Black Sabbath - Seventh Star (1986)

Rock / Metal
Label: Vertigo

1. In for the Kill (3:40)
  2. No Stranger to Love (4:29)
  3. Turn to Stone (3:28)
  4. Sphinx (The Guardian) (1:21)
  5. Seventh Star (5:19)
  6. Danger Zone (4:25)
  7. Heart Like a Wheel (6:35)
  8. Angry Heart (3:06)
  9. In Memory... (2:37)
  10. No Stranger to Love [Alternative Version] * (4:00)
  11. Mob Rules [Live the Hammersmith Odeon 1986] * (2:59)
  12. Danger Zone [Live the Hammersmith Odeon 1986] * (4:44)
  13. War Pigs [Live the Hammersmith Odeon 1986] * (8:10)
  14. Seventh Star [Live the Hammersmith Odeon 1986] * (5:02)
  15. Die Young [Live the Hammersmith Odeon 1986] * (3:57)
  16. Black Sabbath [Live the Hammersmith Odeon 1986] * (9:33)
  17. N.I.B. [Live the Hammersmith Odeon 1986] * (1:37)
  18. Neon Knights [Live the Hammersmith Odeon 1986] * (4:36)
  19. Paranoid [Live the Hammersmith Odeon 1986] * (3:17)
avatar van Killeraapje
Ik ben absoluut geen liefhebber van de zang van Glen Hughes daarom scoort deze voor mij wat lager.

Black Sabbath aan de hardrock, want heavy metal kun je dit ook niet echt meer noemen...

Ik snap wel wat Lupin bedoeld. Dit is van die gelikte jaren '80 hardrock (inderdaad met al die vreselijke imagobeelden eromheen). Glenn Hughes zingt niet slecht, maar maakt voor mij het fiasco ook compleet.

avatar van Edwynn
Gelikte jaren 80 hardrock zegt ie... Ik hoor Bon Jovi nog geen In For The Kill componeren.

Het is wel zo dat Iommi wat afstand wilde nemen van Black Sabbath geluid. Het moest eigenlijk een soloplaat worden. Dat vonden de platenmaatschappijen niet goed, dus kwam er gewoon Black Sabbath op de voorkant te staan.
Maar wie alle albums uit de jaren 80 op een rij zet, moet toegeven dat Seventh Star een logische schakel in het geheel is.

avatar van ozwald
zojuist deze 8th star kunnen vinden.

Tony Iommi - Eighth Star - black-sabbath.de

leuke opvolger van deze 7th star. vreemd dat ie niet gewoon officieel uitgebracht is.

ik sluit me overigens aan bij de promotors van deze plaat. Combi Iommi/Hughes zorgt voor een zeer appetijtelijk plaatje.

Hawkhead
Op vocaal gebied het beste wat Glenn Hughes ooit gepresteerd heeft, vind ik. Een geweldig (onderschat) album! Jammer dat Glenn Hughes het toentertijd live niet waar kon maken.
8th Star vind ik trouwens stukken minder.

The Oath
Heb het ook altijd raar gevonden dat deze plaat ondergewaardeerd wordt. Stevig rockplaatje uit de jaren 80.
Denk even de naam Black Sabbath weg en luister gewoon.

ozwald schreef:
zojuist deze 8th star kunnen vinden.

Tony Iommi - Eighth Star - black-sabbath.de

Grote delen van 8th star zijn uitgebracht als The 1996 Dep Sessions

avatar van Metal-D78
Prima plaat met Glenn Hughes. Heeft niets met Black Sabbath te maken, maar dat doet niets af aan de klasse.

avatar van wizard
Deze plaat komt binnenkort ook uit als Deluxe Edition, met op de tweede cd een concert in London van de Seventh Star tour. Niet met Glenn Hughes, maar met Ray Gillen als zanger.

avatar van Edwynn
Klinkt interessant. Ray Gillen was beoogd vocalist voor The Eternal Idol. Dat ging niet door.
Wel is het een vocale grootmacht. Helaas te vroeg overleden.

Edwynn schreef:
Wel is het een vocale grootmacht. Helaas te vroeg overleden.

Op de deluxe editie van The Eternal Idol komen de demo's van dat album met Ray Gillen, in het geval je erin geinteresseerd bent. Hoewel die demo's als bootleg ook wel te vinden zijn.

avatar van ozwald
voegt volgens mij weinig toe; over de doden niks dan goeds maar Tony Martin vond en vind ik toch echt een betere zanger.

avatar van Edwynn
Hmm ik vind Ray Gillens werk bij Badlands echt fantastisch. Het piepkleine rolletje Savatage's Strange Wings smaakte ook naar meer Ander werk van hem ken ik niet.
Ik zou wel willen horen hoe Black Sabbath klinkt met Gillen.
Tony Martin's kwaliteiten staan voor mij overigens ook buiten elke discussie, evenals de kwaliteiten van Glenn Hughes die Seventh Star inzong.

avatar van Sinner
Het verschil tussen Gillen op de demo's en Martin op de uiteindelijke cd is nog niet eens zo verschrikkelijk groot vind ik. Ze hebben toch wel een soortgelijke zangstijl - alleen heeft Martin meer power. Ik vind het alvast wel heel leuk dat het uiteindelijk toch officieel wordt uitgebracht. Ook de live show op Seventh Star is leuk - hoewel ik dan weer liever iets met Hughes had. Benieuwd of ze het voor elkaar krijgen om een live show met Gillan aan Born Again vast te plakken - die hebben ze blijkbaar overgeslagen als deluxe edition.

Overigens grappig om te horen - nog zo'n 'tussen' zanger - Dave Donato - ook op vroege demo's van Eternal Idol te horen.

YouTube - Black Sabbath - No Way Out (The Shining) (Dave Donato Vocal)

avatar van glenn53
Hoort de discussie versus Gillen/Martin niet bij een andere cd plaats dan deze?

avatar van glenn53
De 2e cd is wel leuk maar de geluidkwaliteit houdt niet over, wel vreemd om Gillen het nr. Black Sabbath te horen zingen.

notsub schreef:
Saaie plaat. Alleen het nummer Seventh Star heeft wal wat, maar voor de rest is dit meer een standaard hardrockplaat die me aan bijv. MSG doet denken met wat extra bluesinvloeden. Hier had het label Black Sabbath beter niet opgeplakt kunnen worden.

Wat sla jij de plankontzettend mis, maar ja daar gaan we weer met smaak....... Dit heeft dan ook niets te maken met MSG (hoe kom je erop) Van dat label heb je gelijk.

avatar van Edwynn
Ik vind van niet. Of je moet ook vinden dat Heaven And Hell en Mob Rules etcetera ook niet onder de Black Sabbath vlag gemaakt hadden kunnen worden.

avatar van glenn53
Nou als Iommi ht zelf ook niet wilde en dat begrijp ik wel, het wijkt af van 'standaard' Black Sabbath geluid.

avatar van Edwynn
Ik vind dat het minder afwijkt dan hij ons wil doen laten geloven. Zeker als je de platen uit de jaren 80 op een rij zet.

Seventh Star is iets minder heavy en sluit daar prima op aan, vind ik

Ik doe er trouwens een halfje bij. Want ik kan er ook nog eens ontzettend van genieten.

avatar van glenn53
Ik vind het ook de blues-kant uitgaan, weliswaar stevige blues maar toch. Een nummer als Heart Like a Wheel had nooit op een reguliere Sabbath plaat gestaan.

avatar van Edwynn
Mwa, de eerste Black Sabbath had ook veel blues in zich.

Maar wat maakt het ook eigenlijk uit? Al had er Lucas en Gea op gestaan, dan had ik het album nog prima gevonden

Het beste Black Sabbath album voor mij! Oké samen met Heaven and hell
Dit is inderdaad het beste op vocaal gebied wat Glenn Hughes ooit op tape heeft gezet. Al die opmerkingen dat dit te soft is enz. slaan echt de plank helemaal mis! Zelfs als je zegt dat het te soft is voor Sabbath dan moet je alle albums uit de jaren 80 maar eens naast deze leggen. Ik durf te wedden dat deze echt niet zoveel uit de toon valt als sommigen willen doen geloven. In for the kill, No stranger to love, Seventh star, Danger zone, Turn to stone en Heart like a wheel zijn echt briljant!

avatar van Metal-D78
vielip schreef:

Moet je Burning Japan Live eens beluisteren. Daar is Hughes echt top!

avatar van vielip
Jep klopt, je hebt gelijk. Op dat album (en From now on) is ie ook geweldig op dreef!

avatar van ozwald
Ook zijn bijdragen aan Phenomena en aan Face the Truth (John Norum) behoren wat mij betreft tot zn betere werk.

avatar van vielip
God ja, hoe kon ik die vergeten?!?
Dus als we alles zo eens opsommen dan heeft meneer Hughes best wat moois ingezongen

avatar van glenn53
Ja en dan vergeten we Fused en 1996 Dep Sessions (Iommi), Niacin (1 nr. van Deep), Run for Cover (Gary Moore), Nrs met George Lynch..................

avatar van vielip
Haha ja maar ik vind vooral Fused toch wel wat minder vergeleken met het eerder genoemde materiaal. Maar slecht is het natuurlijk ook weer niet!

avatar van glenn53
Maar hij zingt het het wel formidabel......