Anneke van Giersbergen - Drive (2013)

Label: [PIAS]

1. We Live On (3:41)
  2. Treat Me Like a Lady (4:01)
  3. She (3:08)
  4. Drive (3:44)
  5. My Mother Said (3:22)
  6. Forgive Me (3:12)
  7. You Will Never Change (4:04)
  8. Mental Jungle (3:45)

met Hayko Cepkin

9. Shooting for the Stars (4:24)
  10. The Best Is Yet to Come (4:05)
avatar van vigil
Kijken we weer naar uit, Anneke is eerst nog even naar de kapper geweest en zo te zien ook wat blauwe lenzen op de kop getikt.

Maar is het een coveralbum want ik zie wel wat bekende titels voorbij komen.

avatar van da dude
vigil schreef:
Maar is het een coveralbum want ik zie wel wat bekende titels voorbij komen.

Dat zie ik nog nergens bevestigd worden. Ik hoop van niet, covers zijn maar zelden beter dan het origineel naar mijn smaak. En ze kan prima zelf liedjes maken. Ik ben iig ook benieuwd, hoop dat ze het poppy experimenteren niet doorzet.

avatar van vigil
Ik had ook al gezocht maar kon niks vinden maar titels als Treat Me Like a Lady, She, Drive, The Best Is Yet to Come en er zal ook vast wel een liedje bestaan met Forgive Me zijn sowieso wel bekend.

Ja dat vroeg ik me ook al af: gezien de titels lijkt het op een coveralbum. Ik vind het artwork wel erg veel fotoshop en niet mooi. Maar uiteindelijk gaat het om de muziek.

avatar van keijzm73
Prima album wederom van Anneke! Je hoort waar ze vandaan komt. En soms toch ook weer niet! Fris, dynamisch, geen covers gehoord. Net wat robuuster dan haar voorganger; 'Everything is Changing'. Met als resultaat; een puntige rockplaat; een lekkere Drive!

Een stem herkenbaar uit duizenden en wederom een lekkere rockplaat. Geen moeilijkdoenerij: gewoon Anneke!

En inderdaad geen coveralbum plus het popgehalte is ietsje lager dan op de voorganger.

avatar van keijzm73
Echt wel een erg fijn album! Eerder schreef ik 'robuuster', maar dat is het niet. Het is juist minder donker en stiekem meer pop georiënteerd. Fris en dynamisch is het zeker wel. En soms is het net alsof ik 'Ilse de Lange' uit d'r dak hoor gaan.

avatar van pos
pos
Mmm die muziek is toch niet echt de richting waar ik steeds weer op hoop. Maar ja die stem he ! En ondertussen knallen nummers als We live on en drive toch aardig de speakers uit. Kan hier toch wel van genieten ondanks de poppy structuur van de nummers.

avatar van Don Cappuccino
Van Giersbergen heeft een hele goede stem maar deze poppy richting ligt mij niet. Haar stem komt wat mij betreft beter tot zijn recht bij bijvoorbeeld Devin Townsend op het album Epicloud. Daar staan ook een aantal behoorlijke poppy nummers op maar dan met een harder randje.

Don Cappuccino schreef:

Goede tip! Ga ik maar eens achteraan

Persoonlijk vind ik deze sound wel lekker klinken. Heerlijk energiek en toch ook wel uniek. Als ze datgene had gemaakt wat we al van haar gewend waren had Anneke net zo goed bij 'The Gathering' kunnen blijven. Epische rockbands met een vrouwelijke zangstem zijn er meer inmiddels meer dan voldoende. Goede Nederlandse rockchicks zijn wel aan het uitsterven. Al ga ik er niet vanuit dat Anneke bewust in die niche is gestapt. Hoe dan ook; mijn zegen heeft ze.

avatar van james_cameron
Het blijft jammer dat Anneke het echte stevige werk (althans voorlopig) vaarwel heeft gezegd, maar de laatste tijd maakt ze dit gemis redelijk goed met fijne gastoptredens (bij oa Moonspell en Devin Townsend). Ook haar laatste soloplaat was prima en liet weer een iets steviger geluid horen. Die koers wordt hier echter niet doorgevoerd, want dit is haar meest toegankelijke en poppy album tot nu toe. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, maar het aanwezige songmateriaal is overwegend vlak en voorspelbaar. Slechts het wat meer experimentele Mental Jungle maakt echt indruk. Voor de rest zijn het aardige maar onopmerkelijke deuntjes. Daar kan Anneke's nog steeds erg mooie stem weinig aan veranderen.

1,0
Was bij de vorig eigenlijk al afgehaakt en met deze erbij komt het helemaal niet meer goed. Geen spanning, geen dreiging, geen emotie, kortom geen gevoel. Wel poppy niemendalltetjes. Mij doet het helemaal niets.
De cover van Everyting is changing was tenminste nog iets, maar als je de cover van deze nieuwe ziet weet je al dat de muziek ook tegen zal vallen.
Tja Anneke, je kunt nog zo'n mooie en unieke stem hebben, maar dan moet je hem wel in combinatie met de juiste composities gebruiken. Dus terug naar de stijl van pakweg de 1e 4 cd's die je met The Gathering hebt gemaakt. Of in ieder geval iets wat daar op voortborduurt.

avatar van DargorDT
Als Anneke het telefoonboek van Rotterdam zou voorlezen, klonk het nog mooi! (Even aangenomen dat ze niet struikelt over al die buitenlandse namen). Vandaar dat ik niet bang ben voor een wat meer 'poppy' geluid. Hier moet ik maar eens achteraan. Door al die projectjes met verschillende namen heb ik deze nog niet gehoord. Handig op MuMe is dat je direct het artwork ziet bij de titel, dat helpt wel.

Over de stem van Anneke zijn we het allemaal wel eens, die is fantastisch en vergelijkend vind je niet zo snel in Nederland. Persoonlijk vind ik dit een heerlijk album, en vind het stoer van haar dat ze een andere kant laat zien dan dat ze met The Gathering gemaakt heeft. Deze fantastische zangeres heeft haar sporen verdiend, en hoop dan ook dat via dit album (die wat "makkelijker" in het gehoor ligt) het grote publiek haar weet te vinden. Bijvoorbeeld door nummers te draaien op nationale radio. Dikke pluim!

TimZor
Het grootste probleem vindt ik eigenlijk dat de cd na 37 minuten al is afgelopen! Vooral wetende hoeveel er dan nog extra op had kunnen staan !

Het is gewoon weer een erg lekkere plaat geworden van Anneke, met mijn favorieten We Live On, Mental Jungle & My Mother Said.

avatar van Leptop
Gelukkig veel goede berichten hier op MuMe al valt het totaalcijfer me nog wel tegen.
Anneke is niet bang voor nieuwe dingen, volgt haar hart en rockt er lekker op los. Dat heet persoonlijke ontwikkeling. Niks mis mee. Beter dan weer meer van hetzelfde.

De tijd zal leren of dit album blijft hangen op 4* bij mij.

avatar van Leptop
Voorlopig een dikke 4 sterren. Verslavende stem, zeer catchy refreinen en melodieën. Dagelijkse kost op dit moment.

avatar van rr66
Vreemd, ik zie een aantal reacties voorbij komen waarin geschreven wordt dat dit album toch wat robuuster en minder poppy is dan haar vorige en in interviews beweert ze zelf ook dat dit album meer "rockt", maar ik vind de vorige toch echt stukken beter omdat deze meer gitaarwerk heeft!
Heb inmiddels ook haar nieuwe liveshow gezien en die rockt ook duidelijk minder dan haar show bij Everything is Changing.
Neemt natuurlijk niet weg dat het elke keer weer een genot is om haar live bezig te mogen horen én zien!
Het nummer wat mij het meest bekoort is Mental Jungle. Ik wil nog wel even melden dat die Turk met z'n eigen werk niet om aan te horen is!!!

Ik vind het toch wel een goed album. Wel wat poppy maar tig keer beter dan die popmeuk die ik op de radio hoor... En toch wel leuke liedjes...

avatar van Meara
comfortably numb schreef:

Ik kan mij hier helaas alleen maar bij aansluiten... Ik ben jaren fan van Anneke geweest maar dat komt vooral door de emotie die zij in haar stem kan leggen, dit komt op dit album (en ook haar vorige) niet zo naar voren zoals zij dat kon bij The Gathering en op haar eerste album Air.

avatar van smash016
Iemand van de week haar cover van Diamonds Are Forever gezien bij De Wereld Draait Door? Dat was echt steengoed. Althans de zang.

De Wereld Draait Door - dewerelddraaitdoor.vara.nl

Het is vooral tijdens die "duistere" momenten dat haar breekbare stem goed tot z'n recht komt. Bij The Gathering was dat schering en inslag, nu helaas niet meer.

avatar van Marco dB
smash016 schreef:

Ken je haar nieuwe project met Arjan Lucassen, Gentle Storm? Hier komt ze eindelijk weer eens vocaal goed tot haar recht. Veel beter dan in haar solowerk.

avatar van smash016
Ja, iets van gehoord. Heb het nooit zo op Arjan Lucassen, maar misschien dat ik dit maar 's een kans moet geven.

avatar van Funky Bookie
Uiteraard is het een genot om naar de stem van Anneke te luisteren.
De muziek is m.i. wel standaard rock zoals ook Kensington en Kings of Leon het maken. Toch is dat op dit album niet zo storend als bij de genoemde bands en dat komt door haar stem.

Hierdoor is het uiteindelijk een prettig rockalbum geworden.