Spinvis - Dagen van Gras, Dagen van Stro (2005)

Label: Excelsior

1. Ik Wil Alleen Maar Zwemmen (4:01)
  2. Kom in de Cockpit (3:08)
  3. Aan de Oevers van de Tijd (5:19)
  4. Het Voordeel van Video (3:44)
  5. Dagen van Gras, Dagen van Stro (2:58)
  6. Op een Ochtend in het Heelal * (4:20)
  7. Flamingo (4:33)
  8. De Zevende Nacht (3:45)
  9. Lotus Europa (11:03)
  10. Bijt Mijn Tong Af (3:56)
  11. Explicateur (2:31)
  12. De Tuinen van Mexico (2:13)
Sven Bersee
Lotus Europa, luister 1 minuut en je moet de rest horen. Op de momenten dat Spiderfish die tekst schrijft is hij in een lakse doch uiterst inspiratievolle bui. Klopt.

Prachtige CD en een van de weinig CD's waarvan ik het de moeite waard vond om te kopen. Alleen Lotus Europa duurde naar mijn mening te lang.

Eindoordeel: 4,5

Daar waar de eerste CD prachtig spontaan klinkt, vind ik deze Dagen van Gras maar een bedacht vervolg. Ik weet niet hoe hij het eerste album had kunnen overtreffen, maar in ieder geval niet zoals hij het hier probeert met zijn zijige stemmetje. "Kijk mij eens labiel zijn, ik ben echt een beetje gek hoor, dat vinden jullie leuk toch?" Niet dus. Niet twee keer in ieder geval.

Sven Bersee
Nee, ik vind hem beter dan de eerste.

gemaster schreef:
Wat de meesten hier in Lotus Europa zien snap ik ook niet echt. Best wel een vervelend nummer eigenlijk.

Mee eens: Lotus in Europa sla ik liefst even over. Maar het luistert niet lekker wanneer je halverwege de afstandsbediening erbij moet hebben.
Toch wat minder dan het debuut onder de naam Spinvis.
Aan de oevers van de tijd en Cockpit vind ik toch wel weer erg goeie Spinvisnummers

avatar van Benjammin'
Inderdaad minder dan de eerste. Maar nog steeds ontzettend goed. 3,5

avatar van Jonasds
Lotus Europa is gewoonweg geniaal en gedurft.
Ik zie het verhaaltje zo voor me... Ik vind het gewoon fantastisch
& ook dat ritme, Ooh....

DE KONING GAAT DUIKEN, de koning gaat duiken!

avatar van levenvergeten
Niet met je poot op de plank want dan veert 'ie niet, eikel!

Sven Bersee
Jaaaa, eindelijk een medestander. Ik zou prima naar een cd vol van Lotus-achtige verhalen kunnen luisteren.

(verwijderd)
Vandaag gekocht in een mooie compilatiebox: Alles van Spinvis voor 20 euro. Ik denk dat dit mijn favoriet is. Ik kreeg echt een brok in de keel tijdens 'Aan de Oevers van de Tijd"

"kijk
iemand zwaait en roept
en blauw staat je zo goed
er gaat een telefoon
het boek ligt in de tuin
't is zo te zien nog vroeg
misschien een uur of twee"

schitterend!

De eerste keer dat ik 'm luisterde vond ik hem tegenvallen. De tweede keer viel 'ie mee. De derde keer valt Dagen van Gras, Dagen van Stro weer tegen. Dat wilt nog niet al te veel zeggen - de eerste keer dat ik Spinvis' debuut luisterde vond ik het ook niet geweldig -, maar er blijft toch een gevoel van teleurstelling hangen over deze plaat.

De muziek is minder bijzonder... Het zijn meer 'gewone' liedjes geworden. Ik weet niet precies waar het aan ligt, maar er lijkt nog iets te missen.

De teksten zijn minder, vind ik. Het klinkt niet zo mooi als op de eerste. Daar lieten sommige stukken (de maan is doodgegaan / het was misschien zijn tijd / daar ligt 'ie dan / je vraagt je af / wie morgen in z'n auto rijdt) me gewoon versteld staan, hier zijn het meer losse zinnetjes die achter elkaar zijn gezet. Nog altijd niet slecht, maar ik hou er een gevoel van dat-had-ik-ook-nog-gekund aan over.

Ondanks dat klinken de meeste nummers (met name Ik wil alleen maar zwemmen, Aan de oevers van de tijd, Het voordeel van video, Flamingo, De tuinen van Mexico) nog wel altijd prima. Kom in de cockpit, De zevende nacht en Lotus Europa vind ik wel eerder irritant dan goed. Maar misschien groeien die nog, wie weet. Dat moet de plaat überhaupt nog zeker doen, groeien, dus ik blijf doorluisteren. Ik begin op 3,5*.

avatar van bertus99
Aan de oevers van de tijd is wel een pareltje. Voor dit nummer verhoog ik deze plaat met een halve ster toch naar 3,5. Ben het er mee eens dat het geheel na het overromepelende debuut van Spinvis toch wat minder is

fastpulseboy
Dat was gisteren ook het laatste nummer van het concert.....wat een prachtige uitvoering ook....

avatar van Jonasds
Karl schreef:
De teksten zijn minder, vind ik. (...)

Ik vind de teksten dan juist weer beter op deze plaat...
De zevende nacht bijvoorbeeld is op het eerste zicht niet zon aanstekelijk nummer, maar het idee dat God verliefd geraakt op Eva is toch gewoon prachtig .

Hoe ze loopt
Hoe ze lacht
Wat je ziet heb ik gemaakt
Ik kan het weten
Maar als ze droomt ben ik haar kwijt
Kijk ik naar haar terwijl ze slaapt.

Zeer sterk als je het mij vraagt.

avatar van Nicolage Rico
Ik vind 'De Zevende Nacht' ook een schitterend nummer, vooral qua tekst. De sfeer van het nummer maakt het een nummer om keer op keer naar te luisteren.

avatar van bertus99
het viel aanvankelijk een beetje tegen na zijn debuutalbum. Maar gaandeweg wordt het wel een album met een eigen karakter en komt het los te staan van de voorganger. Ik doe er nog een halve bij. Nu 4 **** dus.
Morgen ga ik naar Spinvis live in Tivoli. Ben zeer benieuwd. De eerste keer was in ieder geval erg goed

avatar van Oldfart
Heb de laatste dagen nog maar eens een poging ondernomen te doorgronden waarom het tussen Spinvis en mij niet botert.
Die poging gestaakt; het is definitief niet aan mij besteedt, ga het ook niet meer proberen.
Ik vind het fake, gekunsteld en irritant.
Heb mijn stem bij de voorganger van deze plaat ook weggehaald; op iets wat helemaal niet mijn ding is stem ik niet.

avatar van Reijersen
Nadat menig vriend mij ingebombadeerd heeft dat ik dit album toch een keer moest luisteren heb ik het eens geleend en in mijn cd-speler gestopt.
Wat me ten eerst opvalt is dat het me vocaal 0% kan boeien. Vind het vocaal erg vervelend.
Muzikaal daarentegen vind ik het wel zeer aardig. Mooie nummers dus, waar ik de vocalen liever weg had gelaten.

avatar van bertus99
Dat snap ik echt niet. Okay, Spinvis is geen geweldig vocalist, maar dat wordt zo ontzettend sterk gecompenseerd door de teksten zelf. Die zijn origineel, grappig,ongewoon,spannend.......en over onderwerpen waar niemand anders over kan zingen. Over het voordeel van video bijvoorbeeld. En over het verlangen in de cockpit te zitten. En de filmisch dromerige beelden die hij oproept in Aan de oevers van de tijd! Deze teksten hebben geen fantastische stem nodig. Juist het wat monotone en zachte stemgeluid van Erik de Jong past erbij

avatar van Reijersen
Ik geef dan ook geen onvoldoende.

fastpulseboy
geweldige vocalist! alleen Mark E Smith is nog ietsjes beter

avatar van Tombo
Ho ho... Tom Waits!

Joy
ook aan mij niet besteed

wat een vervelend gedoe zeg

tekstueel gezien best grappig misschien, muzikaal ook creatief, maar het leutert en leutert maar en het geheel komt gewoon onzettend lam en verveeld over

0,5

Bobiej
Erik de Jong zet met 'Dagen van Gras, Dagen van Stro', een heerlijke, toch diverse popplaat neer.

Wat ik zo leuk vind aan Spinvis, is dat je de tekst als het ware voor je ziet, met de muziek als ondersteuning. Spinvis zou in het Engels voor mij, waarschijnlijk veel minder waarde hebben.

Neem bijvoorbeeld 'Aan de Oevers van de Tijd'. Op de rustige zang en muziek, droom je zo weg, en zie je Jozefien en Mike, de bruine Citroën, de telefoon, het boek, allemaal voor je, en in mijn geval, allemaal rond de Berkel (riviertje/sloot langs Lochem ) gebeuren, wat je een stuk dichter bij de muziek brengt, alsware.

Dit gebeurt ook bij ''Ik Wil Alleen Maar Zwemmen'', wat gewoon een beschrijving lijkt te zijn van een perfecte 'no worries' zomerdag, of ''Lotus Europa", wat een beschrijving van een nachtmerrie is - zich afspelend in zwembad De Beemd in Lochem !

Of ''De Zevende Nacht'', God die neerkijkt op Eva, of het geweldig melancholische ''Dagen van Gras, Dagen van Stro'' - Kleed jezelf aan, gooi alles weg, neem een besluit, doe als het moet, alles opnieuw... Wát een heerlijk nummer, wat een heerlijk dromerig sfeertje ademt dit album uit, ik geef hier met alle plezier een 4,5 voor, heerlijk album om op de fiets tijdens een lange fietstocht te draaien, of om bij weg te dromen in de les (excuses aan de leraren onder ons ), hier ben ik nog lang niet op uitgekeken!

Bobiej, you're my dog!

Joy
tot nu toe vond ik spinnis maar geneuzel en erg verveelt

oevers van de tijd bracht daar veranderin in

prachtig nummer en dito clip

avatar van Nicolage Rico
Aan de Oevers van de Tijs steekt er dan ook met kop en schouders bovenuit. Beste nummer van Spinvis, naar mijn bescheiden mening (ik ken niemand die het nummers slecht vindt). Het debuutalbum was qua geheel wel een stuk beter dan deze.

Spinvis was voor mij in het begin totaal iets nieuws, ben namelijk een van de harde metal gasten hier in Nederland.

Een vriend van me liet "ik wil alleen maar zwemmen horen", maar die viel mij in het begin tegen. ik dacht: niks voor mij, dat slome gedoe.

Een tijdje later luisterde ik hem weer en ik weet nog dat ik dat zwijmelachtige, rustige gevoel kreeg. Zoals Bobiej al zegt, lekker voor onderweg of tijdens 't zonnen OF tijdens 't nemen van een joint.

Heb daarna de cd gekocht en 't merendeel geluisterd. "kom in de cockpit" is een lekker deuntje als je in een vrolijke bui bent en "lotus europa" is bij mij meer een..tja.. rare, aan elkaar gerijgde stuk tekst. Een nachtmerrie, hallucinaties, dood en verderf enz. zijn de gevoelens die bij mij opkomen bij dit lied.

De andere nummers van dit album hebben mij nog niet echt in hun ban, maar ondanks dat geef ik toch een 4.

Ik wil alleen maar zwemmen!

Welkom op de site!

Voor de rest; Gerben/Gebbie is de bassist uit mijn/onze band, ik wist niet dat ie zich had ingeschreven!

Veel plezier verder op Musicmeter!

Edit: 3 keer raden wie die vriend was...

Sven Bersee schreef:
Bobiej, you're my dog!