Het is weer eens tijd om een review te schrijven dacht ik zo. En wat is nou beter geschikt dan één van mijn Top 10-albums?
Wat me opvalt is dat er van de 10 reviews, maar weinig over de tekst gaan. Terwijl dat misschien wel het interessantste deel van de plaat is. Vandaar dat ik deze review heb geschreven vanuit de tekst met de muziek als bijzaak. In plaats van andersom.
Second Hand News komt van de hand van Buckingham. Hoewel het een vrolijk, aanstekelijk deuntje is (met een puike gitaarsolo), zijn de eerste twee zinnen:
I know there's nothing to say /
Someone has taken my place. Buckingham en Stevie Nicks waren al uit elkaar. Niks nieuws waarschijnlijk, maar wie zou die “someone” toch zijn? Nadat ze in 1976 uit elkaar gingen, heeft Stevie Nicks een kortstondige relatie gehad met Don Henley (Eagles). Met wie zij, naar zijn zeggen, zelfs een (ongeboren) kind gehad heeft, waar Stevie vervolgens het nummer Sara over schreef. (edit: zo dacht Henley althans, de laatste regel in Sara zou verwijzen naar het huis dat Don Henley destijds aan het bouwen was, het gaat echter over een vriendin van Stevie die een relatie met hem kreeg).
Now here you go again / You say you want your freedom zijn de eerste zinnen van Dreams. Net nadat Lindsey gevraagd had of zij hem met rust wilde laten (
Won't you lay me down in the tall grass / And let me do my stuff?). De teksten van Stevie zijn duidelijk wat dromeriger en die van Lindsey meer to the point.
But listen carefully to the sound
Of your loneliness
Like a heartbeat.. drives you mad
In the stillness of remembering what you had
Het antwoord van Stevie. Je hoeft geen liefdesexpert te zijn om te snappen dat dit een soort van wraakactie is. Terwijl zij in de armen van een ander ligt, nog even toebijten: dit (Don Henley) zou jij kunnen zijn, of zoals Michael Stipe van R.E.M. later zei:
It’s crazy what you could’ve had.
Been down one time / Been down two times / I'm never going back again. Wellicht dat de seksist in mij te veel rare gedachtes hierbij krijgt. Never Going Back Again is minimalistisch, evenals de tekst. Het eenzame mannetje met zijn gitaar die een simpel liefdesliedje schrijft. Tegen zichzelf zeggend dat hij echt niet meer terug naar haar gaat. Maar zonder overtuiging. Dat dubbele, zo voel ik dat nummer ook. Net als je tegen jezelf zegt dat je dat stukje taart echt niet op gaat eten.
Don’t Stop is van Christine McVie. In plaats van elkaar verwensingen toe te wensen, is zei meer dan van de live and let live-principes.
Why not think about times to come / And not about the things that you've done
Hoewel de McVies volgens mij pas gescheiden waren, nadat dit nummer geschreven werd.
Alsof Christine een voorbeeld gezet had, doet Lindsey hetzelfde. Van een ietwat zielig Never Going Back Again gaan we opeens naar een stampende rocker. Een energieboost voor de gebroken man die klaar is met wonden likken en klaar is om de wereld weer vol power tegemoet te komen. Hoewel hij nog steeds hopeloos verliefd is (If I could / Baby I'd give you my world), probeert hij zichzelf te bevrijden. Hardop schreeuwen is misschien wel het beste medicijn. De gitaarsolo zit opeens ook vol agressie.
Vergeet de Eva Cassidy-versie van Songbird asjeblieft. Het beste wordt vaak heel snel gemaakt. Midden in de nacht stond ze op, ging achter haar piano zitten en binnen een half uur had Christine het nummer geschreven. Dit nummer zette alles even in perspectief. Ondanks alle haat en nijd hadden ze toch ook heel veel moois meegemaakt (
'Cause I feel that when I'm with you, / It's alright, I know it's right). En ondanks alles.. houden ze nog steeds van elkaar. Sterker nog, nu ze zich realiseert hoezeer ze gelukkig waren, houdt ze misschien nog wel meer van hem dan eerst (
I love you, Like never before).
Silver Springs begint als lieflijk liefdesliedje (
You could be my silver spring), maar mond uiteindelijk uit in een soort psychotische smeekbede waarbij de tekst weinig uitleg nodig heeft.
I know I could have loved you,
But you would have not let me.
I'll follow you down,
'Til the sound of my voice,
Will haunt you.
You'll never get away,
From the sound,
Of the woman that loves you.
Het meest duistere nummer van de plaat en het enige nummer waar iedereen credits voor kreeg. Samen met de afluister de meest duistere tekst (
Damn your love /Damn your lies).
You would never break the chain. Zou het wijzen op de liefde die ze elkaar toegezegd hebben of zou dit een uitspraak zijn die nog steeds geldt? Immers, ze zijn duidelijk nog niet over elkaar heen.
Break the silence / Damn the dark / Damn the light. Ze worden gek van hun emoties, ze kunnen geen duisternis zien, maar ook geen licht. Ik zie ze stampvoetend op hun kamer. Huilend in slaap vallen. En meer van dat soort toestanden. Het tempo wordt opgevoerd en uiteindelijk barst het los in een paar wanhoopskreten. Wanhoopskreten die live (
Youtube - The Chain - Mirage Tour ’82) nog beter naar voren komen.
De nummers van Christine zijn duidelijk lichtvoetiger. Ze vormen het mooie contrast met de clash tussen Lindsey en Stevie en zorgen ervoor dat dit album zo gevarieerd klinkt. Dit nummer is eigenlijk de bekentenis dat zij klaar was met de bassist John. Ze schreef dit nummer n.a.v. haar relatie met de geluidsman. Ze was weer verliefd. Ze had niet verwacht dat dit ooit nog zou gebeuren (
I never did believe in miracles / But I've a feeling it's time to try). Niet veel later zou ze scheiden.
Ondertussen gaat het kibbelen tussen Lindsey en Stevie door. Saillant detail dat ze allebei zingen. Eigenlijk zeggen ze hetzelfde tegen elkaar.
Take a listen to your spirit
It's crying out loud. en later
Now you tell me that I'm crazy / That's nothing that I didn’t know.
Het gebruik van het woord
Honey in de laatste zin (
Honey, take your time) bevestigt ook het feit dat ze nog steeds gevoelens voor elkaar hebben.
Oh Daddy gaat niet, zoals sommige mensen denken, over haar vader. Wel over één van de geestelijke vaders van Fleetwood Mac, drummer Mick Fleetwood. Terwijl de twee (ex-)stellen kibbelen, probeer Mick een album op de proppen te krijgen. Hij zorgt dat iedereen bij elkaar blijft en dat er ook echt wat afgeleverd wordt.
Why are you right when I'm so wrong,
I'm so weak but you're so strong,
Everything you do is just alright,
En ondanks alles. Alle wrijvingen en alle problemen kan ze het Mick niet aandoen om weg te lopen. Zo voelden ze zich waarschijnlijk alle vier.
[i]And I can't walk away from you, baby / Even if I tried.
Gold Dust Woman is een duistere afsluiter. Een beetje een to be continued-nummer..
Het is een beetje onduidelijk of het nou over haar gaat of over Lindsey. Waarschijnlijk is het een beetje van beiden.
Rock on, gold dust woman / Take your silver spoon / And dig your grave is duidelijk een verwijzing naar haarzelf. Ze heeft haar eigen graf gegraven. Een silver spoon is een Engels gezegde. Iemand die met een “silver spoon” geboren wordt, is iemand die geboren wordt in een rijke familie. Stevie Nicks kreeg alles voorgeschoteld, maar groef haar eigen graf ermee en realiseerde zich dat te laat.
Did she make you cry / Make you break down / Shatter your illusions of love lijkt me dan weer duidelijk een verwijzing naar Lindsey. Een soort zelfverdedigingsmechanisme om eigen verdriet te maskeren. Het is een tactiek die niemand vreemd is.
Is it over now, do you know how / Pick up the pieces and go home.
Wat volgt is een psychedelisch tripje. Het is definitief uitgemaakt en ze schreeuwen het letterlijk uit van de pijn. Dit zijn oerkreten die bij mij door merg en been gaan. Wie zegt dat Fleetwood Mac weinig emotie heeft, zou Gold Dust Woman eens moeten luisteren.
Zou het dan ook toeval zijn dat het volgende album, Tusk, begint met:
Could you ever need me
And would you know how [verwijzing naar Gold Dust Woman?]
Don't waste our time
Tell me now
Of je nou kijkt naar de klanken, het tekstuele duel tussen Stevie en Lindsey of de geruststellende Christine. Dit album is op meerdere fronten geniaal. En hierom dan ook een Klassieker met een hoofdletter K.