Daft Punk - Random Access Memories (2013)

Frankrijk
Electronic / Funk
Label: Columbia

1. Give Life Back to Music (4:34)

met Nile Rodgers

2. The Game of Love (5:21)
  3. Giorgio by Moroder (9:04)

met Giorgio Moroder

4. Within (3:48)

met Chilly Gonzales

5. Instant Crush (5:37)

met Julian Casablancas

6. Lose Yourself to Dance (5:53)

7. Touch (8:18)

met Paul Williams

8. Get Lucky (6:07)

9. Beyond (4:50)
  10. Motherboard (5:41)
  11. Fragments of Time (4:39)

met Todd Edwards

12. Doin' It Right (4:11)

met Panda Bear

13. Contact (6:21)

met DJ Falcon

14. Horizon * (4:24)
  15. Get Lucky [Daft Punk Remix] * (10:31)

met Pharrell Williams en Nile Rodgers

16. Horizon Ouverture * (2:07)
  17. GLBTM [Studio Outtakes] * (6:21)
  18. Infinity Repeating [2013 Demo] * (3:59)
  19. GL [Early Take] * (0:32)
  20. Prime [2012 Unfinished] * (4:46)
  21. LYTD [Vocoder Tests] * (2:08)
  22. The Writing of Fragments of Time * (8:17)
  23. Touch [2021 Epilogue] * (2:59)
avatar van lennon
Doin' It Right is ook een fijne track die ik nu regelmatig draai.

Toch best knap om een track met vocalen een melodie te geven

lennon schreef:

Toch best knap om een track met vocalen een melodie te geven

Is dit een opzichtige poging om in het memorabele quotes-topique te belanden?

avatar van Arrie
Wel een hele vreemde opmerking inderdaad. Het is me werkelijk een raadsel wat je nou eigenlijk probeert te zeggen, lennon, want wat je nu zegt slaat helemaal nergens op.

Ponty Mython
Misschien bedoelt hij dat het knap is dat de vocalen de melodie vormen?

avatar van niels94
Waarschijnlijk te lezen als 'een track melodie geven door middel van vocalen', inderdaad.

Ponty Mython schreef:
Misschien bedoelt hij dat het knap is dat de vocalen de melodie vormen?

Inderdaad.. ik vind het niet een heel rare zin hoor... maar goed sorry als het verwarring brengt.

Ik had moeten schrijven "Toch best knap om een track door middel van vocalen van een melodie te voorzien"

avatar van Edwynn
Ik vind het dan weer razendknap hoe een track als Lose Yourself To Dance door middel van beats van een ritme wordt voorzien.

Ponty Mython
Als je weet hoe een vocoder werkt dan is het niet zo moeilijk om een melodie aan vocalen te geven.

avatar van Arrie
Ik snap het nog steeds niet hoor. Als je een liedje zingt, vorm je toch automatisch een melodie door middel van vocalen?

avatar van trebremmit
Lijkt mij ook.

avatar van Tony
@ Arrie.... Doin' It Right maar eens beluisteren Arrie? De vocoder (Everybody will be dancin' and we'll feeling it right, everybody will be dancin' and be doin' It right...) wordt vrij duidelijk als 'instrument' ingezet.

@ lennon.... Zo bijzonder is het niet. De vocoder werd in de meest stompzinnige 80's disco al uitgebreid ingezet. Neil Young heeft er nog een heel album mee gevuld...

Lekker nummer wel, ben 't met eens hier. Samen met Contact toch een sterke afsluiting van dit album.

Ponty Mython
Een goed voorbeeld van wat lennon bedoelt is het album Medúlla van Björk, waarbij de meeste melodieen werden gecreeerd door het manipuleren van haar markante stemgeluid.

Tony schreef:

Ben doorgaans geen fan van een vocoder sound, maar op dit album vind ik t bij dit nummer mooi passen. Ik luister er dus niet veel naar, en in de 80's songs waar jij op doelt heb ik dat dus ook niet gedaan.. het viel me gewoon op bij deze track, en het beviel me. Vandaar mijn opmerking.

Enne.. neil Young met een vocoder? Dat wist ik niet. Ben geen fan van de man, maar kan me voorstellen dat zijn stemgeluid er alleen maar beter van wordt

Als groot Prince fan was ik ook niet blij dat de man een vocoder in gebruik nam op zijn album 3121.. Als je niet kan zingen is zo'n ding ideaal, want het verhult erg goed dat je wat tekort komt. Ook George Michael heeft m ontdekt, en da's ook jammer. De man kan zingen en heeft t gewoon niet nodig.

Anyway... ik vind dit een lekkere track, en ik vond het een grappig detail. niks meer.. niks minder

avatar van Edwynn
Een vocoder geeft een apart klinisch syntheffect aan een stem. Om een sfeer mee te scheppen. In de 80's veel gebruikt om iets futuristisch over te laten komen. In het geval van Daft Punk komt het over als een 80's nummer. Dat is precies wat ik er leuk aan vind. Met een autotunefunctie trek je de kapot gezopen en gesnoven stemmen van luie disneysterretjes recht. Dat is weer wat anders.

avatar van Tony
Het gaat inderdaad niet om stemcorrectie, maar om het effect dat de vocoder genereert. Het klinische geluid was voor Kraftwerk, denk dat dat de pioniers waren, in ieder geval de reden om 'm in te zetten, niet omdat ze niet konden zingen.

avatar van lennon
Maar Kanye West bijvoorbeeld? Die maakt er een heel album mee.. en zingt dus ipv rap.. dus die gebruikt m wel om te verhullen dat normaal zingen niet kan, lijkt me?

Ponty Mython
Kanye West is een gay fish, dus die mag dat.

avatar van Teunnis
Daarnaast gebruikt Kanye West de autotune vaak genoeg als instrument (Runaway) of stijlmiddel (Heartless). Dat hij daarmee verhult dat hij niet kan zingen klopt helemaal, maar gezien zijn zelfvertrouwen zal dat niet de reden voor zijn gebruik van autotune zijn.

Dikkop
De bedoeling van het gebruik van autotune door Kanye is om te zorgen dat zijn muziek kouder en sterieler klinkt. Het is zeer duidelijk dat Kanye niet de beste zanger is, maar dat is in zijn geval geen struikelblok. Het zorgt er alleen voor dat zijn muziek nog een sterker eigen geluid krijgt.

Hij steekt het ook niet weg dat hij niet kan zingen.
Dit is goed te horen op nummers zoals Niggas in Paris en Runaway.
Als hij autotune zou gebruiken om weg te steken dat hij niet kan zingen zou hij het constant moeten gebruiken. En dat doet hij dus niet.

avatar van Edwynn
Of in het geval van manipulatie een effect ook bedoeld is als effect of niet: zangstem is vrijwel altijd een leidende factor in een muzikale passage. Seksuele geaardheden hebben daar verder ook niets mee te maken, volgens mij.

Gloeilamp schreef:
Instant Crush lijkt mij inderdaad ook een goede, misschien wel mijn favoriete nummer van dit album.
Wellicht een late quote, maar 'Instant crush' (5) is inderdaad een mooi nummer. Voor mij een van de beteren op het album. Zelf vind ik 'Touch' (7) het mooiste nummer van dit zeer goede album. Een mooi album dat wel een anderhalf nummer nodig heeft om echt op gang te komen, maar waarin hele mooie nummers zitten; 'Giorgio by Moroder' (3), 'Instant crush' (5), 'Touch' (7), 'Motherboard' (10) en 'Contact' (13). Ik wil eigenlijk ook 'Get lucky' (8) wel opnoemen, maar nogal vaak gehoord, wel een mooie hit overigens.

avatar van adri1982
Toen ik 'Contact' had opstaan, was ik toevallig bezig met het controleren van een zelfgeschreven tekstbestand van 476 bladzijden. Ik had alle nummers van het album toen al gedraaid, en heb het nummer Contact nog een paar keer herhaald.

avatar van DirkM
adri1982 schreef:

Een tekstbestand van 476 bladzijden, dat noemen we meestal een boek geloof ik. Met 'Contact' op de achtergrond schiet dat wel lekker op, kan ik me zo voorstellen.

avatar van Mjuman
DirkM schreef:

Nee, een tekstbestand is een (digitaal) halffabrikaat (dat meerdere vormen kan aannemen, w.o. boek, maar ook cd-rom of website etc), een boek is een gereed eindproduct. Gezien de omvang zou ik correctie en revisie niet zo snel op het scherm uitvoeren en zeker niet met Daft Punk op de achtergrond; dat is veel te aanwezig om geconcentreerd tekstredactie te kunnen uitvoeren.

DirkM schreef:

Ja, ik was aan het nagaan of de teksten op de juiste plaatsen stonden, inleidingen, colofon en en het begin van de hoofdstukken van een verhaal. Ik heb een verhaal geschreven en ben bezig om het (in eigen beheer) te publiceren op een site. 'Contact' stond op toen ik de posities van de teksten naging, maar 'Motherboard' is ook een goed nummer voor. Daar wordt niet in gezongen.

Mjuman schreef:

Het ligt er ook aan of er in gezongen wordt (zie het bericht hierboven). Enkele niet-gezongen nummers van Daft Punk kan ik gerust aanzetten met controleren van mijn teksten. Schrijven is een ander verhaal. Maar meerdere muziek die ik soms aanzet met redactiewerk zijn o.a. van Jean-Michel Jarre, Mike Oldfield en Space Art (synth-duo uit 1977, staat ook op musicmeter). 'Touch' van dit Daft Punk-album kan ik eerlijk gezegd ook gerust wel aanzetten.

avatar van NewYorkCityLight
chevy93 schreef:
Beyond.
1 stem.

Zo lekker rustgevend, prachtig met die synths.

Toen ik dit voor het eerst las was 'Beyond' nog één van mijn minst favorieten van het album. Maar snap nu absoluut niet hoe ik dat ooit heb kunnen denken. Ik ben ook helemaal om wat betreft 'Giorgio by Moroder'. Samen met 'Motherboard' zijn dit nu mijn drie favorieten.

avatar van kobe bryant fan
Fantastisch nummer uit de Tron:Legacy tijd vandaag gelekt: Computerized, samen met Jay Z.

Julian Casablancas haal je er niet uit.
Klinkt een beetje als Beck.

avatar van Zuurmatje
adri1982 schreef:

Fascinerend stukje tekst, waarom weet ik niet zo goed,