Ik weet nog heel goed hoe ik deze band op het spoor kwam. Het was 1991 en ik was toen een jaar of 14. Het jaar waarin de wereld werd wakker geschud door Nirvana's Nevermind en Pearl Jam's Ten. Twee band waar ik niet zo veel van moest hebben. Enerzijds omdat ik mij nu éénmaal had toegelegd op de symfonische rock en anderzijds omdat de simplistische stijl van Nirvana en de sombere stijl van beide bands mij niet echt aanstond.
Ik had in de Oor's Pop Encyclopedie 7 (1990) inmiddels geleerd naar welke bands ik op zoek moest gaan binnen de symfonische rock. Omdat ik dat alfabetisch wilde aanpakken begon ik bij de A, maar dat zou Alquin moeten worden, en die kwam ik niet tegen in de cd-winkel in Loosduinen. Ik kwam wel Camel's 'Mirage' en Barclay James Harvest's 'Octoberon' en 'Turn of the Tide' tegen. Eigenlijk had ik geen geld voor cd's en tot die tijd leende ik mijn platen bij de muziekbibliotheek om het dan thuis op cassettebandje te zetten.
Mijn eerste Camel-aankoop was derhalve deze:
Camel – Mirage (1991, CD) , met een essay/biografie in het boekje en een livefoto. Het zou lange tijd mijn enige Camel-cd zijn, want ik stapte al snel over op de veel goedkopere lp (deze kostten toen 1 tot 10 gulden in de uitverkoopbakken), want iedereen deed zijn lp's weg in faveure van de dan opkomende cd.
Tot dan was ik binnen de symfonische rock alleen bekend met Saga, Mike Oldfield, Queen, Phil Collins en Kate Bush. Camel was dus wel een heel andere aanpak van het genre. De avontuurlijke en vertellende muzikale stijl van de band, met de ouderwetse productie en het feit dat de band lange songs maakten en daarbij de nadruk legden op instrumentale passages en de zang ingetogen hielden, sprak mij direct aan. Opmerkelijk is, dat ik mijn toen helemaal niet realiseerde dat zowel Peter als Andrew als Doug de leadzang voor hun rekening namen. De zang was ingetogen en wat mat, dat het (nu nog) moeilijk is om de verschillende vocalisten te onderscheiden.
Ik werkte toen als krantenbezorger (wie niet) tijdens de schooldagen en in de vakanties werkte ik in de tuinbouw. Loosduinen was namelijk een oude tuinbouw-gemeente, vooraleer het geannexeerd werd door het Moloch dat Den Haag heet. De kassen van Poeldijk, 's-Gravenzande en Monster lagen dichterbij dat het centrum van Den Haag. Tijdens het werk kon ik heerlijk muziek draaien en de platen die ik toen het meeste draaide, zijn mij nu nog het dierbaarst ('Octoberon', 'Thick as a Brick', de vroege platen van Queen en Saga en natuurlijk 'Mirage'). Omdat ik niet "op vakantie" ging, was het fietsen naar en van het werk in de kassen voor mij een soort vakantie. Je begon om een uur of 6 / 7 om dan tegen het heetst van de dag (rond 12 uur of 1 uur) klaar te zijn. Dan had ik nog de hele middag om rond te fietsen en het Westland te "verkennen" met symfonische rock als soundtrack.
Daarom ken ik deze plaat ook zo door en door. De teksten, daar trok ik mij niets van aan, want ik begreep ze niet of ik luisterde niet goed genoeg, dus het duurde nog wel 20 jaar (tot internet werd uitgevonden) dat ik erachter kwam dat 'The White Rider' over 'Lord of the Rings' gaat en specifiek over de tovenaar Gandalf. 'Supertwister' is een eerbetoon aan de Haagse band Supersister (leuk toeval), en 'Lady Fantasy' is een soort liefdeslied. Waar 'Earthrise' en 'Freefall' over verhalen weet ik nog steeds niet.
Ik was toen ik 14 was ook aan het proberen te drummen. Ik kende een techniek-docent die een drumstel had staan in zijn techniek-lokaal, waar ik op mocht rammen. Ik had geen drumles, en heb die ook nooit gehad. Ik had ook geen eigen drumstel, dat zou nog wel een flinke 10 jaar duren, eer ik dat geld bij elkaar had gespaard. Maar in dat drumhok probeerde ik wel de drumpartijen mee te drummen van Andy Ward, wat totaal niet lukte, want de souplesse van Andy is buitengewoon. Maar ik heb het in elk geprobeerd.
Niet lang na 1991 toen ik de lp had ontdekt, en merkte dat ik voor minder dan 50 gulden al 10 lp's tegelijk kon kopen, was het hek wel van de dam. Den Haag kende wel tientallen zaakjes waar je voor een hab en een krats heel goedkoop heel veel lp's kon kopen. Binnen een vloek en een zucht had ik dan ook alles van de band in huis, tot en met 1984, want de cd's waren gewoonweg te duur ('Dust and Dreams' was net uit). Ik heb wel in een cd-zaak het
fanclubinlay "gestolen". Waar ik niet trots op ben, maar ik had het wel ingevuld en zodoende kreeg ik door de jaren negentig iedere keer "The Nature of the Beast" toegestuurd. Ik heb deze nog steeds, netjes in een multomap bewaard. Bij deze mijn excuses aan diegene die 'Dust and Dreams' kocht zonder fanclub-inlay.
Die eerste cd's die ik kocht heb ik natuurlijk allang niet meer. Verkocht om de huur of avondeten te betalen, is ook die eerste lp-collectie uiteindelijk gereduceerd tot een stapel Saga-lp's. Inmiddels heb ik een tweede leven wel de hele collectie van Camel weer trouw bij elkaar gespaard, en heb ik deze 'Mirage' zowel op een oud tweedehandsje als in een Decca-Anniversary-exemplaar, maar luisteren doe ik vooral via Tidal en dan wel naar de 2023-versie die nog beter en mooier klinkt dan ooit.
Nog een kleine anekdote: omdat het 1991 was en je toen op je 14de al laat was et beginnen met drinken en roken (en blowen) moest ik op stel en ook op sprong een sigarettenmerk uitkiezen. Dat werd natuurlijk Camel. Dat was dan een minder goede invloed die de band en deze plaat op mij hadden. Uit geldgebrek stapte ik wel al snel over op shag in plaats van sigaretten en dat werd: (u raad het al) Drum, want ik identificeerde mezelf als drummer.