Anthrax - Spreading the Disease (1985)

Label: Island

1. A.I.R. (5:45)
  2. Lone Justice (4:36)
  3. Madhouse (4:19)
  4. S.S.C. / Stand or Fall (4:08)
  5. The Enemy (5:25)
  6. Aftershock (4:28)
  7. Armed and Dangerous (5:43)
  8. Medusa (4:44)
  25. Armed and Dangerous [Rhythm Track Tape, 1984] *
  26. Madhouse [Rhythm Track Tape, 1984] *
  27. The Enemy [Rhythm Track Tape, 1984] *
avatar van Tekh
Mooi dat dit album eindelijk een hogere (gemiddelde)waardering heeft gekregen dan Among the Living.
Dit album is al van eind jaren 80 mijn favoriete Anthrax album en staat ook in mijn top 10.
Niet dat Among the Living nou zo slecht is maar deze is wel beter!!!

avatar van vielip
Tsja ook ik vind dat de produktie (of beter; het gebrek eraan) de plaat veel tekort doet! De gitaren (zowel slag als solo) klinken prima; vlijmscherp en rauw. Alleen hoor ik in geen velden of wegen een basgitaar en de drums klinken nog net niet zo beroerd als die van Ulrich op St. Anger maar veel scheelt het niet.
De nummers staan buiten kijf; pure klasse!! Met Belladonna hadden ze eindelijk een fatsoenlijke zanger in de band (gelukkig is ie weer terug!).
Madhouse, AIR, Gung-ho, Medusa, Lone justice....wat een feest!!!

avatar van glenn53
De nrs van Spreading klinken op Anthrology-No Hit Wonders al een stuk beter. Doe er je voordeel mee.

avatar van Paalhaas
Raymond S schreef:
wat een slappe productie.

Valt me ook meteen op ja!

Ja mij ook. Het doet de muziek inderdaad te kort.

Ik baal trouwens dat ze waarschijnlijk Madhouse spelen op The Big 4 in Gelsenkirchen op 2 juli. Zelf vind ik Armed and Dangerous and A.I.R. een stuk beter. Gelukkig staat ook Medusa in de planning.

avatar van Edwynn
A.I.R. stond vaak in de setlist. In 2005 ook. Dus je weet maar nooit.
Madhouse is een onontkoombare Anthraxklassieker. Net als Metal Thrashing Mad of I Am The Law.
Overigens was ik verrast door de aanwezigheid van Only op de voorgaande Big 4 edities. Belladonna brengt dat nummer nog veel beter dan John Bush.

avatar van vielip
Ja en hij loochenstraft daarmee en passant alle criticasters die al jaren beweren dat Belladonna niet kan zingen. Ik heb nu al zin in 2 juli!! Knap waardeloos trouwens dat Mojo The Big 4 heeft afgewezen voor een concert in Nederland...die lui snappen er steeds minder van lijkt het

avatar van Edwynn
Alles wat Nederland ooit bijzonder maakte op festival gebied is vakkundig met de grond gelijk gemaakt door die grote organisatoren hier.

avatar van Von Helsing
Yeah, tegenwoordig moet men naar België, Duitsland of Frankrijk vluchten wil je een groot en interessant Metal Festival zien. Waar is de tijd gebleven van de Aardschokdag en Dynamo Open Air.

vielip schreef:

Wat....?!?!

Ik lees dat nu pas: onvoorstelbaar wat een blunder. Artistiek: dat doe je toch niet?! Commercieel: in 5 Europese landen is het steenuitverkocht. Ik keek gisteren even naar de prijzen op Ebay voor New York Yankee Stadium in september: slik...

Het is vandaag 30 juni: yeah, ik kan niet wachten tot overmorgen! De mannen van Anthrax openen dan en spelen waarschijnlijk van dit album Madhouse en Medusa. Ik hoop ook op Air en Armed and Dangerous.

Hé, ik zie net dat ze eerder dit jaar in California Madhouse en Air speelden. Het blijft dus een verrassing.

avatar van Rinus
Goed Anthrax album uit hun begin periode. Ik heb de allereerste Japanse CD persing.

avatar van Dream Theater
Voor mij nog altijd de beste Anthrax plaat voordat ze met die hip hop invoeden kwamen (bah), spetterende heavy rock nummers als Medusa, Gung-Ho, Armed and Dangrous of Madhouse kun je me altijd voor wakker maken.

hiphopinvloeden?

1, hooguit 2 melige plaatjes dacht ik zo

lijkt me nie echt invloeden

avatar van Dream Theater
Public Enemy is toch een hip hop band! Vind de latere Anthrax gewoon niet veel meer aan.

avatar van Edwynn
Dat waren slechts 2 uitstapjes zoals Malle terecht constateert. Die gebbetjes vind je op de reguliere albums niet terug. Niet op Among The Living, niet op State Of Euphoria en niet op Persistence Of Time. En op de rest ook niet.

Spreading The Disease is in elk geval wel Anthrax uit de glorietijd. Mijn favoriete Anthrax schijf zonder dat ik de rest tekort wil doen. Ik heb veel warme nostalgische gevoelens bij Spreading The Disease. Als ik Lone Justice (haat trouwens aan die belachelijke uitvoering met John Bush) of Armed And Dangerous ergens hoor, MOET ik meebrullen en bangen totdat ook de allerlaatste haar uit mijn hoofd valt.

Meneer Bungel
De cover hoort toch een zwarte rand te hebben?

Ja klopt.

Meneer Bungel
Die ja. Is de kwaliteit daarvan wel goed genoeg om in te sturen (beetje overbelicht o.i.d. en witte vlekken op het zwart)?

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Meneer Bungel heeft gelijk, ik heb onlangs een correctie qua hoes ingediend, echter zonder rekening te houden met die zwarte rand die ook op mijn vinylexemplaar staat. Voor de rest: beestachtig goed album, kraker van jewelste!

avatar van Lau1986
Heerlijk album van deze thrashers. Vooral de openers (AIR, Lone Justice en Madhouse) zijn op en top, maar ook nummers als Medusa, Armed and Dangerous en Gung-Ho zijn om te genieten. Een top album dus.

avatar van Kronos
Meneer Bungel schreef:
De cover hoort toch een zwarte rand te hebben?

Ja klopt.

Ik heb zonet een correctie doorgestuurd.

Heerlijk album. Gek genoeg klikte het tussen mij en Anthrax vroeger nooit helemaal. Ik denk dat dit te maken had met de stem van Joey Belladonna terwijl ik die nu juist fantastisch vind. Nog een paar luisterbeurten en ik zit aan 5* wellicht.

De kleinste maar meest melodieuze band van de 'big 4'.

avatar van Edwynn
Spreading The Disease is nog immer mijn favoriete Anthrax album. Het hangt een beetje tussen de pure speed van het debuut en de wat meer hoekige thrash van Among The Living in. Howel dat uiteraard ook niet mis is.
Vooral Bellodonna overtuigt met zijn gretigheid als nieuwkomer.
Luchtig in Lone Justice en overrompelend in Gung Ho. En dan alles wat er tussenin zin. Prachtplaat.

avatar van exodus
Ga dit waanzinnige strakke en swingende classic metal album ophogen naar de volle 5 sterren; zo strak en heerlijk energiek hoe de kwaliteit en plezier van de nummers spat. Uitmuntend gespeeld en vol verbeelding ook; volop visualisatie lettend op alle dingen die gebeuren op dit magnifieke album. Vind 'm nu ook beter en vooral veel rijker dan Among...die ik natuurlijk op een wat andere manier ook heerlijk vind, maar meer om recht-toe-recht-aan te thrashen. Spreading...is veel rijker én beter! ! ! Naast de ge-wel-dige heroïsche nummers op Spreading, waar Manowar nog heel wat van kan leren mijn inziens, vind ik thrash granaat Gung Ho ook werkelijk alles in huis hebben, waarmee we een über-song in handen hebben...veel meer dan gewoon thrash...zoiets hoort in de Top 2000!

avatar van exodus
Oh ja, en wat de Big 4 betreft..ik denk dat Anthrax de beste muzikanten in huis heeft...hoe geliefd en heilig me ze alle 4 ook waren, vooral op hun oude jaren 80 albums.

avatar van Edwynn
Daar ben ik het mee eens. Alleen Charlie Benante al veegt de vloer met de rest van de Big 4 aan. Alhoewel ik Megadeth ook niet wil uitvlakken.

avatar van exodus
Klopt, Megadeth, zeker met een aantal individuele leden die over al die jaren deel hebben uitgemaakt van de familie Mustaine had men een flink stel goede muzikanten aan boord....daar mag die rode Dave maar mooi blij mee zijn. Ach, en hij persoonlijk kan er tot op zekere hoogte ook wel wat van...behalve zingen. zijn gekerm past vaak genoeg ook nog eens bij de veelal goede Megadeth muziek. Alhoewel ik op een oud cassette bandje een concert van Megadeth uit 1988 heb, waarbij vooral Mustaine's zang zowat niet te harden is. Dan is Belladonna, zeker objectief gezien, 20 keer beter; een echte zanger!

avatar van orbit
Mustaine's zang is nooit te harden geweest, ook niet op hun best geproduceerde werk Wel een goede gitarist natuurlijk, alhoewel ik dat nooit erg interessant vind voor vervolgens ook goede muziek of nummers. En daarin met name was Anthrax nou niet echt een topper tussen die big 4.

avatar van jurado
Edwynn schreef:

Top artiest inderdaad, hij schreef 90% van de songs , drums, gitaarpartijen.

Edwynn schreef:

Ook ik ben het daar wel mee eens geloof ik. Er zijn er echter legio die beweren dat Anthrax zijn plek bij de 'Big Four' niet verdiend en puur vanwege financiën erbij zit. Enfin, wat mij betreft staan ze er meer dan terecht tussen!

avatar van Edwynn
Financiën? De Big 4 was gewoon een titel die de muziekpers aan een viertal redelijk vooraanstaande bands gaf. Pas onlangs werd die banier voor het eerst commercieel geëxploiteerd door een tour en een dvd.