Brainpower - Verschil Moet Er Zijn (2002)

Label: [PIAS]

1. De Premiére (3:13)
  2. Voel de Vibe (3:34)

met Trijntje Oosterhuis

3. Belgische Wafels (4:28)

met Krewcial

4. Luister Dan (3:52)
  5. Alles of Niets (4:28)
  6. Met Jou (5:08)
  7. Alleenzaam (4:11)
  8. Iedereen Is Baantie (3:48)
  9. Dansplaat (3:48)
  10. Omgekeerde Wereld (5:07)
  11. Schreeuwetuit! (4:57)

16. Breinstein (5:12)
  17. One Mic * (5:52)

met Nas

avatar van lauradance
een plaat die ik destijds heel veel geluisterd heb. schreeuwetuit heb ik tot in den treure gedraaid

avatar van DJFreez
Timo710 schreef:
Tsja, als iemand 1 jaar naar zijn (toch wel erg goede) debuut ineens nòg een album dropt, en daarop een single released genaamd Dansplaat, kan je veel zeggen, maar dat kan niets meer als commercieel zijn. Ook als je bekijkt dat brain bijna 3 jaar met Door merg en brain bezig was (hij maakte z'n nationale debuut in 1998 op Zoete Inval). Als je dan na slechts 1 jaar op zo'n manier je comeback maakt....

Vind ik wel erg gemakklijk gezegd. The Beatles maakten ook meer dan 1 plaat per jaar, was dat dan ook zo commercieel? En moet een titel van een track iets zeggen over de commerciele insteek ervan? Nogal makkelijke aannames.

Zoals Mezelf al zegt, nog altijd vele malen beter dan de Ali B en Yes-R releases en een bovengemiddelde NL hiphopplaat. Tekstueel ingenieuzer dan de meesten denken en ook muzikaal minder erg dan die lange en zijn baas of die Marokkaanse zingende repperts

avatar van Timo710
En daar licht voor jullie de maatstaaf?HET IS GEEN LANGE FRANS DUS IS HET GOED.

Ik denk niet dat je daarop een goede MC kan beoordelen. Door Merg en Brain was een goede plaat, hier koos hij voor het geld en de bekendheid.

Ik durf het te zeggen, ik vind dat hij op deze plaat de kant opgaat van Ali B, tuurlijk zulke bagger is het niet, maar voor een MC, die zo'n dope debuutplaat had. Had hij het werk hoog moeten houden, nu durf ik zelfs te zeggen dat dit in het cijfer meegerekend zou moeten zijn. Want braintje kan het, maar doet het niet. Ali B kan het zoiezo niet, en noemt zichzelf ook niet hiphop. In dit tijdperk zag je hem ook in de videoclips van Ali B (waar gaat dit heen, geweigerd.nl).

Ik wil het dus zo zeggen, Verdient Ali B zijn eerste album een 1,0 dan verdient dit misschien een 1,5. Puur omdat hij teleursteld, en Ali B niemand teleursteld omdat niemand iets van hem verwacht.

De hele Nederhop wereld was rijker geweest als Brainpower zijn oude niveau nog had behouden. Hij had met sommige nummers van dit album nog kunnen redden, maar hij had er verder aan moeten werken en hem pas in 2003 of 2004 uit moeten brengen, en niet de boel lopen te rushen. Maarja, Geld is geld..... Sellout

Waar ik Door Merg & Brain een 5 gaf, moet ik Verschil Moet er Zijn een 3 geven. Ik zal uitleggen waarom ik dit album een 3 geef. Qua teksten behoort Brainpower tot de beste rappers van Nederland. De beats op dit album vond ik ontzettend matig klinken in vergelijking met zijn debuutalbum. De beats klinken erg geforceerd en niet fris zoals op Door Merg en & Brain. Luister Dan en Omgekeerde Wereld zijn voor mij de uitschieters op dit album. Qua flow vond ik Brainpower niet meer onbevangen en fris meer klinken. Door zijn teksten en de uitschieters krijgt hij toch een 3 van mij.

avatar van Kill_illuminati
Dit album vind ik zo dope. In mijn ogen(oren ) underrated. Het klinkt totaal niet naar hiphop uit die tijd. Het is meer een album met een knipoog naar commercieel.

Hij is zoiezo al ondergewaardeerd hier op MuMe, dood zonde want dit album is gewoon een waardige opvolger.

gipspoot
Brainpower is inderdaad underrated op deze site, maar dat geldt dan vooral wat betreft zijn debuutalbum vind ik.

Dit album is toch een stuk minder namelijk. Wat namelijk vooral opvalt zijn dat de beats erg anders en vooral minder zijn. Brainpower komt het best op een beetje 'old school' beats als Pro en Wat Een Jinx Is bijvoorbeeld. Maar dat 'elektronisch gepiel' op dit album doet me vrij weinig. Zo'n beat als van Luister Dan klinkt gewoon echt nergens naar bijvoorbeeld. Ook de refreintjes op dit album staan me soms behoorlijk tegen.

Maar niet alles is kommer en kwel. Alleenzaam vind ik gewoon een topnummer. Voel De Vibe en Dansplaat zijn leuke feel good hiphoptracks en Belgische Wafels is een leuk Nederlands-Belgisch duet. Aan Z is gewoon zo over de top snel en freaky dat ik hem gewoon cool vind.

'Verschil moet er zijn' krijgt van mij ook 3 ster. Brain is het rappen nog niet verleerd (ook op dit album weer aardig wat spitsvondige rijmelarij) maar het klinkt over het algemeen een beetje makkelijk en inspiratieloos. Maar met de hierboven genoemde nummers kan ik niet lager als een 3 ster geven.

gipspoot
Hmm nee ik verlaag hem naar 2 ster. Tracks als Iedereen is Baantie en Breinstein zijn gewoon erg slecht. Veel teveel middelmatigheid troef op dit album.

avatar van MAS
MAS
Schrik ervan dat dit album zo'n laag gemiddelde heeft. Door Brains eerste cd ontdekte ik dat er ook Nederlandse hiphop was. Hij evenaart niet het niveau van Door Merg en Brain maar dit is ook zeker een mooie opvolger.

gipspoot
Nou mooie opvolger? Ben benieuwd wat hier zo mooi aan is. Oke er staan paar goede nummers op, maar er staan toch wel wat ronduit matige beats op en de refreintjes zijn ook wel stom vaak.

avatar van MAS
MAS
Het album begint goed met De Premiere een lekkere brag & boast track waarin Brain elke keer op een komische manier wordt gevraagd zichzelf en zijn muziek toe te lichten. Daarna komt het hitje Voel de Vibe , Trijntje Oosterhuis had hij voor mij mogen weg laten maar echt storend is het niet Voel de Vibe is ondanks het commerciele geluid zeker een lekker nummer. Op de andere hit op het album Dansplaat heb ik ook weinig aan te merken. Het bevat een refrein wat de hele tijd in e hoofd blijft hangen en een mooie beschrijving van de zogenoemde golden age van hiphop. Verder bevat het album de topnummers Alles of Niets, Schreeuw het uit, en Aan Z. Over het gehele album laat Brain horen dat hij een paar jaar voor liep op de rest van Nederland wat betrefd het spelen met woorden. Geweldige lines zoals "Slinger meer rond dan R Kelly zijn privitapes" zorgden ervoor dat ik als 12jarige jongen uren naar dit album kon luisteren. Veel hedendaagse rappers kunnen hier een voorbeeld aan nemen..

avatar van Weirdo Wizzy
Zijn debuut staat nota bene op #2 in mijn top 10, maar dit album?? pff...erg grote teleurstelling!

De beat vind ik hier al minder. Die op DM&B waren lekker leunend tegen de old school en zet daar bijvoorbeeld Luister Dan of Breinstein tegenover! Maar dat is nog niet het ergste want dat is Brainpower zelf! De rijms vind ik hier veelal moeilijk doen om het moeilijk doen. Ook probeert hij vaak grappig uit de hoek te komen wat totaal niet uit de verf komt. En kom op zeg...kom niet aan met tracks als Iedereen is Baantie en Brainsirene :S

Het is niet allemaal kommer en kwel trouwens. De bekende nummers als Voel de Vibe en Dansplaat zijn erg lekkere feelgood nummers. Belgische Wafels ook leuk gedaan. Alleenzaam is gewoon een van de beste nummers van Brain!

Maar toch...veel ergermomenten op deze cd en over het algemeen in alle opzichten slechter als zijn debuut! 2,5 ster

avatar van Harderwiek
Vind dit een lekker album, maar zoals vele al zeggen is dit album minder sterk dat zijn debuutalbum.
Toch staan hier een paar lekkere nummertjes op waar weer te horen is dat Brainpower tot de top van Nederland behoord!

Ben zijn debuutalbm alleen kwijt en jammer genoeg kan ik zijn debuutalbum nergens meer te koop vinden! Dus als iemand hem nog in goede staat heeft en wilt verkopen of weet een winkel waar je hem kan kopen dan hoor ik het graag!

avatar van KILLERBEE99
Dit album klinkt lekker net als z'n eerste.

avatar van master-rens
Vroeger echt grijsgedraaid, maar nu luister ik er nooit meer naar en ben ook niet meer geïntereseerd in deze muziek.
Dit album blijft toch vermakelijk en kan me nog goed de videoclip van Dansplaat herinneren

avatar van Willemsb
Ontzettend toffe plaat. Luistert lekker weg en draai ik dan nog regelmatig

avatar van Harderwiek
Draaide deze plaat bij het uitkomen echt helemaal kapot (11 jaar ofzo) Daardoor kan ik dit ook nog steeds niet slecht vinden ook, daarnaast vindt ik het gemiddelde ook echt te laag hier. Brainpower heeft een goede flow, sommige tracks zijn alleen vervelend...

avatar van party
ik vindt deze album veel beter dan zijn debuut. mischien komt het door dat deze wat bekender is dan zijn vorige. de beats zijn goed zijn teksten zijn goed het zijn geen voorspelbare rijmpjes.
het best nummer vindt ik zen nummer 1 hit dansplaat.

avatar van Weirdo Wizzy
Grappig...mijn mening over de eerste 2 albums van Brainpower is echt 180 graden de andere kant op

avatar van Oortrommel
Heb dit destijds grijsgedraaid, toen ik nog in mijn mainstream-hiphop-fase zat. Anno 2014 was dit toch wel teleurstellend te noemen, want na zijn debuut schoot Brainpower opeens een hele andere kant op. Een track als Dansplaat is een perfecte illustratie van deze bewuste poppy keuze.

De uitstapjes naar andere muzikanten vind ik dan wel weer tof. Henny Vrienten, Candy Dulfer en Trijntje Oosterhuis voegen allen wat extra's toe aan de betreffende tracks.

avatar van GijsV
Bijna vergeten dat ik deze thuis nog had liggen. Als 9-jarig jochie helemaal grijs gedraaid! Gevalletje jeugdsentiment

avatar van Willemsb
Iedereen z'n mening, maar een rating van 2,69? Kennie. Wat kan deze man rijmen zeg.

avatar van Shelter
inderdaad zou meer richting 2 moeten zijn
Hij heeft zeker skills maar op deze plaat laat hij dat niet zien

avatar van Funky Bookie
Deze plaat is wat consistenter van kwaliteit dan de voorganger. De beats zijn helaas wat minder old school en een stuk commerciëlere, maar de rijmelarij is veel beter. Brain bewijst hier dat hij tekstueel toch wel op een hoog niveau staat.

avatar van ThingMan
Weet nog wel dat de single met Nas uitkwam. Vind ik wel vet. Tot ik erachter kwam dat hij de gecensureerde versie gebruikt had. Dat vond ik echt een misser. Neem aan dat hij dat zelf ook vind.

avatar van Silky & Smooth
Er is inmiddels een LP-versie te koop via MusicOnVinyl op goud vinyl.

avatar van Weirdo Wizzy
Het is leuk om van tijd tot tijd albums te checken waar je vroeger wel naar luisterde. Waarschijnlijk heb ik deze eens voor twee euro uit een uitverkoopbak gevist. Ik zag dat ik deze ook nog op 2,5 ster had staan maar daar gaat nu toch een hele ster vanaf.

De fout die Brainpower hier maakt is dat hij heel duidelijk probeert te scoren met deze plaat. Het is in alles een stap terug ten opzichte van zijn debuutalbum. Er staat echt nauwelijks iets op wat echt de moeite is om terug te luisteren alles is Dansplaat nog wel geinig. Die beats klinken inmiddels ook hopeloos gedateerd en Brainpower zelf moet ook gewoon dope verses met punchlines spitten in plaats van dit catchy gedoe.

avatar van Shelter
Nu vind ik juist Dansplaat echt het gedrocht van alle tracks. Inderdaad staat er weinig op wat de moeite waard is maar Dansplaat is echt het dieptepunt naar mijn mening. Wel jammer hoor want Brainpower heeft echt wel skills, maar blijkt meer een sellout te zijn dan dope werk afleveren.