Nee, ik ben helemaal niet geweldig, wat heeft dat met de hele discussie te maken?
Ik leg iets uit over de achtergrond van Biko, het anti apartheidsstatement van Peter Gabriel en krijg vervolgens als antwoord een bezopen verhaal over apartheid.
Peter Gabriel houdt zich, met o.a. zijn inzet voor wereldprojecten, donaties en samenwerking met wereldartiesten (promoter van hun muziek) al zeker 36 jaar bezig met het verbeteren van het lot van veel derde wereldlanden.
Ik vind het echt een schandaal, en daarom herhaal ik het nog maar even,
bobbee schreef:
De vraag is of Gabriel uberhaupt wel op de barricaden stond en niet alleen bezig was geld te verdienen aan het ongelukkige voorval. Het lied maakte hem tenslotte een wereldster en nog een geloofwaardige ook. Terwijl Simon rustig en zonder pretenties bezig was muziek te maken met echte zwarte Afrikaanse musici. En niet hoog van de toren blies om te laten zien hoe geweldig hij wel niet was. Gabriel is altijd een toneelspeler geweest die zijn ego op verschillende manieren naar voren bracht. Als hij het toneel betrad moest de rest wijken. Lees de verhalen van de overige leden er maar eens over. Op dezelfde manier ging het hier ook. Gabriel was God.
Bovendien was die hele boycot een lachertje, en heel vervelend voor de Afrikaanse muzikanten zelf. Het plaatste hen in een isolement waardoor er vrijwel geen uitwisseling met de vrije wereld meer was. En dat door toedoen van politiek correcte politici die met de boycot lippendienst bewezen aan de goede zaak, hun goede zaak en niet die van de arme zwarten.
dat je dit durft te schrijven. Volstrekt bezijden de waarheid, je geeft aan helemaal niets te geven om Peter Gabriel, zijn beweegredenen. Het ontbreekt je volledig aan elke achtergrondkennis of het nu gaat om Peter Gabriel, Apartheid of zelfs Genesis, zijn oude band die je er om wat voor reden dan ook nog eens bijhaalt. Maar ook daar sla je de plank jammerlijk mis.
Peter Gabriel was ten tijde van Biko trouwens al jaren een wereldster, daar hoefde hij het niet voor te doen.
En ik ben er helemaal niet emotioneel onder, ik ben gewoon sprakeloos over het schrijnende gebrek aan kennis aan de ene kant en vervolgens de dommigheid van de reacties aan de andere kant. Iets dat ik hier werkelijk nooit zou hebben verwacht.
Het is helemaal geen kwestie van gelijk hebben of krijgen. Het zijn gewoon basisfeiten die iedereen die Peter Gabriel een beetje volgt (of je van zijn muziek houdt of niet) zal kennen.
Ik heb helemaal niets tegen de muziek van Paul Simon als zodanig en hij heeft ook veel gemaakt. Maar het feit is gewoon dat, terwijl er gelijktijdig duizenden Steve Biko's werden gemarteld, doodgeschoten en wat nog meer, hij de afgesproken culturele boycot tegen Zuid Afrika heeft ondermijnd.
En dan is het nog prima dat hij daar zelf mee kan leven maar het is natuurlijk belachelijk dat uitgerekend Paul Simon op zo'n plaat als deze Biko mag zingen. Tenzij hij alsnog tot volledige inkeer is gekomen en dit lied als een soort van openbare biecht of schuldbekentenis heeft willen brengen.
Dan is het gebaar van Gabriel juist weer groots dat Biko mocht worden gebruikt. Maar dan wil ik wel tegelijkertijd het verhaal van Paul Simon horen, ik zou hier toch minder ruimhartig zijn dan Gabriel.