Joy Division - Unknown Pleasures (1979)

Label: Factory

1. Disorder (3:33)
  2. Day of the Lords (4:50)
  3. Candidate (3:05)
  4. Insight (4:29)
  5. New Dawn Fades (4:49)
  6. She's Lost Control (3:57)
  7. Shadowplay (3:56)
  8. Wilderness (2:39)
  9. Interzone (2:16)
  10. I Remember Nothing (5:53)
  11. Dead Souls [Live] * (4:25)
  12. The Only Mistake [Live] * (4:12)
  13. Insight [Live] * (3:52)
  14. Candidate [Live] * (2:08)
  15. Wilderness [Live] * (2:32)
  16. She's Lost Control [Live] * (3:47)
  17. Shadowplay [Live] * (3:35)
  18. Disorder [Live] * (3:29)
  19. Interzone [Live] * (2:05)
  20. Atrocity Exhibition [Live] * (6:14)
  21. Novelty [Live] * (4:29)
  22. Transmission [Live] * (3:50)
titan (crew)
Mijlpaal in de muziekgeschiedenis. Unknown pleasures is een unieke plaat vol stikdonkere rock en opgekropte emoties die je in een rotbui maar beter niet kan draaien. In zijn zwartgalligheid slechts geevenaard door zijn opvolger, Closer. 4,5*

avatar van narva77
Toen Gothic nog gewoon echte Gothic was

Maar komt Joy Division niet uit Groot-Brittannië?

avatar van starbright boy
Klopt

titan (crew)
En later gingen ze na de zelfmoord van Ian Curtis verder als het al even grensverleggende New order.

avatar van Sanvean
En nu maar hopen dat Sisters of Mercy ook een plaatsje mag verkrijgen op deze site.

Sorry, maar als je dit gothic noemt, heb je het niet echt begrepen. Dit heeft meer te maken met The Velvet Underground, The Stooges en David Bowie dan met vleermuizen, vampiers en zwartgeverfd haar.

avatar van FisherKing
Ja, ik snap de term Gothic in dit verband ook niet...

titan (crew)
Inderdaad, de enige overeenkomst met gothic is de donkere sfeer van de liedjes.

paranoidandroid
*zucht* Die gothicrock van tegenwoordig is juist geen echte gothic. Echte gothics luisteren naar Joy Division, the Cure, enz.

avatar van Zachary Glass
paranoidandroid schreef

Echte gothics luisteren naar Joy Division, the Cure, enz.

Ben ik potvolkoffie al sinds m'n veertiende een echte gothic. Verhelderend

avatar van blabla
En ik vroeger een echte gothic geweest, wat moet ik dan nu wel niet zijn.

avatar van FisherKing
Een filmliefhebber

paranoidandroid schreef:

Welnee joh, echte Gothics luisteren naar Sisters of Mercy, Cranes, Bauhaus, (Clan of)Xymox, Fields of the nephilim etc..

avatar van Sanvean
En natuurlijk naar Monumentum, he?
Heb het niet voor niets toegevoegd, speciaal voor de donker denkende mens.

Als we het toch over echte gotiek hebben...

ElMeroMero
...dan hebben we het toch over een bouwstijl uit de Middeleeuwen?

Trouwens met de zwartgalligheid valt het wel mee. Eerst naar Bauhaus luisteren voordat je deze plaat opzet, klinkt-ie meteen een stuk vrolijker

Zeker binnentrekken:

24 Hour Party People

De geschiedenis van Joy Division, over New Order tot de Happy Mondays.

beaster1256
ik heb indertijd deze plaat gekocht en heb hem zeker 2 maanden op mijn pick up laten draaien, sommige mensen die hem hoorden van mijn familie zeiden : pas op met die muziek, dat is muziek voor mensen die het leven niet aankunnen, doemdenkers, wel ja ze hebben voor de helft gelijk gekregen, maar ik leef nog en ben ian curtis nog altijd zeer dankbaar om deze donkere gevoelens te leren kennen

avatar van Safri
Disorder vind ik een erg goeie track. De rest van de cd moet ik nog even op mij in laten werken denk ik.

avatar van Nanne
Ik ga hier nog een keer een uitgebreide review over doen. Maar wil in ieder geval hier kwijt dat dit voor mij een onaards mooie plaat. Zelden heeft muziek op mij zo'n indruk gemaakt. Ook ik bleeft eerst hangen bij Disorder. Is het meest toegankelijk. Blijven draaien zou ik zeggen

avatar van Ward
Goed album. Disorder was in het begin ook mijn favoriet en de rest pakte mij niet zo in het begin. Ik vond het iets te donker ofzo. Maar opeens pakte het mij een keer bij een luisterbeurt beet en ik vind het heel mooi nu. Na de film 24 Hour Party People te hebben gezien kan ik het nog beter waarderen. Vooral She's Lost Control en nog steeds Disorder zijn heel mooi.

avatar van Nanne
jahoor, hij staat weer in de top 100.
Welke muts geeft hier nou 0,5 voor?

avatar van The Scientist
Vandaag voor de 10e keer ofzo gehoord, en nu had ik eindelijk het idee er een stem voor te kunnen geven, 4,5*. Heerlijk, niet echt een favoriet nummer, maar Shadowplay komt er het dichtst in de buurt!

avatar van VanDeGriend
Een monument van een plaat. Zelden heeft een cd zoveel indruk op me gemaakt. Na 25 jaar nog steeds een van mijn favorieten, evenals natuurlijk het onovertroffen Closer. En een 0,5 voor deze plaat geven doe je alleen als je m niet geluisterd hebt of helemaal niks met de soort muziek hebt, wat natuurlijk prima kan want toegankelijk is anders

avatar van Nanne
Joy Division is GEEN gothic!!!!!
Zo dat moest er even uit.

avatar van HammerHead
Als er een link gelegd zou moeten worden van post-punk naar gothic rock, kom je anders onherroepelijk bij Joy Division uit.

Insight is een prachtig nummer, de rest van het album mag er trouwens ook wel wezen.

Zeer verslavend album dit, ik kan er maar niet mee stoppen naar te luisteren, het geheel begint nu al symptomen van een meesterwerk te vertonen.

Zit dan niks anders op dan 5 sterren.

avatar van VanDeGriend
Rokol schreef:

Zit dan niks anders op dan 5 sterren.

Soms is het leven simpel...

beaster1256
een van de beste platen aller tijden , tout court , net zoals 'berlin' van lou reed , is hij maanden niet van mijn draaitafel geweest , en nu 30 jaar later vind ik hem nog altijd voortreffelijk en 10 op 10

beaster1256 schreef:

Berlin van Lou Reed sla ik dan toch hoger aan dan Joy Divisions Unknown Pleasures of Closer. Moet ik tussen deze 2 Joy Division albums een keuze maken dan denk ik dat deze het net gaat winnen, maar als ik het in sterren moet uitdrukken is er net weer even te weinig verschil.

Een van de beste platen aller tijden? Het zal best. Voor mij persoonlijk toch iets minder. Voor mij gewoon een uitstekend album.