Album 20 van de Sparks. Net zoals meerdere muziekliefhebbers Sparks leren kennen door hun 2 hits in de jaren 70 "This Town Ain't Big Enough" en "Amateur Hour'. Twee verrassende nummers waar ik als tiener erg van onder deindruk was. Daar hoorde ook de hele entourage erom heen, het optreden bij TopPop kan ik nog steeds voor de geest halen. Het hoorde ergens wel bij die jaren 70, goede verrassende rock muziek, ook 10 CC was zo'n groep met verrassingen.
Daarna de groep toch wat uit het oog verloren, het leek voor mij meer een 1 hit groep. Later nog wel een plaat van hen eind jaren 70 gekocht, maar de disco die daar op stond kon me net bekoren. Toch zag ik op heel wat sites lovende recensies over uitgaven van de Sparks, nog steeds verrassend en ongrijpbaar. Dus deze cd meegenomen van een rommelmarkt.
En inderdaad lijkt dit absoluut niet meer op de band van de 2 hits, maar het is bijna niet te duiden waar dan wel op. Deze plaat moet in het verlengde liggen van de voorganger (die ik niet ken), de Sparks lijken de kant op te gaan van musical, opera, music hall. Bij Dick Around dacht ik aan de oude film van Sjakie en de chocoladefabriek (niet met Johnny Depp), waar de film ook bol staat van de meest vreemde songs, maar soms denk ik ook aan Queen bij het horen van stukjes muziek en dan weer aan de Village People. Het is in ieder geval verrassend wat de gebroeders Maël ons voorschotelen. Teksten soms bizar, maar bijna altijd sarcastisch en cynisch. 16 maanden hebben ze gedaan over de opnames en dat is ook wel te horen in de gelaagdheid van de nummers, de bijzonderheden, de gekte.
Een complete verrassing voor mij dit album van de Sparks , het smaakt zonder meer naar mee, het pop-opera achtige, de instrumentale invulling.