gweah schreef:
Ik vind Reasonable Doubt toch wel in het rijtje thuishoren van 36 Chambers, Illmatic, Ready To Die, The Infamous en OB4CL
Hierover nadenkend: ja en nee. Ik vind het de minste van deze zes.
De platen die onmiskenbaar de standaard zetten voor de nieuwe school NY hip hop in de jaren 90, en nog steeds overeind staan als enkele van de beste albums van het genre.
Jay-Z heeft in deze vergelijking wat mij betreft ook het nadeel dat hij de laatste was.
Zeg wat je wilt over Reasonable Doubt, het is een van de beste hip hop albums van het decennium, en sec beoordelend op puur de muziek (niet originaliteit etc) is dit echt top of the bill.
Maar.
Het is alsof Jay drie van de bovenstaande LP's (Nas, Big en Rae) in de blender heeft gegooid en er nog extra shiny sausje over heeft gegoten.
Ik ben nooit zo iemand geweest die altijd roept dat Jay een biter is, dat hij continu lines van Biggie gebruikt etc etc, maar Reasonable Doubt is, hoe dope het ook allemaal is, best wel een weinig origineel product.
Het thema en de opbouw van de LP was in navolging wat toen de trend was. De mafioso-steez en filmquotes van Rae en Ghost, de mix tussen radio en hip hop tracks van B.I.G., de complexe lyrics en introspectie van Nas. P Jay noemde het in een eerder ‘perfectioneren’ van de al bestaande en eerder ingezette trends, en dat is ook wel zo, inhoudelijk en psychologisch gaat dit veel dieper dan eerdere crime rap releases, maar toch.
Bovendien, Jay was echt een no-name, al aanwezig in de scene vanaf weet-ik-wat, 1990? Afgewezen door labels, opstarten van carriere wilde maar niet lukken, toen maar zijn eigen label gestart en zijn plaat zelf uitgebracht, met een enorme cash-injectie alle grote namen bij elkaar, samples en covers van alle grote namen.... (Mary J., B.I.G., Nas, DJ Premier, Prodigy, Snoop, Tribe, EPMD, Foxy, geprobeerd om Nas en AZ ook als feature te krijgen...) Jay was echt niet zo'n gerespecteerde MC dat hij al die grote namen vanzelfsprekend op zijn album kon krijgen. Gewoon een kwestie van veel geld erin pompen als wanhoopspoging om zichzelf de game in te krijgen. (oke dit klinkt wat overdreven en het is hem uiteindelijk natuurlijk glorieus gelukt, maar dit album voelt een klein beetje zo voor mij: hij probeert zijn voet tussen de deur te krijgen)
En het eindresultaat is een album wat gewoon pompt als een malle met een gefocuste superlyricist in topvorm, sure. In de tijd dat het uitkwam was hij echter een van de vele. Snoop, Meth, Nas, Biggie, Pac, Rae, Mobb Deep, AZ... Jay-Z kwam ergens achteraan. Vergelijk dat met de hype die een Snoop, Nas, AZ of Biggie al hadden, al voor hun debuut. En hoe vet Reasonable Doubt ook was, het blies niet iedereen weg zoals Wu-Tang, Nas, Big, Mobb Deep en Rae in de twee, drie jaar ervoor wel gedaan hadden. Het was gewoon een dope album, in een zee van dope releases in 1996. Zijn tweede album sloeg ook niet echt hard aan, In My Lifetime was dope maar ook een halfbakken mix met tenenkrommende Bad Boy achtige tracks, pas toen hij Hard Knock Life (zijn derde album) uitbracht in 1998 begon hij echt de top dog MC te worden, in een enorm veranderd muzikaal klimaat, met DMX, Swizz, No Limit, Cash Money (Bad Boy en de shiny suits waren toen eigenlijk alweer oud nieuws) en een ratrace naar platina en multiplatina - volgens mij was 1998 het beste jaar ooit voor verkoopcijfers van hip hop albums.
En pas later in zijn carriere begon iedereen Reasonable Doubt opeens een classic te noemen. De redenen waarom het dat niet gelijk was liggen best wel in het bovenstaande.
Sowieso heeft het hip hop genre er een handje van om albums achteraf, jaren later, opeens als classic te bestempelen, om dubieuze redenen. Je ziet altijd van die lijstjes waarbij je je afvraagt: staat dat en dat album er nu in omdat dat album in alle opzichten zo'n meesterwerk is, of omdat die en die MC ook in het lijstje moet staan, omdat hij nu eenmaal een van de grote jongens is? Kijk, dat je bij bijvoorbeeld Critical Beatdown of Breaking Atoms achteraf zegt: shit, dat is best wel een classic, waarom hoor je daar zo weinig over, daar kan ik in komen. Maar om Reasonable Doubt als top 10 hip hop albums ooit te gaan zien, mede omdat Jay nu eenmaal een van de grootste jongens in het genre is, dat vind ik revisionisme en niet helemaal zuiver.
Aldus. Het is een nuance, ik probeer het onder woorden te krijgen, het lukt me niet om dat bondig te doen merk ik.
Ik vind dit alleszins een heel erg dope album.
Jay's flow is op orde natuurlijk, zijn lyrics zijn spitsvondig, enorm gelaagd en complex, de beats, de samples, allemaal dope, no doubt.
Maar ondanks zijn zeker wel originele invalshoeken en variaties op het thema, mist hij voor mij gewoon een beetje zijn eigen stijl, hij heeft hier wat mij betreft nog niet de overtuigende arrogantie, het charisma en de persoonlijk die hij later wel (als geen ander) had. En niet genoeg om in tijdperk uit de schaduw van de eerder genoemde tijdgenoten te kunnen komen. Later zou hij dus absoluut wel trendsetter zijn, i.p.v. trendvolger, en daarom twijfel ik ook of ik dit Jay's beste album vind. (en na dit hierboven dus beredeneerd te hebben, mag je spreken van: reasonable doubt

)
Over de afzonderlijk tracks:
Speciale aandacht voor Brooklyn's finest. Je ziet al dat Jay-Z zijn toen veel beroemdere buurman line voor line kan bijbenen. Wat een (zeker achteraf) historische track. Wat een vette afwisseling tussen de MC's. Jammer dat daar geen video van is gemaakt, al circuleren er wel dope gemonteerde video's met beelden uit andere Biggie en Jay clips op youtube.
Dead presidents II en D'evils springen er ook altijd uit bij mij. Echt van hoog niveau. Ik neem mij altijd voor om beter naar de lyrics te luisteren op dit album, ze zitten vol met double en triple entendres, maar dan luister ik toch weer vooral naar de flow en de muziek. En de samples van resp. Nas, Prodigy en Snoop zijn echt heel vet gedaan. Ik houd sowieso erg van die Premier stijl met gewoon een dope sample/scratch collage als hook.
Ik weet niet meer zeker welke tracks ik als favoriet heb aangevinkt maar ik denk dus deze. Regrets mag ik overigens niet onvermeld laten, die track alleen al stuwt het cijfer zo een half punt omhoog eigenlijk. Een onmisbaar ingredient in het recept van dit album, vooral ook inhoudelijk.
Ain’t no nigga blijft een mispeer wat mij betreft, de hit die het album à la Biggie de commerciële push moest geven. (Geef mij dan maar een One more chance, Juicy of Big poppa.) Bring it on ben ik ook niet zo’n fan van. Las ooit dat niet Jaz-O en Sauce Money, maar Nas en AZ hier waren gepland als features. De beat vind ik ook niet Premier’s meest opwindende.
Overall: 4,5 sterren, hulde aan een tijdloos album wat aan alle kanten fantastisch in elkaar zit. Maar een vijf wil ik het dus niet geven.