Eefje de Visser - Het Is (2013)

Uitgebracht in eigen beheer

10. En (4:35)
  11. Nu Af Aan (2:45)
  12. Schip (4:29)
avatar van Don Cappuccino
Bij een track (weet even niet meer welke) had ik het gevoel alsof ik naar een Nederlandstalige versie van Portishead aan het luisteren was.

avatar van erwinz
Heerlijke sprankelende plaat. Eefje de Visser heeft een bijzondere eigen stijl, maar gekunsteld klinkt het nergens. Zeker de wat broeierige tracks zijn prachtig.

Lees mijn volledige recensie op:
De krenten uit de pop: Eefje de Visser - Het Is - dekrentenuitdepop.blogspot.nl

Erwin

Hoi Erwin,

Off topic. Je schrijft dat je een hekel hebt aan Nederlandse artiesten die (te) duidelijk articuleren. Maar daar valt Daniël Lohues toch niet onder? Van hem heb je nog nooit een recensie op je blog geplaatst. M.i. verreweg Nederlands beste songschrijver van het moment. En niet deze Eefje de Visser, zoals men bijvoorbeeld bij popmagazine Heaven denkt.

avatar van fatima
Denken jullie niet dat ze er beter een Engelstalig album van had kunnen maken? Volgens mij had het dan niet alleen beter geklonken, maar zou ze er ook zeker succes mee kunnen hebben buiten NL. En dan zijn we meteen van dat kleinkunst-gezeur af.
Of vergis ik me nu?

Nieuwstad
Ik heb vandaag de elpee gekocht. De tracklist is wel iets anders. Lise en Er Is staan bijv. als nr 10 en 11 erop.

avatar van Lura
Wat is er tegen de Nederlandse taal, Fatima?! Laat een artiest lekker eigenwijs zijn en haar of zijn eigen weg laten varen. Nederlandse teksten kunnen prachtig zijn. Heb je weleens Ploegsteert van Het zesde metaal gehoord? Zulke mooie en soms diep ontroerende teksten. En Spinvis is dat dan slecht? Of dat liedje van Maaike Ouboter? Ik ben juist erg blij dat er artiesten zijn, die het Nederlands serieus nemen! We zijn per slot van rekening toch Nederlanders, of niet soms?! Ik luister regelmatig naar Kari Bremnes, een Noorse zangeres. Ik versta er niets van, maar muzikaal versta ik haar perfect. Laat die buitenlanders ook maar eens hun best doen voor onze muziek.

avatar van fatima
Die teksten zijn toch even mooi in het Engels? Maar dan luisteren er wel veel meer mensen naar. Dat verdient de muziek.
Dat was in elk geval mijn gedachte.

En het deprimerende geneuzel van Spinvis kan imo beter tot het Nederlands beperkt blijven. Dat besparen we de rest van de wereld liever. We zijn per slot van rekening aardige Nederlanders, of niet soms?!
Maar da's iets anders en off topic.

fatima schreef:
Dat was in elk geval mijn gedachte.

Misschien kan ze haar gedachte het best in het Nederlands verwoorden. Bovendien hoor ik liever correct Nederlands dan het steenkool Engels van diverse Nederlandse acts. Nee, ik ga geen namen noemen

Het album is trouwens nu te beluisteren op Spotify

avatar van De-noir
Laat Eefje maar lekker in het Nederlands zingen. Ik denk niet dat haar nummers in het Engels dezelfde charme zouden behouden. Semantische zaken enzo..

Na ~8 keer draaien zijn dit mij favorieten: Ongeveer, Uit de Lucht, En, Schip. Stuk voor stuk schitterende nummers met prachtige zanglijnen en teksten die intrigeren.

Eens met fatima dat In het Echt uit de toon valt.

avatar van erwinz
Ik hou helemaal niet van Nederlandstalige muziek, maar bij Eefje de Visser doet de taal er niet toe. Geen idee of ze in het Engels zou kunnen rekenen op internationaal succes, ze zou het wel verdienen.

De-noir schreef:
Laat Eefje maar lekker in het Nederlands zingen.

Daar ben ik het ook mee eens: dat geeft toch de charme aan haar nummers.

avatar van Slowgaze
De Nederlandsche taal is mooi, stelletje haters. Verder wat Eric zegt. Afijn, mijn recensie staat online en check 'm hier. Eefje is natuurlijk cool genoeg om door een hiphoprecensent besproken te worden. Peace out.

avatar van Rudi S
*Indiepop van internationale allure kan dus ook prima Nederlandstalig zijn.

* Bron = http://www.cultuurbewust.nl/

Rudi S schreef:
*Indiepop van internationale allure kan dus ook prima Nederlandstalig zijn.

* Bron = http://www.cultuurbewust.nl/

Ja, Eefje's muziek heeft zeker wel internationale allure, maar voorbij Brussel gaat er op deze manier echt niemand naar luisteren.
Sta je dan, met je internationale allure.
Ik denk en hoop dat haar volgende album Engelstalig zal zijn, want ik gun haar gewoon een groter publiek. Dat heeft helemaal niks te maken met de vraag of er soms iets mis is met de Nederlandse taal, op dat soort rare sentimenten was mijn opmerking niet gebaseerd.
Maar goed, jullie opvatting is duidelijk, mijn hartelijke dank en tot de volgende keer maar weer.

avatar van Slowgaze
Mevrouw Tamara wordt ook gewoon op de Britse radio gedraaid en bovendien, waarom zou per se iedereen internationaal door moeten breken? Moet iedereen maar zo flauw in het Engels gaan zingen omdat ze dan heel heel heel misschien internationaal succes kunnen krijgen, terwijl ze uiteindelijk alleen op dorpsfeesten en braderieën mogen spelen? Ik bedoel maar.

avatar van Rudi S
Marike Jager is er anders wel een grote internationale wereldster mee geworden
Of was het toch Mick Jagger

avatar van keijzm73
fatima schreef:

Er wordt gewoon een discussie gevoerd op basis van jouw stelling. En ja, jouw stelling is nogal boud en in mijn ogen zelfs respectloos naar Eefje toe. Kan je wel schrijven dat je Eefje een groter publiek gunt, maar je gunt het haar niet om dat binnen haar eigen grenzen te doen. Is hetzelfde als dat je je tegen bijvoorbeeld een paukenist zegt dat hij beter viool kan gaan spelen omdat hij dan een groter bereik heeft. Alsof het elke artiest daaraan is gelegen?

Ik durf het zelfs andersom te stellen. Omdat Eefje deze weg ambieert is ze juist boven het maaiveld uitgekomen. En terecht. Als ze Engels gaat zingen/ of was begonnen in het Engels had ze nu waarschijnlijk achteraan een rij Engels zingende artiesten gestaan. En inderdaad, wat hierboven al werd geschreven. Het is niet alle artiesten gegeven om net zo fraai en met dezelfde emotie in het Engels te zingen.

En toch ook even reageren op je opmerking over Spinvis. Want ik vind het erg gemakkelijk om deze tekstdichter onderuit te halen en dan vervolgens te zeggen dat het off-topic is. Zo van, 'daar heb je ´m en gaan we het verder niet meer over hebben'. Ik kan me best voorstellen dat je niets kan met het werk van Spinvis. Spinvis alias 'Erik de Jong' heeft zeker wat vreemde/ experimentele nummers gemaakt. Dat moet je inderdaad liggen. Maar met zijn meest recente album 'Tot Ziens, Justine Keller' heeft Spinvis toch een zeer fraai, gelaagd en melodieus album afgeleverd. Dat het niet jouw smaak is; prima. Maar wat heeft dat te maken met ons 'aardige Nederlanders' zoals je typte?

avatar van Sjaakspeare
Dat mejuffrouw De Visser in het Nederlands zingt, is mogelijk de belangrijkste reden dat ik zo weg ben van haar muziek. En dan schrijf ik louter 'mogelijk', niet 'waarschijnlijk', omdat ze uitzonderlijk goed is. Het kan dus ook andersom. Als niet-Nederlandstaligen dit daardoor niet onder oren komen, is dat hun gemis. Als ze deze muziek daardoor niet kunnen waarderen, is dat hun kortzichtigheid. Ik ben hoegenaamd erg blij dat de melodieus bijzonder verfijnde, meer dan eens ronduit virtuoze nummers op deze plaat voorzien zijn van dichtkunst in mijn moedertaal.

avatar van Elohim
Goh... dit is toch een van de eerste Nederlandse zangeressen die me echt weet te interesseren. Heb ik dan veel gemist of is Eefje echt uitzonderlijk goed?

Ik vrees, dat laatste.

avatar van De-noir
Yep. Er wordt ook gewoon weinig kwaliteitsmuziek gemaakt in onze moedertaal. Eefje is top, halve ster erbij - die 4,5 heeft ze al te pakken

Nieuwstad
Slowgaze schreef:

Prima recensie

Nog wel een kleine toevoeging van mijn kant, je schrijft dat er sprake is van een reis die onbestemd lijkt te blijven:

In de prachtige opener ‘Ongeveer’ is er sprake van een reis, maar die lijkt onbestemd te blijven: een duidelijkere indicatie dan ‘naar het zuiden’ ontbreekt.

Maar al luisterend naar het album wordt er steeds meer duidelijk en in het laatste nummer zingt ze dan uiteindelijk:

"Ik wil naar Rome
Samen met jou
Men zegt dat het er mooi is
Dat het er groot is
M'n lief, m'n liefde
Laten we werken en naar Rome gaan"

Mijn inziens valt alles hiermee als een puzzelstuk in elkaar, en ik zou hier ook zeker een verwijzing naar maken in je review.

avatar van Rudi S
Ik snap ook niet hoe Slowgaze dit heeft kunnen missen, het gaat nota bene over hem.,

avatar van Lura
Bij meerdere beluistering ga ik me helaas steeds meer storen aan de zang, zo zelfs dat ik afhaak. Jammer, want er is niks mis met de liedjes. En ook jammer, omdat ze een prachtige stem heeft en dat ik weet dat ze ook "normaal" kan zingen.

Fraaie CD. Meer één geheel inderdaad, zoals hier al gezegd.

"En" is mijn favoriet.

avatar van papat
Kaartjes gewonnen voor een concert van Eefje vanavond op een boot in Utrecht. Joepie!

avatar van harm1985
Gisteren voor het eerst in zijn geheel gehoord, dromerige plaat. Nog een paar keer vaker luisteren voor ik er een cijfer aan kan hangen.

papat schreef:

Geluksvogel. Waar had je de kaartjes gewonnen? En hoe was het?

avatar van papat
Via Velvet Amersfoort. Was echt heel erg leuk! Ongeveer 30 man aan boord, plus de band. Zowel nieuwe nummers, als nummers van de eerste plaat. En natuurlijk een leuke sfeer en veel interactie. Tijdens het spelen werd de motor van de boot stilgelegd en lagen we in een van de Utrechtse grachten te dobberen en te luisteren. Zeer bijzonder!