Jeru the Damaja - Wrath of the Math (1996)

Label: Payday

1. Wrath of the Math (0:57)
  2. The Frustrated Nigga (3:11)
  3. Black Cowboys (3:43)
  4. The Bullshit (2:00)
  5. Whatever (3:16)
  6. Physical Stamina (3:05)

met Afu-Ra

7. One Day (2:15)
  8. Revenge of the Prophet, Pt. 5 (4:05)
  9. Scientifical Madness (4:14)
  10. Not the Average (4:24)
  11. Me Or the Papes (4:26)
  12. How I'm Livin' (4:23)
  13. Too Perverted (3:20)
  14. Ya Playin' Yaself (3:47)
  15. Invasion (4:40)
avatar van MAS
MAS
Zag dat ik hier nog niet op gestemd had. Vind deze bijna even goed als zijn voorganger en dit is ook zeker een klassieker voor mij. Ik hoop dat Jeru en Premo nog ooit een album gaan maken.

avatar van gweah
Erg strak album. Fijn om een heel album lang Primo beats te hebben... veel MC's zouden daar letterlijk een moord voor doen.
Jeru's eerste album vind ik toch stukken beter, maar op de een of andere manier kan ik voor beide niet anders dan 4,5 sterren geven.

ik ben een heel groot fan van Jeru, en uiteraard dus ook van zijn debuut album The Sun Rises In The East, die ik iedere minuut van de dag wel kan luisteren.
Het sterke aan dit album vind ik buiten dat het allemaal geweldige nummers zijn, dat hij op een constant niveau bleef, ik had verwacht dat hij na zijn debuutalbum met een veel minder vervolg album zal komen..
Maar daar heb ik niks van gemerkt, ook dit album kan je rekenen tot een classic in de hiphop geschiedenis, maar voor de duidelijkheid weinig albums kan ik meten met The Sun Rises In The East.

avatar van MGE3
Ik kan de stijl van Jeru the Damaja erg waarderen. Wat betreft Wrath of the Math; de beats, de lyrics en zelf het hoesje creeren een geweldige mysterieuse/psychologische sfeer, wat ik weinig tegenkom op ander hiphop platen. 4,5*

avatar van Nr.4
Dope plaat, superflow heeft Jeru en Primo kan bijna niet missen. Echt heel wat pareltjes op deze, voel 'm net wat meer dan z'n voorganger.

avatar van gweah
gweah schreef:

Moet hier toch op terug komen. Een heel album midden jaren 90 Primo beats is natuurlijk de heilige graal, maar zie het album van Group Home - hoe vet de beats ook zijn, de MC's moeten meegaan in het niveau. Zeg wat je wil over Jeru, maar ik vind het gewoon een irritante MC eigenlijk. Zo. Dat is eruit. Ik vind zijn flow en lyrics op Come Clean heel erg vet, maar dat is een van de weinige nummers waar hij nog niet die off beat flow heeft. >>>> Ik haat off beat flows. Natuurlijk hoeft het niet altijd zo perfect binnen de lijntjes, maar Jeru bakt er buiten "Come clean" en nog handvol andere tracks eigenlijk niet veel van vind ik. Zijn lyrics en topics zijn origineel en vet. Hij heeft een superdope stem. Maar ik weet niet of hij het expres doet of niet, maar gozer, blijf een keer op de beat!!!
Ik kan niet naar zijn eerste twee albums zonder me continu aan hem te ergeren.

Einde tirade.

avatar van Shelter
@gweah hij doet het expres

avatar van Ernie

Verdomme dat is juist het zalige aan Jeru Lekker offbeat flowen! The frustated nigga is daar een perfect voorbeeld van. Ik weet niet of er veel MC's zijn die op die manier de song zouden volrappen. Het is echt een zeer persoonlijke stijl en ik ben er gek op

avatar van Ernie
Jeru is nog juist ietsje meer een held geworden door het verhaal achter One day. Heerlijke Diss op Puff Daddy en Bad boy Records

Het mysterieuze sfeertje op deze plaat is erg fijn. Dit wordt zeker ook veroorzaakt door de overheerlijke beats. Wat zijn die goed zeg! Jeru flowt er lekker op los en het levert een hele stapel prima songs op, althans tot en met Me or the Papes. Daarna zakt de plaat wat weg, de songs zijn wat minder, de lyrics wat flauwer: jammer van dit laatste stuk. Daartegenover staat de eerste helft tot en met Revenge of the Prophet. Die is juist weer erg goed tot soms geweldig. Ik rond 'm daarom naar boven af.

west schreef:

How I'm Livin & Ya Playin yourself vind ik ook meer dan bovengemiddeld goed. Zeker Ya Playin yourself in combinatie met die heerlijke clip. Het was ook het eerste nr dat ik leerde kennen van Jeru. Enkel Whatever vind ik wat minder maar niettemin : Topschijf van begin tot einde bij mij.

avatar van Shelter
Ya Playin yourself is een underground klassieker als je het mij vraagt, tenminste onder mijn oude vrienden binnen de hip hop scene was dat echt HET nummer van Jeru en iets wat je hoorde te kennen als je hiphop minded was

Shelter schreef:

Dan had jij wel een hele chille vriendengroep, als ik Jeru the Damaja opnoem in die van mij dan word ik echt heel raar aangekeken!

Dit album is overigens wel "gegroeid" voor me. Waar ik hem eerst niet echt een kans gaf doordat ik The Sun Rises In The East beter vind en die eerst wilde leren kennen, komt nu deze toch wel akelig in de buurt! Uiteraard zijn de beats dik in orde met Premier, de lyrics zijn goed en de flow van Jeru kan ik heel erg waarderen.

avatar van Shelter
Er zit dan ook 10+ jaar verschil tussen jou en mij dat kan er ook mee te maken hebben, toen dit uit kwam waren wij 16 en volop into hiphop.
Als ik in mijn oude groep nu zeg Earl Sweatshirt, denken ze vast dat het een tekenfilm is

Shelter schreef:

Verrek, daar had ik niet aan gedacht! Als ik bij die van mij Earl opnoem kennen ze die ook niet though, ze weten nul van hiphop

avatar van leatherhead123
Ben ik de enige die de beat van Physical Stamina echt best vet vind?

leatherhead123 schreef:
Ben ik de enige die de beat van Physical Stamina echt best vet vind?

1 jaar later zeg ik nee mee eens, vette beat...bijna Delic Opgezwolle shizzle

1 jaar later zeg ik nee mee eens, vette beat...bijna Delic Opgezwolle shizzle

Ik vind de beat ook erg vet, alleen vind ik de track een van de mindere, beide nummers op zijn albums met Afu-Ra erbij op een of andere manier.

avatar van Shelter
Dit album voor mij heeft zoveel echt vette shit dat ik me wel kan invinden dat die track minder is, maar op een ander album zou die zeker meer opvallen

avatar van ewalk
Kan dit album zeker waarderen. Dat er wat mindere nummers tussen zitten mag de pret niet drukken. Jeru laat met dit album weer zien dat hij met zijn offbeat flow en zijn lyrics zeker weet te onderscheiden van de gemiddelde rappers. Ya playin yaself, wat een nummer ongelofelijk! inhoudelijk tijdloos. Plaats hem in deze tijd en pas hem toe op de huidige mumble rappers en al die andere dwazen. The Frustrated nigga ook geweldig!
Hij komt trouwens 26 januari 2018 in Simplon Groningen! Ik ga er zeker heen!

De combinatie Jeru en Preemo werkt voor een tweede keer. Misschien nog wel beter uitgewerkt. Jeru rapt een aparte stijl en inhoudelijk.
Preemo doet het weer geniaal met die sampletjes en dat scratchen en natuurlijk die super catchy drum loopjes.
Must have voor iedere hiphop liefhebber!