Sex Pistols - Never Mind the Bollocks Here's the Sex Pistols (1977)

Alternatieve titel: Never Mind the Bollocks

Punk
Label: Virgin

1. Holidays in the Sun (3:22)
  2. Bodies (3:03)
  3. No Feelings (2:51)
  4. Liar (2:42)
  5. God Save the Queen (3:19)
  6. Problems (4:11)
  7. Seventeen (2:03)
  8. Anarchy in the UK (3:32)
  9. Submission * (4:13)
  10. Pretty Vacant (3:18)
  11. New York (3:06)
  12. EMI (3:09)
  13. No Feeling * (2:45)
  14. Did You No Wrong * (3:11)
  15. No Fun * (6:22)
  16. Satellite * (3:59)
  17. New York [Demo Version] * (3:21)
  18. Unlimited Edition [Demo Version of 'EMI'] * (3:17)
  19. Liar [Demo Version] * (3:10)
  20. Pretty Vacant [Demo Version] * (3:04)
  21. Problems [Demo Version] * (4:18)
  22. No Future [Demo Version of 'God Save the Queen'] * (3:52)
  23. Did You No Wrong [Alternative Vocal] * (3:16)
  24. Seventeen [Alternative Vocal] * (2:07)
  25. Satellite [Rough Mix] * (4:02)
  26. Submission [Rough Mix] * (4:11)
  27. Holidays in the Sun [Rough Mix] * (3:33)
  28. EMI [Rough Mix] * (3:20)
  29. Seventeen [Rough Mix] * (2:05)
  30. Holidays in the Sun [Alternative Mix] * (3:30)
  31. Body [Demo Version of 'Bodies'] * (3:54)
  32. Submission [Alternate Mix] * (4:12)
  33. Belsen Was a Gas [Demo] * (2:31)
  34. Anarchy in the UK [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:30)
  35. I Wanna Be Me [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:43)
  36. Seventeen [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (2:00)
  37. New York [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:20)
  38. EMI [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:27)
  39. No Fun [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (4:38)
  40. No Feelings [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (2:26)
  41. Problems [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (4:20)
  42. God Save the Queen [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (2:33)
  43. Anarchy in the UK [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:50)
  44. I Wanna Be Me [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:05)
  45. Seventeen [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (2:22)
  46. New York [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:25)
  47. EMI [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:26)
  48. Submission [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:05)
  49. No Feelings [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:06)
  50. Problems [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:34)
  51. God Save the Queen [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:32)
  52. Pretty Vacant [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:14)
  53. No Fun [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (5:27)
SelmaDuim
Punk moet rammelen?
Dat is in ieder geval zeker gelukt!

Bollocks. Met een O.
Zoals op de hoes.

Zo slecht dat het goed is.

Dionysos
Ha, toen punk nog ging over tegen schenen trappen in plaats van onder voetzolen te kietelen .

avatar van gemaster
Ahja The Sex Pistols. De Spice Girls van de jaren '70. Het album zelf is goed te pruimen, maar eigenlijk is dit helemaal geen punk. Elk nummer duurt minstens 3 minuten en de plaat is retestrak gespeeld. Het is gewoon een goede rock plaat. 4 sterren.

Dionysos
gemaster schreef:

Hehe, die vergelijking met de Spice Girls is een veelgemaakte en zeer treffende, ja.
Ik heb me nooit echt in de Sex Pistols verdiept daardoor, dergelijke producten dienen gewantrouwd te worden. De invloed die ze ondanks die kunstmatigheid hebben gehad kan echter moeilijk ontkend worden.

Jammer dat dat tegelijk wel ten koste moest gaan van een echte band als The Ramones; even belangrijk. zo niet belangrijker, dan de Sex Pistols.

Dit is een fantastisch album. Het heeft niet alleen invloed gehad op muziek, ook op politiek vlak. Als je de lyrics van God Save The Queen beluisterd, kan je niet ontkennen dat er waarheid in zit. The Sex Pistols zijn een tegenreactie op de pop van zoals ABBA en wat voor een reactie. Op Nevermind The Bollocks is er geen enkel opvulnummer, elk nummer heeft een boodschap (vaak nogal expliciet uitgedrukt).

Even een reactie op Gemaster: The Sex Pistols geen punk? Zij hebben de punk groot gemaakt. Ontkennen dat The Sex Pistols geen punk is, is gelijk aan ontkennen dat Nirvana geen grunge is.

avatar van starbright boy
Methos schreef:

The Sex Pistols zijn een tegenreactie op de pop van zoals ABBA

Eerder een tegenreactie op rock als Queen, Genesis en The Eagles.

Methos schreef:

Hun attitude was natuurlijk wel punk, maar de muziek eigenlijk niet. Bij punk denk ik meer aan minimalistische songs van 1 minuut.

En nu ik er eigenlijk zo over nadenk was hun gedrag dan wel punk, ze zijn natuurlijk wel bij elkaar gezocht door een slimme manager die er verschrikkelijk veel geld aan heeft verdiend. Dan is het toch allemaal plotseling een stuk minder punk.

avatar van starbright boy
Veel te enge definitie van punk vind ik. Bovendien is het toch vrij moeilijk te ontkennen dat dit een punk-plaat is. Deze plaat is er een die het genre mede vormgaf.
Dat dit de meest bedachte en slim geconstrueerde band was van de hele scene in die tijd is natuurlijk duidelijk.

avatar van lebowski
Sex Pistols was de eerste boys band. Geheel bedacht volgens een marketing-concept. Dat ze zo'n goede plaat afleverden verraste vooral de manager McLaren himself. Dat zegt wel iets natuurlijk. Feitelijk hebben Sex Pistols niets met punk te maken. Net als die reunie van SP trouwens, wat een dieptepunt. Zeer overschatte band wat betreft invloed op de punk, desalniettemin een paar waanzinnige nummers op die plaat.

Volgens mij zijn het de uitvinders van punk, zoals het zou moeten zijn. Na hen is een heel ander genre geboren (laat het ons New-Punk noemen:p) dat gewoon veel lelijker was dan deze mensen hun muziek - gewone punk.

Tot dusver deze herindeling in de muziekgeschiedenis.

The Stooges waren de eerste punkband. De Sex Pistols waren de eerste band die er een in commercieel opzicht succes succesvolle variant van wisten te bakken.

op zich wel een goede plaat, maar kheb het eigenlijk niet zozeer op de sex pistols
zijn altijd beetje tegenstrijdig geweest (punkband die commercieel wordt, etc.)
maar toch: zonder de sex pistols ging de punk(-rock) nooit geworden zijn wat het nu is...

avatar van HiLL
ik hoorde iemand ooit zeggen er zijn 3 bands die echt echte invloed hebben gehad op muziek...

Beatles
bekend lijkt me

Sex Pistols
zorgde o.a. er voor dat niet alleen conservatorium lieden muziek konden maken en verdienen

Nirvana

Heeft er voor gezorg dat meerdere bands, geld konden verdienen en het grote publiek konden bereiken ipv alleen het plaatselijkde buurthuis, grof gezegd.

Tja of ie gelijk heeft...

avatar van El Duderino
HiLL schreef:

Beatles
bekend lijkt me

Sex Pistols

Nirvana

Tja of ie gelijk heeft...

Inderdaad, Chuck Berry, Led Zeppelin, The Who, Pink Floyd, Jethro Tull, Grateful Dead, The Stooges, The Ramones en The Pixies, hebben ook nooit bestaan!! Maar dat kon diegene die dat beweerde van die 3 bands (en dat ben jij zelf natuurlijk niet) natuurlijk nooit weten, omdat diegene waarschijnlijk alleen maar naar commerciële muziek luistert.

Velvet Underground mag ook niet ongenoemd blijven. Hun debuut verkocht misschien niet enorm veel exemplaren, maar bijna iedereen die die plaat kocht is vervolgens wel zelf een band begonnen.

herman schreef:

Helaas !

gemaster schreef:

Zo treffend is het toch niet, vergeet niet dat Sex Pistols ontstonden in een tijd dat Spice Girls-achtige marketingconstructies in de popmuziek nog amper bestonden. Spice Girls, daar sloeg niemand van achterover. Maar The Sex Pistols was voorpaginanieuws, zeker in Engeland. Dus qua attitude hebben ze de punk vormgegeven en bovengronds gehaald, en daarmee feitelijk de nek omgedraaid. Want niets zo dodelijk voor anarchisme als groepsvorming en achterban. Dus hoewel dit zeker niet de beste punkplaat is (ik heb liever UK Subs, Sham '69, Dead Kennedy's), het is wel een cruciale. En die arme Sid, hij nam zijn rol iets te serieus...

lebowski schreef:

Helaas !

Ik zelf ook niet trouwens. Althans, ik heb die connectie voor mezelf nooit zo gelegd.

El Duderino schreef:

He heb je hem ook weer! nee ik was dat niet nee die dat zei, ik zou niet durven Nee is een vriend van een oom van mij. En die luistert zeker geen commerciele muziek Maar nee al die bands/artiesten die jij noemt was hij niet vergeten, maar hij bedoelde meer dat die 3, een echte mijpaal hebben neergezet, voor een hele generatie muzikanten. Niet zo dat Led Zeppelin geen invloedrijke band is, alleen niet zo'n invloed heeft gehad op een generatie bands, zoals de Pistols dat zouden hebben gehad....nogmaals mijn woorden zijn het niet. Zal hem eens uit moeten nodigen

avatar van Onderhond
Hoe je in zo'n lijstje een band als Kraftwerk kan vergeten ontgaat mij. Over mijlpaal gesproken.

Onderhond schreef:

Ja waarom. Ok Kraftwerk is gave muziek en experimenteel absoluut. Zeker in de tijd waarin ze begonnen en natuurlijk omdat zij dacht ik, de eerste zo'n beetje waren die een Minimoog gebruikte. Maar om nu te zeggen dat ze een generatie (bands) zodanig hebben beinvloed.......maar goed dat is mijn mening. Ik zal wel een zeer streng antwoord terug krijgen van je, waarin jij jouw tegendeel bewijst.

avatar van gemaster
Alle electronica bands die later zijn ontstaan, zijn allemaal beinvloed door Kraftwerk. Natuurlijk is het wel zo dat als Kraftwerk er niet was geweest, deze eer naar een andere band was gegaan. Maar er kan er maar 1 de eerste zijn.

gemaster schreef:

Ja ok puur de electronika..maar andere bands hebben denk ik meer invloed gehad op een hele pop/rock generatie.

avatar van gemaster
Ja dat weet ik wel zeker, maar het ging hier toch over muziek in het algemeen.

Overigens was er een tijdje terug een docu op TV waar je kon zien dat Kraftwerk erg veel invloed had op de rap scene in Detroit.

gemaster schreef:

Kijk dat wist ik weer niet..dat is wel interessant!

Afrika Bambaataa heeft bv. wel eens Kraftwerk gesampled.

HiLL schreef:

Kijk dat wist ik weer niet..dat is wel interessant!

Zekers. Je zag allemaal Pimp My Ride gasten die alle albums van Kraftwerk in hun collectie hadden. Niet iets wat je direct verwacht.

avatar van Eddie
Ik denk dat je heel moeilijk kunt stellen dat er maar drie bands zijn die een mijlpaal neergezet hebben, Zoals hierboven als blijkt zijn heel veel bands inspiratiebronnen geweest voor andere bands, Ik denk niet dat een band als pinkfloyd beinvloed is geweest door de beatles de sex pistols of nirvana (misschien wel een beetje door de beatles, maar niet louter en alleen). Ik denk niet dat een Charly Parker, of een Tom Waits door een van boven genoemde bands is beinvloed, het zelfde geld voor legendes als Micheal Jackson, Tina Turner of The Rolling Stones, ik denk dat Muziekanten elkaar Collectief beinvloeden en dat je misschien een generatie als mijlpaal neer kunt zetten. Ik denk namelijk wel dat de muziek uit de jaren 60 en vooral uite de jaren 70 als grootste invloed mag worden gezien voior de hedendaagse muziek, zowel in de Pop als in de dance als in de Metal.