The Wailers - Catch a Fire (1973)

Jamaica
Reggae
Label: Island

1. Concrete Jungle (4:13)
  2. Slave Driver (2:54)
  3. 400 Years (2:45)
  4. Stop That Train (3:54)
  5. Baby We've Got a Date (Rock It Baby) (3:55)
  6. Stir It Up (5:32)
  7. Kinky Reggae (3:37)
  8. No More Trouble (3:58)
  9. Midnight Ravers (5:08)
  10. Concrete Jungle [Unreleased Jamaican Version] * (4:11)
  11. Stir It Up [Unreleased Jamaican Version] * (3:37)
  12. High Tide or Low Tide [Unreleased Jamaican Version] * (4:40)
  13. Stop That Train [Unreleased Jamaican Version] * (3:52)
  14. 400 Years [Unreleased Jamaican Version] * (2:57)
  15. Baby We've Got a Date (Rock It Baby) [Unreleased Jamaican Version] * (4:00)
  16. Midnight Ravers [Unreleased Jamaican Version] * (5:05)
  17. All Day All Night [Unreleased Jamaican Version] * (3:26)
  18. Slave Driver [Unreleased Jamaican Version] * (2:52)
  19. Kinky Reggae [Unreleased Jamaican Version] * (3:40)
  20. No More Trouble [Unreleased Jamaican Version] * (5:13)
avatar van andnino
bennerd schreef:
Ook mijn favoriete Bob-plaat. Hinkt hier tegen de vollemepscore aan.

Doen, doen...

avatar van Spoelworm
Bob Wailer & the Marleys, Bob Marley & the Wailers, waar begint de een en stopt de ander? Vaak hebben mensen het over Bob Marley (en vergeten daarbij de Wailers) maar ik vind de gehele groep echt getalenteerde vaklieden die enorm goed op elkaar zijn ingespeeld.
Heerlijke muzikale plaat ook deze.
Luister toch maar eens hoe de leden hun instrumenten beheersen . Geen willekeurig gejengel of lukraak gerag op een gitaar. Elk geluidje doet ertoe, tot en met de backing vocalisten .

Voor degene die nog niet zo bekend zijn met de catalogus : Ik vind Catch a fire (veel) beter als de hierna te verschijnen Burnin' , die ik op zich ook leuk vind maar toch een stuk minder als deze. Eigenlijk is dat voor mij persoonlijk ook wel een van de mindere, (samen met rastaman vibr) zij het nog steeds goede plaat van deze groep.

Veel van mijn favoriete nummers van the Wailers zijn op Catch a fire terug te vinden , zoals het sterke slave driver / concrete jungle / kinky reggae en het werkelijk heerlijke nummer rock it baby. Stop that train vind ik misschien de enige iets mindere en ook No more trouble is niet een favoriet.
Samen met Survival en Exodus behoort deze voor mij bij de beste Wailers platen en ook degene die ik het vaakst beluister.

Als ik terugdenk aan de herrie waar ik vroeger mee thuis kwam dan bof ik maar weer dat dit mijn dochter (van 12) haar lievelingsmuziek is .

reptile71 schreef:
Als je ooit een LP bemachtigt met bovenstaande hoes mag je jezelf gelukkig prijzen. Daar zijn er dus maar 20.000 van gemaakt.

toevallig kom ik er net een tegen hier, vg+ maar 750 kr ! (70 /75 euro) . Das toch best prijzig

Spoelworm schreef:
Vraag me ook af of die info van mij wel klopt, want er zijn meerdere persingen met een zippohoes als je op discogs kijkt. De eerste persing daarvan was misschien 20.000 (of misschien klopt het en is het totaal aantal 20.000). Toch zijn ze behoorlijk zeldzaam, zeker in goede kwaliteit. Denk dat 75,- voor vg+ misschien nog wel meevalt.

reptile71 schreef:

Ja misschien voor de serieuze verzamelaar. Ik koop ze louter om te luisteren, dus waarschijnlijk maar gewoon een nieuwe persing. De twijfel daar is meer die lelijke hoes met die joint.
Ik ben ooit begonnen met het kopen van vinyl omdat ik het én gezellig vond om plaatjes te draaien én bovendien kocht ik ze op de markt voor zeg 5 gulden, dat was toch al een stuk goedkoper als je 16 bent dan een cd voor wat was het, 30/40 gulden? De nieuwe vinyl revolutie is mooi want het geeft ons veel mooi nieuws op de zwarte plaat, keerzijde is dat iedereen zijn tweedehands lp's als zijnde een goudstaaf aanbied. Ach ja,zo is het nou eenmaal

avatar van reptile71
Spoelworm, ja ook oude originele LP's zijn weer gewild dus gaan prijzen omhoog. Ik heb zelf een NL persing uit 1976 (volgens discogs) met ook de Bob met joint hoes. Zo erg vind ik die hoes niet hoor, en als het vinyl maar goed is toch!? Maar een echt goede tweedehands van deze is al zo duur dat je beter een nieuwe reissue kan kopen. Tenzij je met geluk ergens tegenaan loopt natuurlijk. De goedkoopste nieuwe die ik kan vinden: Catch a Fire | Dodax.nl (is incl. verzending dus goed te doen).

reptile71 schreef:
ik woon niet in Nederland Reptile71 en het ziet ernaar uit dat er geen Nl vakantie in zit nu, maar bedankt evenzo. Hier kost een nieuwe persing omgerekend zo'n 19 tot 25 euro, dus ook prima zeg ik. Ik moet alleen even wachten want ik heb deze maand al een stapeltje gekocht

[Edit] even iets over het album ook anders komt de administratie en verwijderd dit heen en weer geneuzel .

GEWELDIG album dit,allemaal kopen.

avatar van reptile71
Welja, gewoon op de lijst voor de volgende stapel vinyl.

Die Jamaican versions die op die cd-reissue (en op Spotify) staan zijn ook wel leuk. Al vond ik High Tide or Low Tide bij de eerste luisterbeurt wel een te zoetsappig niemandalletje.

avatar van DeWP
Ik vind de muziek mat en futloos overkomen, ondanks dat er wel een paar mooie nummers op staan. Dat is in mijn ogen het probleem met de studio albums van Bob Marley. Daarentegen vind ik het live album van hem grandioos goed. Vol van energie, en opzwepend.

avatar van Venceremos
Welke?

November vorig jaar kwam de 50th anniversary box uit op 4LP en die is zeker de moeite waard. Je kunt 'm mogelijk nog krijgen op gekleurd vinyl, anders op zwart vinyl. Zelf heb ik 'm kort geleden in de sale gekocht. Naast het geremasterde album zit er een uitstekende Sessions LP bij (zie de bonustracks hier), het complete BBC Live concert van The Wailers in het Paris Theatre in London en nog 3 songs uit het Sundown Theatre Edmonton, London, op een 4e LP. Daarbij krijg je ook nog een leuk boekwerk van 24 pagina's.