Psycholamp schreef:
Maar even al gekheid op het spreekwoordelijke stokje. Mij ging het in eerste instantie niet om de kwaliteit van de plaat, maar meer over het idee of dit al dan niet instrumentale hiphop zou zijn. Ik vraag me gewoon af waarom je wel of niet in hokjes moet denken. Als men dit instrumentale hiphop vind, waarom sla je dan de plank volledig mis en heb je (...) Luister gewoon en geniet (of niet).
Met dat uitgangspunt ben ik in hoofdlijnen eens. Ik denk dat veel albums van bijzondere klasse zich kenmerken door het gegeven dat ze zonder problemen over meerdere 'genres' heengaan. Mijn bezwaar geldt dan ook een eenzijdige focus op één van de aspecten/genres - dit album is veel meer dan alleen (instrumentale) "hiphop" net zoals Blue Lines van Massive attack - wel aangeduid als "triphop" ook elementen uit meerdere genres in zich heeft - later wordt die typering "triphop"eigenlijk gewoon misleidend.
Als muziekliefhebber (met een brede smaak) ben ik ook geïnteresseerd in historie en origine van muziek. Herschrijven van muziekgeschiedenis hoort daar imo niet in thuis. Ik noemde andere acts als MARSS en Coldcut omdat die hetzelfde procédé (samples, broken beats) hanteerden om muziek te maken; daarmee zeg ik niet dat ze dezelfde muziek maken.
Overigens ben ik wel van mening dat het helemaal niet zo belangrijk is hoe een artiest zijn muziek noemt - het publiek maakt uit hoe zijn muziek landt; dat is zeg maar de autonomie van artefact - eenmaal af en gereleasd, heeft de artiest er nauwelijks nog zeggenschap over (desgewenst kan ik daar een aantal voorbeelden van geven, mocht je dat niet geloven).
Dit album blijft meer dan 16 jaar na release nog fier overeind. Het is samen met Mezzanine van Masive Attack het album dat ik vaakst heb gekocht, omdat ik het had 'uitgeleend' (en niet teruggekregen) of weggeven.