Sigur Rós - Brennisteinn (2013)

IJsland
Label: XL

1. Brennisteinn (7:55)
  2. Hryggjarsúla (5:04)
  3. Ofbirta (4:12)
avatar van Gloeilamp
Zo maar eens deze nieuwe EP beluisteren. Brennisteinn klinkt alvast erg goed en maakt me heel erg benieuwd naar Kveikur en deze EP.

Brennisteinn is een geweldig nummer. De andere 2 tracks doen me weer wat minder. Typische nummers zoals de band ze wel vaker op EP's zet. Niet passend op de albums dus dan maar op een single of EP.

avatar van JoostBo
Brennisteinn laat de nieuwe koers horen van Sigur Rós nu de band - weer - met zijn drieën zijn. Meer baspartijen, meer nadruk op percussie en het knappe van Brennisteinn is ook dat er een aantal partijen inzitten dat palindromen zijn. De band paste dat trucje al eens toe in het verleden in het nummer Staralfur maar hier zitten er meerdere in. Zoeken maar!

Hryggjarsúla is een gestripte en hier en daar een omgekeerde Brennisteinn. Ofbirta is ook zo iets: ik sluit niet uit dat dit ook een gestripte en omgekeerde versie is van een nieuw nummer op het album. Al met al heeft Sigur Rós in het verleden wel eens wat originelers op de EP's gezet maar toch ben ik wel te spreken over de EP als geheel.

avatar van kobe bryant fan
Mooie EP.
Opener: Brenninsteinn is een totaal nieuw geluid.
Zwaarder en donkerder. De zang van Jonsí vind ik hier wat wennen. Maar naarmate het nummer vordert wist ik het wel meer te waarderen. Een zeer sterk nummer, ik hoop dat de volledige plaat zo wordt. Al hoop ik wel dat ze meer met spanningsbogen gaan werken, want het nummer start direct goed op tempo.
De twee andere nummers zijn ook erg goed. Twee mooie Ambient nummers, met een donker randje. Ik hoop dat er op de plaat toch nog een plaatsje is voor dit soort werk.

avatar van dynamo d
Ik hoop dat Sigur Ros de B-kantjes een keer op 1 album (cd) gaat zetten.

avatar van Fathead
Vanochtend keihard gedraaid op het fietsje met pal wind tegen. Dat wil wel. Valtari was meer dan oké, maar dit is okeër.

avatar van AOVV
Fantastisch nummer, dat 'Brennistein'. Het zorgt er wel voor dat de twee andere songs (al zijn het meer sfeervolle soundscapes) genadeloos in de schaduw blijven staan. Toch ontzettend benieuwd naar die nieuwe plaat, als dit (ik doel vooral op het titelnummer) de nieuwe koers is.

Het is zoals Fathead zegt: 'Valtari' meer dan oké, maar dit is nog een pak beter. Al maakt één zwaluw nog geen zomer, natuurlijk.

avatar van Leander1991
Geen onaardige opener maar toch mis ik de diepgang van ( ) of Agaetis Byrjun.
De overige twee nummers zijn zinloos gekraak voor mij.

avatar van Musico Pinjo
Brennisteinn is wel ok, overige twee inderdaad overbodige opvullers.
Brennisteinn belooft nog wel veel goeds...

Opvallend die laatste twee reacties, jullie zijn blijkbaar pas later bij Sigur Ros aangehaakt? Ik ben juist wel blij dat ze weer een beetje terug gaan naar hun oude sound met die ambientstukken. Het mist de spanning van Von, maar daar doet deze release me wel weer aan denken. Mooie sfeervolle ambient met hier en daar een gruizige uitschieter. Wat dat betreft had ik Brennistein liever ook als derde track gezien. Ben blij dat ze niet alleen maar voor het makkelijk scoren gaan, hoop dat op het aankomende album ook zo is. Misschien haak ik dan weer aan.

avatar van AOVV
Deze EP is de voorbode voor een nieuw album van de IJslanders, hun tweede in evenveel jaren tijd reeds. Het titelnummer van de EP zal op de later te verschijnen plaat komen te staan, de overige twee songs zijn eerder sfeerschetsen dan eigenlijke songs. Veel ambient-invloeden, en titelnummer 'Brennistein' als groots en duister monument. Dit nummer is dreigend en ook een beetje mistroostig, en vooral spannender dan de nummers op 'Valtari'. Hoewel dat album ook wel zijn charmes heeft.

Ik heb de EP de laatste twee weken geregeld beluisterd, en ik ga er niet om liegen; dat was vooral ter wille van het titelnummer. "Waarom dan niet enkel dat nummer draaien?", vraagt een mens zich af. Wel, ik wilde wel 'ns kijken of de twee andere nummers qua feeling na een aantal luisterbeurten plots wel zouden opleven. Wat dan ook gedeeltelijk het geval is.

'Hryggjarsúla' schoot de eerste keren bijna blindelings op me af, om me als een flauwe schim te passeren. Maar het is best meeslepend, en de sfeer is ook dermate fraai neergezet dat ik er überhaupt geen graten in zie door dit soort nummers te worden meegesleept.

Het is gewoon weer op en top Sigur Rós die we hier horen, en daar ben ik blij om. De band grijpt weer wat verder terug in het verleden, en lijkt dat keerpunt voorbij; het kan alleen maar beter nu, of dat lijkt de muziek me toch voor te spiegelen.

Deze EP verdient een goeie score, maar toch vooral omwille van het titelnummer. Maar als ze dit niveau een hele plaat lang kunnen vasthouden, zou dit er wel 'ns eentje kunnen worden die zich terug kan meten met hun allerbeste werk.

3,5 sterren

avatar van Musico Pinjo
herman schreef:

Ik was er juist aardig bijtijds bij qua Sigur Ros, eerlijk is eerlijk normaal gesproken ben ik niet echt een ambient fan. In het geval van Sigur Ros is het altijd goed te pruimen maar vind de twee borelingen naast Brennisteinn niet zo spannend. Net als Valtari vanaf iets voor de helft.
Hopelijk is de rest meer als Brennistein, doe er maar een portie ambient bij maar liever in de trend van ( ).

avatar van (Blacksad)
Ik schrok wel even toen ik Brennisteinn voor de eerste keer opzette en de begintonen hoorde... Het klinkt veel rauwer en zwaarder. Maar dat hadden ze wel al aangegeven.
Uiteindelijk een zeer sterk nummer!