The Smiths - Hatful of Hollow (1984)

Label: Rough Trade

1. William, It Was Really Nothing (2:09)
  2. What Difference Does It Make? (3:11)
  3. These Things Take Time (2:32)
  4. This Charming Man (2:43)
  5. How Soon Is Now? (6:44)
  6. Handsome Devil (2:45)
  7. Hand in Glove (3:15)
  8. Still Ill (3:32)
  9. Heaven Knows I'm Miserable Now (3:34)
  10. This Night Has Opened My Eyes (3:39)
  11. You've Got Everything Now (4:18)
  12. Accept Yourself (4:02)
  13. Girl Afraid (2:48)
  14. Back to the Old House (3:02)
  15. Reel Around the Fountain (5:51)
  16. Please Please Please Let Me Get What I Want (1:51)
boomkat
Ik vind de heruitgave zeer goed gedaan. Ik dacht zelfs dat het de originele hoes was tot ik op ebay de LP zocht. Nu ik eenmaal aan die versie gewend ben geraakt vind ik hem zelfs wat mooier ja

danuz
Grappig, hoe goed ik hun andere albums (regulier, singles, verzamelaars, live opnames) ook vind, ik grijp toch altijd weer terug naar Hatful of Hollow. De tracklist is zo perfect! Ik heb zelfs moeite om andere cd's van The Smiths te luisteren. Het is dus bijna een kwaadaardige verzamelaar.

musician schreef:
Leg beide cd's maar naast elkaar, slechts 5 oorspronkelijke nummers komen er van The Smiths terug op Hatful of Hollow. Meat is murder verscheen na Hatful.. maar heeft er al niets meer mee te maken.

Voor Smiths liefhebbers is Hatful daarom geen compilatie maar meer iets dat op zichzelf staat.

Ik heb ze naast elkaar gelegd
en ik zie dat er maar liefst 6 singles op staan
waarvan het merendeel nooit op het debuut stond.

Ik tel ook een handvol b-kantjes van die singles.
MuMe noemt het een compilatie en ik ook.

But then again ... ben ik geen onvoorwaardelijk Smiths liefhebber ...

avatar van musician
Wellicht toch wel, maar misschien is er een misvatting in het spel.

Het gaat mij er om, dat Hatful of hollow is verschenen als compilatie, terwijl de meeste nummers zijn verschenen als eerder uitgebrachte singles, die niet eerder op een reguliere studio-cd waren verschenen.

Dat is een vrij ongebruikelijke constructie: meestal is een compilatie een verzameling singles die ook al eerder op een 'normale' studio cd zijn verschenen. Wat vaak terecht de vraag oplevert of je die moet kopen, als je alle studio cd's al hebt.

Hatful of hollow had heel veel nummers (11 van de 16) die niet eerder op een studio cd waren verschenen. Dat maakt van Hatful of hollow haast een verplichte aanschaf voor Smiths liefhebbers, als zij niet eerder de singles hadden gekocht.

Veel (Nederlandse en Belgische) fans hebben die singles ook nooit gekocht, als je de index ziet van Hatful of hollow zie je dat er géén een nummer de top 40 of zelfs maar de tipparade heeft gehaald.

En dat maakt, dat Hatful of hollow meer voelt als een reguliere, hooggewaardeerde studio cd dan een compilatie. Dat is het enige dat ik bedoelde........

Weet ik wel, musician.

Mijn punt was dat The Smiths een sterke singles groep was
en dat je dat heel goed merkt aan het succes van oa Hatful of Hallow,
Louder Than Bombs en The World Won't Listen.

Te meer daar de b-kantjes die ook veelvuldig op die compilaties staan
ook heel vaak tot hun beste werk mogen gerekend worden.

avatar van Chronos85
The Beatles is zo'n bandje die dat via de Past Masters gedaan hebben. Ook bijna alle nummers daarvan zijn niet verschenen op reguliere albums.

musician schreef:
Wellicht toch wel, maar misschien is er een misvatting in het spel.

avatar van pygmydanny
in de reeks "How To Buy..." van het Engelse maandblad MOJO, staat in het blad van december de publiekskeuze betreft albums van The Smiths en Morrissey.
En daar staat dit album bovenaan.
Volledige top 10:

1 Hatful Of Hollow (The Smiths)
2 Vauxhall And I (Morrissey)
3 The Queen Is Dead (The Smiths)
4 Strangeways, here We Come (The Smiths)
5 The Sound Of The Smiths (The Smiths)
6 Ringleader Of The Tormentors (Morrissey)
7 Meat Is Murder (The Smiths)
8 Your Arsenal (Morrissey)
9 The Smiths (The Smiths)
10 Viva Hate (Morrissey)

avatar van wibro
Ik moet eigenlijk eerlijk bekennen dat ik nog nooit een regulier album van de Smiths volledig heb beluisterd en wel om het feit dat ik nummers zoals 'How Soon is Now' en 'Hands in Glove' nergens daarop kon vinden. Gelukkig staan ze wel op dit compilatie album en voor mij zijn het ook de mooiste songs van the Smiths die ik gehoord heb. De rest van dit compilatie album is trouwens ook best wel de moeite waard. Misschien de andere albums van de Smith binnenkort ook maar een gaan beluisteren maar of die ook aan zo'n hoge waardering (4,5*) van mijn kant zullen komen betwijfel ik toch ten zeerste.

avatar van Rudi S
Ah, Wibro maar ik denk dat je dan nog wat te wachten staat.
Op de volgende 3 albums staan namelijk toch wel de mooiste Smiths tunes (How Soon is now hoort er ook bij en is (denk ik daarom) later op Meat is murder erbij gefrommelt)

avatar van Splinter
Dit album heeft mij in aanraking gebracht met The Smiths en Morrissey. Hun muziek is al ruim 5 jaar de soundtrack van mijn leven (ben pas 20) en dit blijft voor mij behalve mijn eerste ook het meest speciale Smiths album. Vandaar ook de #1 in mijn top 10. Van begin tot eind fantastische nummers.

avatar van Artkramer
Ik blijf het een irritant idee vinden dat dit officieel een compilatie-album is. Dat is zonde, (vooral omdat een aantal van de nummers op "The Smiths" zijn terechtgekomen) want dit is gewoon de beste Smiths plaat die er bestaat. Het is een oerknal van frisse en oprechte creativiteit. Alle latere albums zijn natuurlijk ook steengoed, maar vergeleken met deze klinken ze enigszins over-geproduceerd, minder spontaan.

avatar van dazzler
Ik begrijp niet waarom dat het zonde is?

Deze plaat verzamelt de tot dan toe uitgebrachte singles
en voegt er nog wat alternatieve versies van songs van het debuut aan toe.
Toch een mooie collectie op die manier, vind ik dan.

avatar van Artkramer
Het had niet gehoeven. Ze hadden het net zo goed als studio-album uit kunnen brengen (waarschijnlijk technisch gezien niet, maar afijn). Deze versies zijn eerder opgenomen dan de versies op het debut én zijn naar mijn mening beter. Als geheel klinkt het ook goed, maar het is bij voorbaat al geen echt geheel, omdat het een compilatie-album is. Dat vind ik jammer.

avatar van Splinter
Het is dan wel een verzamelaar, maar geen verzamelaar in de zin van "Best of". Als echte Smiths fan kom je niet onder dit album uit, tenzij je natuurlijk hardcore bent en alle singles en peel sessions tot je beschikking hebt. Anders had je nooit geweldige nummers als 'Half a Person', 'Please Please Please', 'This Night Has Opened My Eyes', en zo kan ik nog wel doorgaan, gehad.

Ik hecht er totaal geen waarde aan dat deze plaat wordt betiteld als verzamelaar, ik zie het gewoon als het beste stuk muziek dat ooit aan de wereld is afgeleverd.

avatar van Artkramer
Het is inderdaad geen verzamelaar in de zin van "Best of".
Ik hecht er wel waarde aan dat deze plaat wordt betiteld als verzamelaar.

Artkramer schreef:
Het is inderdaad geen verzamelaar in de zin van "Best of".
Ik hecht er wel waarde aan dat deze plaat wordt betiteld als verzamelaar.

Misschien vind je het "een mooie verzameling met liedjes"? Dat vind ik in ieder geval wel. En deze plaat laat (als enige tussen de andere albums) heel duidelijk de sfeer proeven van de begintijd van The Smiths. En het is met name het 'pure' dat vraagt naar meer. The Smiths gaven daarna ook wel meer (veel meer), maar de oude sfeer hebben ze bijna nooit meer voortgebracht. Het heeft denk ik ook vooral met de productie te maken. De songs die nadien door henzelf zijn geproduceerd (bijvoorbeeld Shakespeare's Sister) hebben het bij mij langer volgehouden dan de andere.

Maar ondanks dat blijft het een van de beste bands die GB ooit heeft voortgebracht. Ik ben bang dat er geen reunie meer komt. R.I.P......

avatar van JeanSF
Het zal ergens in 1985 geweest zijn in de vierde klas van de middelbare school. Ik met mijn Hatful of Hollow T-shirt aan en een meisje dat me er op aan sprak: "dat is een gaaf T-shirt!". En ik? How soon is now? Ik wist niks terug te zeggen ..... Ook dat waren The Smiths toen voor mij.

avatar van hpdewin
Dat einde van hand in glove had nog veel langer door mogen gaan!

avatar van Johanv4434
Is de versie van Accept Yourself dezelfde als diegene die op de 12" van This Charming Man staat?

Wikipedia schreef:

All songs written and composed by Morrissey/Marr. Tracks marked " are exclusive to this compilation.

1. "William, It Was Really Nothing" (single A-side) 2:09
12. "Accept Yourself" (David Jensen session, 8/25/83, *) 4:01
13. "Girl Afraid" (B-side of "Heaven Knows I'm Miserable Now") 2:48
14. "Back to the Old House" (John Peel session, 9/14/83, *) 3:02
15. "Reel Around the Fountain" (John Peel session, 5/18/83) 5:51
16. "Please, Please, Please, Let Me Get What I Want" (B-side of "William, It Was Really Nothing") 1:50

Het is dus niet dezelfde versie, maar eentje uit een radio of televisie sessie.
Zoals dat voor heel wat versies van songs op Hatful of Hollow opgaat trouwens.

avatar van Johanv4434
Bedankt voor deze info.

avatar van chevy93
Volgens de statistieken de beste verzamelaar van The Smiths.
Laat ik allereerst zeggen dat de enige goede verzamelaar van The Smiths degene is die je zelf opstelt. Simpelweg, omdat de verzamelaars wat mij betreft dramatisch samengesteld zijn en er altijd wel wat matige B-kantjes op staan. En zo ervaar ik Hatful of Hollow ook te veel.

Het is overduidelijk dat deze nummers allemaal uit hetzelfde tijdperk komen, namelijk hun beginperiode. Waarin ze wat rauwer waren en nog meer als navloeisel van de (post-)punk. Wat deze verzamelaar erg eenzijdig maakt.

Op zich geen probleem, zolang het songmateriaal maar degelijk is. Ik ben nooit een fan geweest van bv. This Charming Man en buiten de eeuwige klassieker (How Soon Is Now?) staan er toch verdomd weinig nummers op die mij echt interesseren.
De productie oogt flets en op een gegeven moment ben ik dat "nobody loves me"- en "I can't get a girl"-gejank wel zat. Morrissey wordt dan net een aansteller. Terwijl hij het in andere nummers (o.a. Asleep, I Know It's Over) wél goed kan.

Uiteindelijk is deze verzamelaar toch wat ik er van verwacht had: een verzameling B-kantjes die in 9 van de 10 gevallen terecht een B-kantje waren.

avatar van Simon Smith
Simon Smith (crew)
Wat is dan voor jou de beste Smiths-verzamelaar, chevy93?

Cured
Is dit album geen verzamelaar van werk tot 1985/Meat Is Murder ? Ik heb deze trouwens ook , maar ik luister niet zo heel veel naar ze meer, iig zeker dit album niet. De nummers 4 t/m 8 vind ik de strerksten en nog een paar nummers zo her en der. Het is voor die periode een nette/goede verzamelaar, maar de topperiode kwam voor mij toch hierna.

avatar van dazzler
Gewoon mijn vorige bericht lezen om te weten waar de tracks vandaan komen.
Een cocktail van singles, b-kantjes en vooral radiosessies van hun vroegste songs.

Het enige nadeel van deze verzamelaar vind ik het gebrek aan samenhang en chronologie. Waarom niet gewoon de tracks van de Peel en Jenssen Sessions bij elkaar gezet? En de singles en bijbehorende b-sides op volgorde? Los daarvan is dit mogelijk mijn favoriete Smiths-release. Het was het eerste wat ik van ze kocht en elk nummer is voor mij raak. Wonderlijk ook dat How Soon is Now? eigenlijk slechts een b-side was, maar nu toch wel één van de klassiekers van de band is geworden.

Cured
dazzler schreef:
Gewoon mijn vorige bericht lezen om te weten waar de tracks vandaan komen.
Ja, inderdaad; had ik niet even op gelet. Ik zal het even doorlezen, bedankt.

edi"t: allemaal '83, Dazzler,ook de Peel Sessions?

avatar van dazzler
Blijkbaar wel. Het zijn dus prille versies.
De singles zijn uiteraard ook van 1984 en 1985.

Bron is Wikipedia.

avatar van lennon
Zo, 30 jaar later, Ik kom 3 Smiths lp's tegen en neem me voor ze gewoon te kopen (ondanks de prijs) want ik ken ze niet, of nauwelijks, maar gezien de hoge waarderingen hier en op andere plekken moet het toch wel iets zijn. De stem van Morrisey bevalt me wel, dus wat voor risico loop ik nou?

Pffff, nu kom ik er dus achter dat het 30 jaar te laat is! Wat een heerlijke muziek zeg!!

Echter zie ik dat dit onder compilatie valt? Kan iemand me toelichten hoe dat zit? Ik heb Meat is murder en The Smiths ook gekocht, dat zijn dus reguliere.. heb ik met deze dan iets gekocht waar veel dubbel werk op staat?
starbright boy schreef:
Wel degelijk een verzamelaar, wat allmusic ook zegt. Deze cd bevat nummers van het debuut aangevuld met eerder verschenen singles en b-kantjes. Zeker geen reguliere cd.

Hoef ik het debuut dan niet te hebben in dit geval?n (let op, ik ben net begonnen met Smiths luisteren)

Ja natuurlijk moet je het debuut wel hebben lennon!!!! Vaak net even wat andere versies

Beter laat dan nooit maar gezien onze redelijk gelijkende muziekgeschiedenis en voorkeuren vind ik dit best verwonderend