Refused - The Shape of Punk to Come (1998)

Alternatieve titels: Chimerical Bombination in 12 Bursts | The Shape of Punk to Come: A Chimerical Bombination in 12 Bursts

Zweden
Punk
Label: Burning Heart

1. Worms of the Senses / Faculties of the Skull (7:05)
  2. Liberation Frequency (4:08)
  3. The Deadly Rythm (3:34)
  4. Summerholidays Vs. Punkroutine (4:01)
  5. Bruitist Pome #5 (1:25)
  6. New Noise (5:08)
  7. The Refused Party Program (2:38)
  8. Protest Song '68 (4:32)
  9. Refused Are Fuckin Dead (5:08)
  10. The Shape of Punk to Come (5:06)
  11. Tannhäuser / Derivè (8:07)
  12. The Apollo Programme Was a Hoax (4:15)
  13. The Shape of Punk to Come * (4:38)
  14. The Refused Party Program * (1:28)
  15. Circle Pit * (2:48)
  16. Worms of the Senses / Faculties of the Skull * (5:31)
  17. Hook, Line and Sinker * (2:51)
  18. Summerholidays vs. Punkroutines * (3:54)
  19. Rather Be Dead * (3:42)
  20. Burn It * (2:33)
  21. The Deadly Rhythm * (4:05)
  22. Coup d'Ètat * (5:10)
  23. New Noise * (4:48)
  24. Tannhäuser * (7:30)
CAN I SCREAM?

Nosh schreef:
CAN I SCREAM?

This is the noise of revolution! Al weet ik nog niet goed wat ik juist moet denken van dit album. Veel leuke ideeën, maar (vooral in de eerste helft van het album) is de uitwerking wat slordig. Misschien wat meer luisteren...

avatar van Nakur
Deze cd wil ik echt al jaren aanschaffen. En het is nu niet bepaald een collectors-item. Ik zal er nog wel een keer aan geloven

Harco
Classic. Vooral Summerholidays vs. Punk Routine. Die gitaarriff rond 0:53 is zo hard.

avatar van Jochempie
Echt een fantastisch album dit en dat had ik vreemd genoeg toch wel een beetje verwacht door de titel Ik hou namelijk helemaal niet van punk, maar ik hou erg van progresieve en verniewende muziek waar dit zeker onder valt.
Eigenlijk vind ik de laatste 2 nummers ook heel erg tof, terwijl het album daar steeds abstracter en rustiger wordt.

avatar van Paalhaas
De titel is een knipoog naar dit oudje.

avatar van Nakur
maar deze is dan wel onwijs gaaf

avatar van itchy
Dat oudje ook.

lambf
Er zijn van die albums waarbij je maar een noot van hoeft te horen en je zit al gelijk met een glimlach op je gezicht. Nu raad je natuurlijk al, dit is zo'n album.

De muziek is echt geweldig. Vanaf het eerste tot het laatste nummer is het gewoon genieten, zeker zo met de zon die schijnt. Maar ook zonder zon is met dit album volledig genieten.

Een Hardcore-album, en niet zo maar een. Neen, er zitten veel invloeden van andere muzikale genre's in. En de liedjes zijn niet zomaar liedjes, neen, het zijn muzikale composities die hun weerga niet kennen.

Het is daarom ook niet raar dat je de invloeden van dit album dagelijks hoort in de muziek. Neem bijvoorbeeld een band als TDEP, die, hoewel ze natuurlijk anders klinken, toch een hoop elementen hier uit hebben gehaald.

Yeah, als Hardcore of Punkliefhebber moet je dit album in je collectie hebben, of in ieder geval minstens een keer gehoord hebben.

avatar van Paap_Floyd
Gister pas voor het eerst gehoord
Vandaag gekocht! Wat een geluid

Terechte klassieker. Fantastisch album

Nakur schreef:

Vandaag gevonden voor iets minder dan 10 euro.

avatar van Nakur
Netjes. Ik heb 'm ook al enige tijd bnnen, en hij staat al een maand achtereen op nr 1 van de rotatlielijst. Briljante hardcore plaat

Weet iemand of-ie ook ergens op vinyl te krijgen is?

sxesven
Zeer zwaar OOP op vinyl.

sxesven
Die gaat nog wel een paar dollar oplopen hoor...

avatar van Nakur
ik denk het ook wel. maar hij ís nog te vinden

sxesven schreef:
Zeer zwaar OOP op vinyl.

Wat is OOP?

lambf
Out Of Pressing (of Out Of Print).

avatar van neyonn
Refused op het toppunt van hun kunnen. Onmogelijk om NIET door de nummers meegesleept te worden

luijsterburg
Deze heren zijn ègt geniaal, de korte intermezzo's zijn ook heerlijk.

Poppekontje
Hier ben ik toch wel erg benieuwd naar.

Poppekontje
Heerlijk zeg, wat een geweldige hardcore-plaat.

avatar van knoltor
Enorm invloedrijke plaat. Zijn tijd vooruit en geniaal genoeg om tien jaar na zijn verschijnen nog net zoveel indruk te maken.
Toen wijde broeken en wieltjes onder je voeten nog hip waren had men op Dynamo een apart skate-podium. En daar speelde in '98 Refused.
Wat een vette shit was dat zeg! Een en al agressie en emotie. Zo intens krijg je het niet vaak.

avatar van Nakur
Over de vinylzoektocht hier boven: Zo te zien is The Shape of Punk To Come heruitgegeven op vinyl: http://www.codex4.org/catalog/product_info.php?products_id=5004
want nieuw voor 16 euro betekent niet dat de Lp OOP meer is.

*edit*
nieuw voor 15 euro. Ik ga deze klassieker waarschijnlijk nogmaals bestellen op vinyl. vreemde tic van me

avatar van Nakur
Tweede reactie op rij maar wel met enkele maanden er tussen. Ik neig naar 5*. Dit zit briljant in elkaar en bijna alles wat ik in muziek zoek zit er in. Fantastische schijf die in geen enkele muziekcollectie mag ontbreken.

avatar van berwt
Ondanks de titel zou ik dit eerder een vorm van progressieve metal noemen, eerder dan punk. Ze gebruiken nogal complexe ritmes die je in punk niet meteen terug vindt. Hoewel, als je zegt progressieve metal zegt, denk je misschien meer aan Tool, en daar trekt het ook niet op. Laat het dus een unieke smeltkroes van tegenstrijdige genres genoemd worden.

Hoedanook, fijn plaatje. Ik houd evenwel niet van die intermezzo's. Wat de hek doet dat techno-stuk daar?

berwt schreef:

techno re-a-mix!

Ik zie het als een soort adempauze tussen alle knallers.

Dat techno stuk tovert altijd een glimlach op mijn gezicht.