World Party - Private Revolution (1986)

Label: Papillon

1. Private Revolution (4:01)
  2. Making Love (To the World) (2:30)
  3. Ship of Fools (4:27)
  4. All Come True (5:52)
  5. Dance of the Hoppy Lads (0:44)
  6. It Can Be Beautiful (Sometimes) (3:00)
  7. The Ballad of the Little Man (5:02)
  8. Hawaiian Island World (4:20)
  9. All I Really Want to Do (4:43)
  10. World Party (4:36)
  11. It's All Mine (5:33)
avatar van kappeuter
Dit eerste World Party album klinkt anno 2004 een beetje als een demo. Door het veelvuldig gebruik van drumcomputers en synthesizers krijgt dit album een apart karakter.
Private Revolution kent veel gevoelige nummers. Vooral Hawaiian Island World is enorm sfeervol en gevoelig.

ship of fools: puur genieten

johnbo
Ship of Fools : prachtig nummer

avatar van vigil
johnbo schreef:
Ship of Fools : prachtig nummer

Zekers maar dat WP nog beter kon is wel gebleken

Deze afscheidingsbeweging van The Waterboys hebben een aantal prachtige albums gemaakt. Dit is hun eerste, waarin met name All Come True voor mij heel bijzonder is. Elke zaterdagavond, na een avondje stappen in Zandvoort, in de auto terug naar huis, en dit nummer op repeat. Heerlijk!

avatar van Ceasar
rayman schreef:

World Party is slechts één persoon: Karl Wallinger.... Het woordje "hun" klopt dus niet helemaal. Wel een prachtig album met All Come True inderdaad als één van de hoogtepunten.

avatar van Snakeskin
de band is niet geheel geruisloos aan de mensheid voorbij getrokken maar Karl Wilinger behoort tot het gezelschap artiesten dat geweldige muziek heeft voortgebracht die zich te weinig opdringen bij het samenstellen van een top 10. Geheel ten onrechte natuurlijk.

avatar van Snakeskin
"Ship of fools" wilde maar geen hit worden. De Vara heeft het nummer eindeloos gedraaid en het heeft ook de nummer 1 positie behaald in de 'verrukkelijke 15",een lijst die wekelijks werd samengesteld door haar luisteraars. Het is een beetje onwaarschijnlijk omdat het nog steeds staat als een huis.

avatar van dennisversteeg
Bijzonder goede debuutplaat van World Party. Het is te horen dat het album uit de jaren 80 komt, maar de songs zijn tijdloos en klinken niet of nauwelijks gedateerd.

Ik hoor verwantschap Beatles, Rolling Stones, Prince.
All I Wanna Do is een leuke Dylan-cover die me erg sterk doet denken aan het geluid van The Nits van rond dezelfde periode (en dat is een bijzonder goed ding!).

De eerste zeven tracks zijn uitmuntend, maar daarna zakt het toch wat in naar mijn smaak. Alleen "It's all mine" kan nog echt bekoren.

Maar goed, hier staan parels op. Naast de drie singles scheert vooral "The ballad of the little man" hoge toppen, met een heerlijk sarcastische tekst en een broeierig, door een orgeltje aangedreven ritme.

De wat knullige productie heeft z'n charme, al stoort de synthesizer in "All I really wanna do" wel een beetje.

Al bij al geen slechte plaat, maar wie World Party echt willen leren kennen, begint beter bij "Goodbye Jumbo" of "Bang!".

avatar van Ceasar
"hier staan parels op"

Dan slechts 2,5 ster?

Ceasar schreef:
"hier staan parels op"

Dan slechts 2,5 ster?

Mja, ik ben nogal streng als het op punten aankomt. Ik probeer een strak onderscheid te maken tussen echt sterke cd's (3,5-5,0), redelijke cd's (2,0-3,0) en echt slechte (0,0-1,5), en deze cd is gewoon half meesterwerk, half mislukking. Nrs. (5) en (6) zijn aangename, maar overbodige vullertjes, "Hawaiian Island World" is ronduit slecht - een banaal countrydeuntje, een flauwe pastiche eigenlijk - en ook (9) en (10) zijn maar zwak.

Drie echte parels: (3), (4) en (7), met eervolle vermeldingen voor (1) en (2).

Dan lijkt me 2,5/5 een redelijke score.

avatar van EttaJamesBrown
raskolnikow schreef:

Drie echte parels: (3), (4) en (7), met eervolle vermeldingen voor (1) en (2).

Dan lijkt me 2,5/5 een redelijke score.

Ik kan het niet nalaten: de methode van de botte bijl?

avatar van EttaJamesBrown
Een verrader vond ik hem. Zomaar mijn bandje 'the Waterboys' in de steek laten. Nee, Karl Wallinger was mijn vriend niet. Het liedje van hem was trouwens niet eens zo slecht. ' Ship of Fools' was catchy en venijnig ineen. Uiteraard wel links laten liggen; verrader immers.

Later draaide ik bij. Ook Mike Scott zal er wel naar gemaakt hebben. Tijdens Goodbye Jumbo ook maar alsnog ingestapt in deze. En dat is een goede keuze geweest. Wat een poppareltjes!

' The ballad of the little man' is favoriet.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Eindelijk op CD te pakken gekregen via internet.
Was deze debuutplaat bijna vergeten, ingestapt tijdens Goodbye Jumbo.
Shop Of Fools is een fantastisch nummer.
Met dit album mijn World Party collectie compleet.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Prachtig debuutalbum die bijna net zo goed is als zijn opvolger Goodbye Jumbo.
Zeer onderschatte artiest deze Karl Wallinger die met Ship Of Fools een klassieker gemaakt heeft.
Is ook niet voor het geluk geboren; eerst bonje met Mike Scott, daarna ernstige gezondheidsproblemen en als klap op de vuurpijl ging Robbie Williams met zijn nummer She's The One aan de haal en scoorde er een wereldhit mee.
Helaas weinig meer vernomen van World Party die mijn inziens nooit de credits heeft ontvangen die het verdiende.

avatar van Savant
TEQUILA SUNRISE schreef:
Prachtig debuutalbum die bijna net zo goed is als zijn opvolger Goodbye Jumbo.

Ja, het is erg stil rond Karl. Ik heb in een interview wel eens gelezen dat hij juist erg blij was met de wereldhit van Robbie Williams, omdat hij van de royalties alle ziekenhuisrekeningen gemakkelijk kon betalen. Overigens kun je het 4 cd’s tellende carierreoverzicht ‘Arkeology’ regelmatig vrij goedkoop vinden. Een aanrader!

avatar van Wilko_64
Re-Issue besteld. Zeer benieuwd hoe deze klinkt. Oude exemplaar op vinyl was aan vervanging to.
En einde van deze maand komt Goodbye Jumbo opnieuw op vinyl uit

avatar van RuudLangezaal
Inderdaad kwa productie waarschijnlijk een veredelde demo, maar de songs en sfeer zijn uitzonderlijk goed!
Al zijn verdere platen zijn goed of geweldig, helaas een onderschat talent bij het grotere publiek, helaas veel te vroeg gestorven