Depeche Mode - Songs of Faith and Devotion (1993)

Rock / Electronic
Label: Mute

1. I Feel You (4:35)
  2. Walking in My Shoes (5:35)
  3. Condemnation (3:20)
  4. Mercy in You (4:17)
  5. Judas (5:14)
  6. In Your Room (6:26)
  7. Get Right with Me (3:53)
  8. Rush (4:37)
  9. One Caress (3:32)
  10. Higher Love (5:57)
Mijn absolute favorite CD van Depeche Mode.
Nummers zoals I feel you, Judas, One caress, In your room, Walking in my shoes en vooral Higher love zijn nummers waar deze groep zich ver boven de middenmoot plaatst.

avatar van titan
titan (crew)
Het was wel even wennen. Dave Gahan was van babyface ineens getransformeerd tot ruige rockster en de eerste single van een album werd nu eens niet ingeleid door een synthesizerdeuntje maar door een (hele lekkere) vuige gitaarrif. Toch past deze sound Depeche mode wonderwel en het is na Violator mijn favoriet van Depeche mode.

Het heeft voor mij een tijdje geduurd om aan dit album te wennen.
Ik was Depeche Mode gewend van de electronica-sound, en opeens kwamen ze met gitaren ( niks tegen gitaren overigens, integendeel, ik luister graag naar gitaren maar voor mij hoorde dat destijds niet echt bij Depeche Mode), ik was dus enigzins verbaasd en destijds ook wel teleurgesteld, of gefascineert door hun lef om hun genre te verbreken, ik weet het niet. Het was voor mij op de één of andere manier niet echt meer Depeche Mode.
Depeche Mode scheidde zich namelijk af van andere bands door alleen synthesyzers te gebruiken, en gingen nu opeens over op gitaar.
Maar nu járen later moet ik mijn vooroordelen die ik destijds had over SOFAD opzij zetten, want eigenlijk hoort deze cd al een tijdje tot mijn favorieten van Depeche Mode. Erg sterke en diepgaande nummers.
Prachtig.

avatar van Onderhond
0,5
Even electronisch als moedermelk, maar nog niet half zo lekker. Rampzalige pop waar nummertjes afgesloten worden door gewoon het volume dicht te draaien (I Feel You).

avatar van VanDeGriend
Dit is inderdaad geen electronisch album maar meer rock georienteerd dan we voor deze release van DM gewend waren.

avatar van Castle
Na Violater het beste DM album!!

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Ik sluit mij aan bij de vorige spreker.

avatar van VanDeGriend
Ik niet. Vind deze veel beter dan Violator.

Ik ga dit album steeds beter vinden, maar toch vind ik Violator nog steeds hun beste.
Mijn favoriete Depeche Mode albums:

Violator
Songs of faith and devotion
Music for the masses
Playing the angel.

Beste SoundWave ik mis eigenlijk nog een album! Vind je Exciter ook niet heel erg goed??

Nee die vind ik zeker niet goed, sterker nog ik vind het het minst goede album van DM dat ze tot nu toe ooit gemaakt hebben.
Ik vind het trouwens fantastisch dat je op eens zo'n DM liefhebber bent geworden, ik zou zeggen ga gewoon verder met het uitbreiden van je DM collectie, het is de moeite zeker waard.
Ik weet niet of je 'm al hebt, maar schaf anders ook eens Music for the masses aan, zeker een aanrader.

SoundWave schreef:
Exiter minst goede album van DM
Helemaal mee eens

En deze een van de betere. Ook uitgebracht in destijds door critici afgefakkelde maar desalniettemin gewoon prima live-uitvoering. Wellicht nog te verkkiezen boven deze vanwege toevoeging van de live-sfeer en nog iets steviger uitvoeringen

VanDeGriend schreef:
Helemaal mee eens

Zo is dat maar net VanDeGriend, Music for the masses is inderdaad één van de betere.
Ik wist niet dat deze ook in live-uitvoering te krijgen was?

Ik doelde op deze: Songs of Faith and Devotion Live
M for the M komt live vooral terug op 101

VanDeGriend schreef:
Ik doelde op deze: Songs of Faith and Devotion Live
M for the M komt live vooral terug op 101

Oh dan had ik het even verkeerd begrepen.
Maar Songs of faith and devotion Live die heb ik zelf ook thuis, en inderdaad VanDeGriend deze cd is geniaal.
De minachting van de media destijds is dan ook zeer ongerechtvaardigt.

avatar van Hans Brouwer
SoundWave schreef:
Nee die (Exciter) vind ik zeker niet goed, sterker nog ik vind het het minst goede album van DM dat ze tot nu toe ooit gemaakt hebben.

Ik begrijp het niet, ik vind Exciter zo vreselijk goed !!.

Marcel²
SoundWave schreef:

Ik was Depeche Mode gewend van de electronica-sound, en opeens kwamen ze met gitaren.

Echt een sterk album dit, met de prachtige singles, I Feel You, Walking In My Shoes, In Your Room en Condemnation. De andere tracks zijn ook van deze klasse. Van de Depeche Mode albums die ik in mijn bezit heb, steekt deze er ver boven uit. Het album Ultra moet ik nog checken, daar ken ik alleen de singles van. Als ik Hans moet geloven (en die geloof ik) moet dat ook een pracht album zijn. Zeker ook aanschaffen. Dit album voorlopig 4*

avatar van orbit
Walking In My Shoes werd ook nog gespeeld tijdens het concert van afgelopen zondag... werelds nummer! Verder inderdaad een zeer goede DM plaat. Qua geluid een beetje de ommekeer na hun synthpop dagen in de 80s. Maar het werkt buitengewoon goed. Dave heeft hier qua zang misschien wel zijn beste werk op staan

avatar van Flipper
Freeez schreef:
Mijn absolute favorite CD van Depeche Mode.

Helemaal met Freeez eens. Het is een album waar je, na een rot dag, lekker je agressie in kwijt kan. Mijn favoriet van dit album 'In your room'.

avatar van orbit
Maar twee nummers kiezen...

avatar van Jan Wessels
Dit album vind ik iets minder dan Violator.

avatar van vigil
een dikke vette 5!

het beste album van DM

avatar van Droid
Wie had gedacht dat Depeche Mode ooit met een rock-album zou komen. Tenminste... het lijkt erop. Okee, het gitaargeluid (wat ook op de vorige albums aanwezig was) is veel meer te horen, maar de elektronica van DM blijft toch overheersen. Die combinatie is geweldig goed geproduceerd.
"I Feel You" gaat steeds lekkerder klinken, "Mercy in You" is grandioos en afsluiter "Higher Love" brengt je echt in hogere sferen.
Bijna perfect, "Get Right with Me" houdt 'm af van de 5.

avatar van Waldo Jeffers
vigil schreef:
een dikke vette 5!

het beste album van DM

Hier sluit ik me bij aan, ondanks dat ie bij mij moest groeien vanaf 4,5...

avatar van vigil
Waldo Jeffers schreef:

Hier sluit ik me bij aan, ondanks dat ie bij mij moest groeien vanaf 4,5...

o maar dat was maar een klein stukje

avatar van Waldo Jeffers
vigil schreef:

o maar dat was maar een klein stukje

toch een belangrijke stap hoor, maar hij verdient het wel

Zo, nog even een half sterretje bijwaarderen, dan heeft deze cd het hoogst mogelijke behaald wat je aan punten kan geven 5 sterren dus, net zo veel als ik "Violator" al gelijk gegeven had, en voor mij altijd de ultieme Depeche Mode cd was.
Maar "Violator" moet nu de hoogste positie bij mij samen met "Songs of faith and devotion" delen samen met "Songs of faith and devotion-live" die ik straks ook 5 sterren ga geven.
Deze 3 Depeche Mode-albums zijn voor mij dus de absolute créme de la créme van de DM-collectie tot nu toe.
"Music for the masses" en "Playing the angel" volgen hierop, maar halen voor mij nog niet de 5 sterren, hoewel ze ook erg goed zijn.
Het leuke aan dit album (SOFAD) is dat ik er in het begin zeer cynisch tegenover stond, maar later steeds meer ben gaan waarderen,....een echte groeiplaat voor mij dus. Nu 13 jaar na de release zie ik pas in wat voor ijzersterk album dit eigenlijk is.
Destijds vond ik gitaren bij DM niet passen, daar had je gitaarbandjes voor en DM had een heel andere stijl: electronica. Maar die gitaren, zo moet ik achteraf toe geven hebben de sound van deze band alleen maar nog meer versterkt, tot iets zeer unieks.
Dit is de 2e keer dat ik dit album opwaardeer, hoger kan ik niet meer geven, en dat verdient SOFAD ook, samen met de live-uitvoering die ook zo onweerstaanbaar is.
Een plaats van één van deze 2 albums, de studio versie of de live versie in de album top 250 zal zo langzamerhand gerechtvaardigt zijn,..en dan spreek ik waarschijnlijk niet alleen voor mezelf.

avatar van dynamo d
Deze wordt op 2 oktober a.s. ook op Super audio cd (in surround sound) uitgebracht. Ben benieuwd.

avatar van Droid
Ik kijk ook erg uit naar de remastered versie, uiteraard met de nodige b-kantjes erbij ("My Joy"!!).

avatar van Pleun
Beste album van DM tot nu toe. Nummers als I feel you, Walking in my shoes, In your room (albumversie) en Higher Love... te gek! Live is het allemaal nog indrukwekkender, zoals een tijdje terug in Ahoy.