om. De plaat van 2013!! Zoveel verschillende stylen maar toch typisch McCartney, Heerlijk kan niet wachten om het album geheel live te horen!
Beste songs: Queenie Eye, I can Bet en Looking at her maar boven alles het werkelijk schitterende Early Days. Wat een Song. Thanks Sir Paul.

avatar van Lura
loveis schreef:
Leuke plaat? Onwaarschijnlijke goed voor een man van 71!! Waar haalt hij de inspiratie vandaan.Na 3 x maal te hebben geluisterd ben ik helemaal om. De plaat van 2013!!

Ben jij wel helemaal objectief? Ten minste als ik zo eens naar je top tien kijk.

Yann Samsa
Twee fanbois geven er een lap op. Dan neem ik vigils stem eerder als referentie; dit wordt vast goed. Niet meer, niet minder.

Hoes vind ik heel mooi. Dat terzijde.

avatar van bawimeko
Net als de vorige McCartney-schijven (Memory Almost Full, Chaos And Creation) doemt het hype-spook weer op. Wat ik bij de tracks die ik tot nu toe heb gehoord is niet het briljante Macca-deuntje. Het singeltje "New" komt het dichtst in de buurt, maar de man heeft net als op zijn vorige platen echt iemand nodig die hem achter de vodden zit. Daarom had een samenwerking met Dylan of Brian Wilson (wel aangekondigd, is er niet van gekomen?) hem wat opgepept.....

avatar van RoyDeSmet
Ik zet even snel een paar punten op een rijtje tijdens mijn eerste luisterbeurt.

01 Save Us: Vocaal niet erg overtuigend. Doet me een beetje denken aan de beginperiode Queen en wat ELO (goh). Niet mijn favoriete nummer. Hoe hij het lied afsluit is erg jammer.
02 Alligator: Liedje in de stijl van zijn eind jaren '80/begin jaren '90-nummers. Aardig.
03 On My Way To Work: Muzikale break rond eerste minuut is interessant. Voor de rest vind ik er niet ontzettend veel aan.

04 Queenie Eye: Prima rockertje. Hier bewijst hij weer eens de melodieënkoning te zijn. Klinkt ook ergens weer bekend, maar is dat erg? Nee. Leuk wat hij met de frasering van zijn lyrics doet. Dan gebeurt er iets heel onverwachts. Jammer, want zonder dat had dit een fantastische hit kunnen worden in de kroegen! Tot nu toe een van mijn favorieten.
05 Early Days: Mijn eerste ingeving is dat hij op dit nummer heel eerlijk is. Met een minimalistische begeleiding van voornamelijk slechts twee gitaren (of misschien zelfs maar één!) en weinig fratsen op zijn stem klinkt hij erg breekbaar. Paul McCartney is niet bang te laten horen dat zijn stem al 71 jaar meegaat. Prima productie waardoor dit vier minuten durende kleine liedje niet verveelt.
06 New: Dan komt 'New', die keihard meedoet voor 'oorwurm van het decennium'. Fantastische single! Ontzettend veel lagen in de productie waardoor dit ook qua productie een interessant nummer is. Ook een heerlijk coda dat wordt ingeleid door de drums.

07 Appreciate: Een beetje een liedje in de stijl van AIR of Daft Punk, hoewel ik moet zeggen dat ik eigenlijk niet veel van die bands ken. Dromerige synths over sturende drums. Dan een wat drukker stuk waarna het weer inzakt. Wederom geen favoriet.
08 Everybody Out There: Live vond ik dit een beetje een 'seniel' liedje: Paul staat duidelijk erg ver verwijderd van zijn publiek/publiek in het algemeen ("Hey, everbody out there, talk to me! I know what it's like, I know what it's like. I can't hear you! I can't hear you!"). Interessant gitaarloopje (voor Paul's doen), zitten voor de rest nog wat leuke loopjes in en wat heftigere vocale dingetjes. Klinkt erg vrolijk, maar doet het net niet voor mij.
09 Hosanna: Dát is een veelbelovende titel! Helaas kan ik er verder niets over schrijven. Erg rustig, voortkabbelend liedje. Misschien moet ik me wat meer in de tekst verdiepen van dit nummer, maar dit is vooralsnog het minst interessante nummer op het album voor mij.

10 I Can Bet: Jaren '80 soundje. Dit nummer doet me voor de rest ook bar weinig.
11 Looking at Her: Begint wat slap, maar ik vind de melodie wederom weer eens interessant ("She's good, she's kind, she's so refined").
12 Road: Begint traag en er zit wel opbouw in, maar niet overtuigend genoeg voor mij.

13 Turned Out: Met de slidegitaar in de hoofdrol doet dit me een beetje aan George Harrison denken. Ook de frasering in de coupletten en de muziek doen we wat Georgesque aan. Fijn liedje! Heerlijke 'breakdown' met klokgelui waarna het tempo weer wordt opgepakt.
14 Get Me Out of Here: In dit lied gaat hij enkele Beatles-nummers langs waarna hij exclameert "Get me out of here!". Paul wil niet meer gezien worden als ex-Beatle, maar als Paul McCartney die ook veel meer heeft gedaan dan wat hij met The Beatles heeft gedaan. "I've Got A Feeling" en "Taxman" passeren de revue en ik herken het introotje van Helter Skelter.

Ah, en dan is er een 'hidden track'! Een simpel (solo op piano) liefdesliedje, of zit er meer in dit nummer? Zowaar ook een goede tekst! Iets waar het dit album misschien soms wat aan ontbreekt.

Ik hoop dat Paul even een half jaartje pauze neemt om zijn liveconcerten 'New-proof' te maken! De live-versie van New vond ik namelijk erg teleurstellend en de meeste nummers op dit album moeten het ook echt van hun productie hebben. Ik hoop dat hij daar zijn liveset en band 'even' op aanpast!