R.E.M. - Automatic for the People (1992)

Label: Warner Bros.

1. Drive (4:30)
  2. Try Not to Breathe (3:49)
  3. The Sidewinder Sleeps Tonite (4:06)
  4. Everybody Hurts (5:17)
  5. New Orleans Instrumental No. 1 (2:12)
  6. Sweetness Follows (4:19)
  7. Monty Got a Raw Deal (3:16)
  8. Ignoreland (4:24)
  9. Star Me Kitten (3:15)
  10. Man on the Moon (5:12)
  11. Nightswimming (4:16)
  12. Find the River (3:49)
  13. Drive [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (4:51)
  14. Monty Got a Raw Deal [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (3:21)
  15. Everybody Hurts [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (7:19)
  16. Man on the Moon [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (6:28)
  17. Losing My Religion [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (4:32)
  18. Country Feedback [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (4:53)
  19. Begin the Begin [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (3:28)
  20. Fall on Me [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (3:34)
  21. Me in Honey [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (4:07)
  22. Finest Worksong [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (5:28)
  23. Love Is All Around [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (3:23)
  24. Funtime [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (2:16)
  25. Radio Free Europe [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (4:39)
  26. Drive [Demo] * (4:44)
  27. Wake Her Up ["The Sidewinder Sleeps Tonite"Demo] * (4:37)
  28. Mike's Pop Song [Demo] * (4:33)
  29. C to D Slide 13 ["Man on the Moon" Demo] * (5:35)
  30. Cello Scud ["Sweetness Follows" Demo] * (4:20)
  31. 10K Minimal ["Find the River" Demo] * (3:33)
  32. Peter's New Song [Demo] * (3:15)
  33. Eastern 983111 [Demo] * (4:03)
  34. Bill's Acoustic [Demo] * (2:54)
  35. Arabic Feedback ["Christmas in Tunisia" Demo] * (4:55)
  36. Howler Monkey ["Ignoreland" Demo] * (4:39)
  37. Pakiderm ["New Orleans Instrumental No. 1" Demo] * (3:34)
  38. Afterthought ["New Orleans Instrumental No. 2" Demo] * (3:57)
  39. Bozouki Song ["Monty Got a Raw Deal" Demo] * (3:04)
  40. Photograph [Demo] * (3:32)
  41. Michael's Organ ["Everybody Hurts" Demo] * (4:33)
  42. Pete's Acoustic Idea [Demo] * (1:06)
  43. 6-8 Passion & Voc ["Try Not to Breathe" Demo] * (3:46)
  44. Hey Love ["Star Me Kitten" Demo] * (3:03)
  45. Devil Rides Backwards [Demo] * (5:17)
nou.
Try not to breathe is ook geen slecht nummer, hoor.

avatar van Droid
Wat een geweldige album. Net even beter dan "Green", is dit voor mij toch de definitieve R.E.M. plaat.
Mooie ingetogen en melancholische nummers (vooral "Nightswimming" is zo'n juweeltje).

avatar van vigil
een vijfje voor dit prachtige album

avatar van Saldek
in mijn collectie beschouw ik 'm als legendarisch. Ik vind het een aangrijpend album. Ik geloof niet dat er een nummer op staat die ik minder vind

avatar van timhardt
Geen enkele plaat van REM met een 4*+ notering...eens kijken of ik daar iets aan kan doen. 5*

mugken
Zeer mooie cd prachtig gezongen.
geef 3,5*drive is mijn favoriet.

avatar van johan de witt
timhardt schreef:

Jawel, deze

'n Album wat eigenlijk alles heeft. Begint lekker, met leuke nummertjes als 'Everybody Hurts', Man on the Moon. Na topnummer (voor mij) Nightswimming, wordt rustig afgebouwd naar het einde van de CD.

5* (de tweede die ik tot nu toe heb uitgedeeld)

avatar van musicfriek

fredpit
leuk...maar ik krijg toch het idee dat dit een blauwdruk van green en document is.....

Dus voor het ruwe ongefilterde maar daardoor zeker niet minder indrukwekkende werk van REM mag ik iedereen die dit al fantastisch vind,doorverwijzen naar Document en het creatieve REM hoogtepunt Green.

avatar van FunkyMonk
oh, ik vind deze dan weer beter als Green

avatar van lebowski
musicfriek schreef:

Check

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
fredpit schreef:

weet je zeker dat je dit bericht niet bij Out of time had willen posten...?

avatar van vigil
musicfriek schreef:

Het was wel een single destijds.

wie zegt van niet dan? Er bestaat wel zeker een clip van dit, overigens fantastische, nummer.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
vigil schreef:

De clip staat er gewoon hoor. Ik ben het er overigens 100% mee eens dat het een geweldig nummer is. Het album is gewoon een super geniale plaat!

avatar van musicfriek
vigil schreef:

Ik wou de clip toevoegen, maar kon hem dus nergens vinden, maar hij staat er nu idd Mijn favoriete nummer van dit album.

Beste REM plaat ooit. Een aaneenschakeling van geniale pareltjes. Van ballad tot up tempo, alles geslaagd en een schitterend geheel.

avatar van johan de witt
pigne_arolla_ws schreef:

Helemaal mee eens. Geweldige plaat. Ik snap niet dat deze onder de 4.00 staat...
Muv New Orleans Instrumental N° 1 en Star Me Kitten (niks mis mee overigens) zijn het toch allemaal pareltjes?

EVANSHEWSON
Voor mij was dit R.E.M. op het toppunt van hun kunnen; pakkende melodiën, prachtige arrangementen, die slepende stem van Michael Stipe... niet één zwak nummer op een fantastische plaat.
Daarna werd het bij iedere nieuwe plaat wat minder... Echt beschamend werd het nog niet, maar tijden zoals op dit album hebben de heren nooit meer kunnen herhalen !
Samen met DOCUMENT vind ik dit hun allerbeste !

avatar van SirNoodle
opnieuw een geslaagd album, al vind ik 'everybody hurts' een miskleun van jewelste, en vind ik the sidewinder sleeps tonite de tweelingbroer van shiny happy people, even leeghoofdig & overbodig... dan liever een grappig nummer als stand of bandwagon uit vroegere tijden.

maar zoals bijna op elke REM plaat ook heel wat moois te rapen: drive, sweetness follows, nightswimming

avatar van Ben Post
Deze plaat roept bij mij (net als Reveal overigens) het beeld op van het perfecte "Amerika", gezet in de jaren vijftig. Een schier oneindig land met onbeperkte mogelijkheden en vooral: HOOP. Hoop op eeuwigdurend vrede, liefde en jeugd. Maar ook vooruitgang en het overwinnen van moeilijkheden.

Plaat ook uit mijn studenten tijd, dus ik had nog tijd genoeg om echt te luisteren naar muziek. Ook uit de hoogtij dagen van REM, en wat was ik blij dat ik in 2003 erbij kon zijn in de HMH nadat ik twee keer mij geld terug had mogen ontvangen.

De mooiste nummers zijn wat mij betreft Drive: wat een begin. Ignoreland en Nightswimming, je voelt het water bijna op je huid...

Deze plaat had ik laatst teruggezet naar 4,5*, omdat ik het middenstuk (Sweetness Follows t/m Star Me Kitten) wat minder. Inmiddels kan ik dit steeds meer waarderen, en gaat daarom weer een half puntje omhoog, en weer naar de 2e plaats van mijn top 10.

SirNoodle schreef:

"Everybody Hurts" een miskleun van jewelste ! Dat vind ik werkelijk een FANTASTISCH nummer. Misschien een beetje grijsgedraaid, maar voor mij persoonlijk niet stuk te krijgen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor "Man On The Moon".

Ik heb vaak met dit album in mijn handen gestaan in een CD-zaak, alleen heb ik het album nooit aangeschaft. Dat moet maar eens gebeuren, geloof ik.

DonDijk
Sgt. Revolver schreef:

haha, ja hetzelfde geldt voor mij

Feeder
Sgt. Revolver schreef:

Maak daar dan dringend werk van Bram ! Het is een PRACHTIG album ! Zeker iets voor jou

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Feeder schreef:

*Casartelli wijst even naar zijn toptien*

genoeg gezegd.

Dat zegt zeker genoeg, Casartelli. Oké, ik maak er dringend werk van. Ik verwacht in ieder geval veel van het album .

avatar van SirNoodle
Sgt. Revolver schreef:

everybody hurts is iets teveel music marketing: dit is de opvolger van mega-album Out of Time, we hebben een ballad nodig jongens... als ik vergelijk met andere tragere nummers van REM (you are everything, perfect circle, time after time, swan swan H om er een paar te noemen) dan is voor mij everybody hurts toch echt te klinisch en gepolijst. Maar ik kan het nummer ook wel apprecieren hoor.

Man on the moon is een heel ander geval, da's gewoon een prachtige popsong. Telkens ik dat nummer hoor overvalt me de schoonheid yea-yeah yea-yeaaaahhh

Ik snap je "kritiek" op (het tot stand komen van) "Everybody Hurts" wel, SirNoodle. Ik wilde alleen even zeggen, dat ik het nummer nog steeds geweldig vind, ondanks dat het nummer veel op de radio te horen is. De andere nummers die je noemt, ken ik (op "Time After Time" na) eigenlijk niet .

"Man On The Moon" is inderdaad een wonderschoon popnummer .

EVANSHEWSON
Heb redelijk wat R.E.M. platen in huis; Deze is van nà hun wereldwijde doorbraak (met Out of Time en Losing My Religion braken ze wereldwijd door).
Ik vind het de beste plaat die ze maakten nà hun doorbraak.
Luistert erg lekker weg, en wàt belangrijk is, je moet niets skippen omdat er ook niets enerverends op staat; Zéér lekker plaatje en quasi een perfecte popplaat voor mijn gehoor ! 4.5 sterren en veel respect ! **** 1/2