Camel - Breathless (1978)

Label: Deram

1. Breathless (4:20)
  2. Echoes (7:20)
  3. Wing and a Prayer (4:46)
  4. Down on the Farm (4:25)
  5. Starlight Ride (3:26)
  6. Summer Lightning (6:10)
  7. You Make Me Smile (4:18)
  8. Sleeper (7:08)
  9. Rainbow's End (3:01)
  10. Rainbow's End [Single Version] * (2:59)
avatar van Running On Empty
Onlangs de remaster van Nude aangeschaft. Aanvankelijk dacht ik dat er slechts 2 bonus live nummers op stonden maar het bleken er tot mijn genoegen veel meer te zijn. Prima aanschaf dus.

Ik kan niet goed ontdekken hier en op de sites van Bol en Amazon UK welke bonusnummers de remaster van deze heeft. Iemand die het wel weet?

Ozric Spacefolk
Van Nude?!? Daar staat het hele Camel on the Road 1981-concert op (zie aldaar)

Ik denk van Breathless

Ozric Spacefolk
Oh, hij bedoelt welke bonustracks Breathless heeft...

Daar is toch geen remaster van?!?

avatar van vigil
Jazeker wel, via Esoteric. Je moet het wel van het verbeterde geluid hebben want qua bonus is het niks. Een single versie van Rainbows End daar moet je het mee doen.

avatar van Running On Empty
Ozric Spacefolk schreef:
Van Nude?!? Daar staat het hele Camel on the Road 1981-concert op (zie aldaar)

Goed lezen

avatar van musician
Geen hoogvlieger in vergelijking met veel ander werk van Camel maar ik vind het alleszins toch nog wel acceptabel. Het luistert aardig weg en kent met o.a. Echoes natuurlijk wel een paar ijzersterke nummers.

Maar het is een beetje minder "opzienbarend" dan de voorgangers The Snow Goose en Moonmadness.

avatar van bikkel2
Een stuk minder opzienbarend en een ferme stap terug in alles eigenlijk.

Muzikaal zit het best wel snor, dat kun je wel aan de heren Camel wel overlaten, maar het meeste songmateriaal is voor een band als Camel te spanningsloos en een te opzichtige stap naar een groter publiek.
Het doet me altijd denken aan Reality Fills Fantasy van ons eigen Earth & Fire. Die kwamen ineens ook aan zetten met slappe flutdeuntjes met een soort van discoachtige ritmes.

Het doet me weinig. Ik vind Camel er ook helemaal geen band voor.

Stijn_Slayer
Dat lijkt sowieso wel de trend voor proggers in 't midden van de jaren 70. Zo gokte Focus met Mother Focus ook op een groter publiek. Of Love Beach van ELP. Later natuurlijk Yes.

Er schieten me binnen die koerswijziging zo snel eigenlijk geen geslaagde albums te binnen. Alleen Wish You Were Here, al vind ik dat nog weer iets anders dan de eerder genoemde voorbeelden.

avatar van bikkel2
Wish You Were Here vind ik van een ander kaliber. Wel een heel toegankelijke Floydplaat, maar wel dicht bij de groep zelf en in ieder geval niet achter een heersende trend aanhollend.
Camel doet dat op een aantal uitzonderingen na, wel. Je hoort duidelijk wat disco invloeden terug, heel duidelijk 1978.

Maar zeker weten dat veel Progbands een andere koerswijziging volgde.
Genesis was daar op een bepaald moment waarschijnlijk het duidelijkste voorbeeld in.
Zeker toen Phil Collins in z'n eentje groter werd dan Genesis.

Ozric Spacefolk
Ik vind de drumpartijen echt te gek. Less=more zeggen ze wel eens. En wederom inspireert Andy Ward me enorm.

Met name op Echoes en Sleeper maar ook op Summer Lightning. Welke laatste ook nog eens een waanzinnige gitaarsolo heeft.

avatar van clayhill
Jullie vergeten dat Summer Lightning een van de mooiste gitaarsolo's heeft uit de geschiedenis van de popmuziek !

avatar van Bluebird
Disco op dit album? Wat een onzin. Enkele misschien wat lichtvoetige (shuffle)rocktracks maar funk noch disco te bekennen. Creatief en instrumentaal superieur aan alles wat de trend destijds voorschreef. En 100% Camel.

Ozric Spacefolk
Summer Lightning heeft wel een disco-beat. Waar Saga later eigenlijk furore mee maakte.

avatar van Bluebird
Het klinkt wat gelikt, dat is waar, maar disco stampt maat na maat door en dat hoor ik hier dus absoluut niet. In mijn oren dus een wat vlotte shufflebeat. De solo is mindblowing en geen disconummer wat ik ken waar die in te vinden is. Of het moet Another Brick Pt.1 zijn.

Blijft over een kwalitatief uitstekend zomers dansnummer met een geheel eigen opwekkende sfeer. De tekst van Summer Lightning is ook heel aardig trouwens en veegt de vloer aan met elke banale discorijmelarij van dat moment. De link met disco heb ik zelf nooit kunnen leggen in ieder geval.

Ozric Spacefolk
Dat soort drumpartijen vind ik veel relaxter om te horen en ook te spelen, dan het geram op Lady Fantasy. Het gaat alle kanten op, maar Ward moest ook nog leren strak spelen.

Ik vind de drums op Rain Dances en Breathless echt erg goed. Op Echoes alleen al. Maar ook op Nude en I Can See.... staan lekkere drumpartijen.

Ik denk dat mensen overigens de meeste moeite hebben met het Caravan nummer dat erop staat: Down on the Farm. En de twee popliedjes: Wing and a Prayer en You Make me Smile.

Waarvan Wing and a Prayer gewoon een Bardens-song is. Dus alle Bardens-fans mogen zich even achter de oren krabben.

avatar van vigil
Tuurlijk heeft het wel wat funk invloeden in zich, hier een recensie waar ik wel achter sta.

Camel – Breathless (Remaster) « Progwereld

Oei, voetbalretoriek...

Ik blijf trouwens bij mijn standpunt dat Summer LIghtning een killer van een song is.

Ozric Spacefolk schreef:

Down On The Farm geen enkele moeite mee. Luchtig, vlot en geestig nummertje over het lokale boerenleven. Die andere 2 vind ik ook nogal uit de toon vallen waarbij Starlight Ride dan nog in het voordeel blijft. Welnee, gewoon een mooi nummer zelfs.

Oei, voetbalretoriek...

Ach zelfs voor jou begrijpbaar, er komt tenslotte geen buitenspel in voor

avatar van bikkel2
Ik zal ' weer eens luisteren, want het is wel heel lang geleden.
Maar ik ben bang dat het mijn mening niet snel zal doen veranderen. Teleurstellende plaat.
Maar wie weet herke ik er nu iets positiefs in.Echoes is natuurlijk wel dik in orde.

Ozric Spacefolk
Het bijzondere aan voetbalretoriek is dat ik er echt geen fluit van snap.
Eredivisie? Wat is dat?

avatar van Bluebird
Zet de plaat maar op Evert!! Dan ga ik ondertussen even plassen!!

Iemand die The Single Factor 3,5 geeft en voor dit progressieve succes niet eens een trofee vaststelt, Bah!

avatar van vigil
Anders kan hij wellicht al zijn stemmen even aanpassen aan die van jou

avatar van Bluebird
Niet nodig hoor. Over het algemeen komen we meestal gelijk uit. Daarom begrijp ik hier ook geen reet van.

Alleen al door de aanwezigheid van het nummer ECHOES kan dit album voor mij niet stuk!!. Keihard draaien

avatar van Bluebird
Wat moeten de mensen wel denken!!

avatar van Rudi S
Punk album

WPE
Een prima album van Camel. Ik moest tot mijn schande bekennen dat ik dit album (nog) niet kende, wel bijna alle andere albums die ze gemaakt hebben. Maar het klinkt goed, mooie nummers, lekker begeleid, en prog-rock zoals het hoort (hoorde) in die tijd

avatar van echoes
Ik krijg altijd zo'n heerlijk relaxed, gemoedelijk gevoel bij de openingstrack van dit album.