judgepaddy schreef:
Net met ons Facebook Jazz gitaar studie groep: Play Jazz Guitar, Solar geanalyseerd.
Nu ben ik daar redelijk nieuw in maar volgens mij is dit stuk toch wel redelijk geniaal.
Na de grondtoon krijg je drie blokken die steeds korter worden, en waarbij de grondtoon steeds een volle noot omlaag gaat.
Een behoorlijke bitch om over te improviseren omdat je constant bewust moet zijn waar je in het liedje zit.
Voor de muzikanten onder ons:
Het stuk begint in de "tonic" (grondtoon): Cm7 twee barren
Daarna 4 barren 2 5 1: F Maj7, drie barren 2 5 1: Eb Maj7, Twee barren 2 5 1: Db Maj7 en tot slot de laatste bar; een 2 5 die leiden weer naar de tonica.
Gaaf om zo in een lied te verdiepen, dan komt het meer tot leven.
Vind het zelf ook fantastisch om muziek te analyseren, nog mooier om mensen die het vele maken beter dan ik kan het zien doen; zoals Jacob Collier (aanrader om zijn interviews te zien mocht je hem niet kennen).
Mijn vader is jazz bebop trompetist. Heeft eind jaren 50, jaren 60,70 en 80 met grote namen wereldwijd gespeeld. Hij kan niet meer genieten van het luisteren naar muziek. Volgens hem komt het omdat hij alleen maar muziek kan (over)analyseren.