Chapterhouse - Whirlpool (1991)

Label: Dedicated

6. April (4:41)
  7. Guilt (4:12)
  8. If You Want Me (2:40)
  9. Something More (3:30)
  10. Need (Somebody) * (3:07)
  11. Inside of Me * (4:40)
  12. Sixteen Years * (4:41)
  13. Satin Safe * (5:42)
  14. Feel the Same * (4:15)
  15. Come Heaven * (5:32)
  16. In My Arms * (4:39)
JonnieBrasco
Alweer een gave shoegaze-plaat ontdekt. Met name nummer 4 en 5 springen er na de eerste luisterbeurten uit.

Nummer 4, Treasure, is een prachtsong, dat een beetje tussen Slowdive en My Bloody Valentine inzweeft. Heeft een erg enerverende sfeer.

En nummer vijf, Falling Down, doet me erg denken aan verschillende nummers van Achtung Baby. U2's hit Mysterious Ways is duidelijk geïnspireerd door dit Chapterhouse nummer, hoewel ik niet met zekerheid durf te zeggen welk album eerder is verschenen. Enfin, ik weet opeens mijn favoriete super-plaat Achtung Baby met beide beentjes op de grond te zetten: hoe meer shoegazebands ik luister, hoe minder uniek, hip en vindingrijk Achtung Baby lijkt te zijn.

avatar van titan
titan (crew)
Dit album is eerder verschenen dan Achtung baby, maar het lijkt me stug dat U2 weet had van dit nummer toen ze dat album opnamen. The edge heeft trouwens in interviews aangegeven ten tijde van de opname van Achtung baby veel naar My bloody valentine te hebben geluisterd.

fastpulseboy
helemaal grijsgedraaid

tondeman
Gister nog eens gedraaid en ik moet zeggen: hij blijft goed. Vooral de eerste 5 nummers zijn heerlijk.

Woutt
Wat een meesterlijke plaat. Vooral Pearl en If You Want Me zijn zulke mooie nummers. 5*

Lost Highway
Bij mij is het vooral het middenstuk dat opvalt; Treasure, Falling down en April.

avatar van Brecht
Ik ken de eerste 2 nummers en die vind ik fantastisch. Loont de rest ook de moeite?

avatar van Cygnus
Nou en of!

tondeman
Schijnt ook een remaster van te zijn... kent iemand die?

Mordor
Prachtige CD in het verlengde van andere shoegaze toppers als My Bloody Valentine, Lush en Slowdive. Sferisch gitaargeweld.

avatar van MVW
MVW
Geweldige cd. Misschien kruipt mijn waardering nog meer omhoog bij meerdere luisterbeurten. Applaus!

avatar van Suicidopolis
Zeker niet slecht, maar getuigd toch ook weer niet van hetzelfde meesterschap als bv. Slowdive. Sommige nummers zijn zelfs een beetje aan de saaie/zagerige kant. Het is wel duidelijk dat alle nummers met liefde en overtuiging gemaakt werden, maar dat is spijtig genoeg niet genoeg om er een moordplaat van te maken. Neemt niet weg dat dit een aangename plaat is.

avatar van Gajarigon
tondeman schreef:
Schijnt ook een remaster van te zijn... kent iemand die?

Bump

Verlaagd naar een 4, omdat ik Guilt echt niet kan waarderen.

avatar van Omsk
Suicidopolis schreef:

Eens, ik hoor ook meer in Ride, Lush en Slowdive. De sound van Chapterhouse vind ik toch net iets te dof, terwijl de sound in dit genre juist vól moet zijn.

avatar van Helicon
Aardig album. Nog eens effe een paar keer goed luisteren. Maar het genre shoegaze is een heerlijk genre. Breed uiwaaierende gitaarmuren, lekker sferisch. Fijne trips.

avatar van rzasa
Zo mooi dit. Je moet vaker luisteren Helicon. Als je van Shoegaze houdt dan moet dit toch richting top 3 gaan.

avatar van Helicon
rzasa schreef:

Deze ga ik zeker nog meer luisteren, Moet wel zeggen dat Souvlaki van Slowdive na een aantal luisterbeurten meer indruk op mij maakte,

avatar van rzasa
Er is ook nog een alternatieve versie van dit album:
Chapterhouse - Whirlpool - The Original Recordings (CD, Album) at Discogs

This release consists of the original Whirlpool recordings from VHF Studios Rugby, Sawmills Cornwall, Stoneroom Studios London and Refuge in Reading. Featuring three extra tracks, including the never before released 'Thrasher' and longer/alternate mixes of 'Something More', 'Rain' and 'Guilt'.

BrotherJohn
Een zeer afwisselende en daardoor ook klein beetje wisselvallige shoegaze-klassieker, waar zeker ook de bonustracks aandacht verdienen. Die doen amper onder voor de eerste negen nummers.

1. Breather, up-tempo en up-noise - komt op weergaloze wijze met de deur het huis invallen! 4,5*
2. Pearl daarentegen gaat net wat teveel richting Roxette-achtige pop. 3,5*
9. Something More onderscheidt zich nergens van Cocteau Twins. 3,0*

bonustracks:
10. Need Somebody. Weer wat steviger. Back on track. 3,5*
11. Inside of Me electrische gitaarmuziek pur sang. 4,0*
12. Sixteen Years, een schakel die past tussen Galaxie 500 en Verve's Storm in Heaven? 3,5*
13. Satin Safe, in de diepste krochten van de shoegaze ziel. 4,0*
14. Feel the Same, de spirit van de vorige 4,5* tracks is terug! 4,5*
15. Come Heaven, come to Slowdive's heaven 3,5*
16. In My Arms, heerlijk zwoele afsluiter! 4,5*

avatar van sjoerd148
Nu weer aan het beluisteren. Dit haalt het niet bij Nowhere, maar goed album
Breather, Pearl, Treasure, April (geweldige opbouw) zijn erg sterk.
Laatste drie nummers wat wisselvallig.

zalwelnikszijn!
Kom er net achter dat bij sommige versies van het album een 12 inch zat met dit nummer erop. Beetje anders dan ze normaal klinken, maar poeh poeh... goed nummer.

avatar van WesleyX16
Ik weet niet welke van de 5 (ik vind ze alle 16 heel goed) mijn favoriet zijn: Autosleeper, April, Guilt, Sixteen Years of Satin Safe. Gewoon een super album.

avatar van koosknook
Een draak van een shoegazer album vind ik dit. Ik moet er wel bij zeggen dat het genre me vaker niet zo goed ligt. In dit geval mis ik dynamiek en mooie arrangementen die ik bij genre genoten wel aantref.

OOOOO
koosknook schreef:

Ahhh bij deze heeft het me een beetje tijd gekost hoor, maar je moet het nog maar een paar keer proberen. Treasuse bijvoorbeeld 3 keer achter elkaar. Dan gaat het kwartje misschien toch wel vallen. Of het was de tijdgeest bij mij, en heeft het de tand des tijds niet doorstaan. Ik hoor em nog graag.

avatar van jorro
Al ruim 30 jaar oud, maar nog steeds tot de verbeelding sprekend. Shoegaze met een hoofdletter 'S'.
De bonusnummers klinken wat toegankelijker dan de eerste 9 nummers maar zijn absoluut de moeite waard.

avatar van johan de witt
Vooral de eerste twee zijn classics.
Daarna ‘gewoon’ prima.

Parlotones
Enkele jaren geleden deze cd ook gekocht, en ik houd best wel van Shoegaze muziek. Maar ik vind dit een echte miskoop, mijn probleem is, dat ik niet versta wat ze zingen. De stem is ook vervormt, en de sound overheerst te veel. Voor een zacht prijsje mag hij weg.