Geschreven in
de album top 100 van...:
De vraag "wat is je favoriete plaat van The Fall?" is een vreemde vraag, want hoeveel versies van The Fall zijn er wel niet geweest? Uit elke periode dan wel bezetting kan ik wel een favoriete plaat kiezen, en dat rijtje platen ontloopt elkaar qua kwaliteit niet zo veel: de keuze is reuze. Uiteindelijk ben ook ik geland bij de plaat die hun bekendste is, en waarmee veel mensen die aan The Fall wagen te beginnen zullen starten.
Ten tijde van This Nation's Saving Grace was de band op haar toppunt qua verkoopcijfers. De inlijving van gitariste en mevrouw E. Smith Brix twee platen daarvoor had de narrige muziek een vriendelijker gezicht te geven en het powerkoppel was zelfs een tijdje niet weg te slaan uit de (pop)media. Een narrige plaat met een laagje gloss, dat is TNSG.
Mansion is het korte intro van de plaat, met een beetje een horror B-film sfeer. Welkom in het spookhuis!
(Feel the Wrath of my) Bombast is een bijtend, knallend nummer. Misschien wel het hardste nummer van The Fall, het voelt alsof je continu met zweepslagen wordt bewerkt. Auw, lekker, ga door Mark!
Barmy wordt voortgedreven door een riff die je maar één keer hoeft te horen om hem NOOIT meer uit je hoofd te krijgen. Deze wordt telkens afgewisseld met een supervaag refrein-achtig stukje en dat gaat dan ruim vijf minuten zo door is dan het nummer en het klopt helemaal en het is geweldig.
What You Need is het meest oude Fall-stijl nummer. Flink dreinend, flink drammend. Even goed kauwen en slikken, dan is het best goed binnen te houden.
Spoilt Victorian Child is uptempo, rockabilly. Lekker catchy, toegankelijker krijg je het niet bij The Fall.
L.A. Is een bijna-instrumentaaltje dat op deze site de meeste sterren krijgt. Is dat omdat Smith grotendeels zijn waffel houdt? Nee, daarmee doe je het te kort, dit is écht een fijn stuk muziek met een bijzondere sfeer en een mooie cadans.
Gut Of the Quantifier is een bijtende danstrack. JE wil niet dansen, maar je moet want de vloer staat onder stroom!
In het alweer opzwepende My New House bezingt Smith op onnavolgbare wijze de quirks van zijn nieuwe huis. Om zinnen als:
Creosote tar fence surrounds it
Those razor blades eject when I press eject
en
The spare room is fine
Though a little haunted
By Mr. Reagan who had hung himself at number 13
Mr. Reagan hung himself at number 13
Kan ik smakelijk lachen!
Paint Work moet hier natuurlijk na. Een heerlijke collage van allerlei stukjes muziek en tapefragmenten die op de één of andere manier helemaal klopt.
I Am Damo Suzuki is een hommage aan de gelijknamige Can-zanger. Geweldig nummer, dat muzikaal leentjebuur speelt bij Can's nummer Oh Yeah.
To NK Roachment: Yarbles (wát?!?) doet de plaat uitgeleide met ongeveer hetzelfde muziekje als Mansion. En daarmee is dit smorgasbord aan stijlen en sferen afgelopen. Eeuwig fascinerende plaat!
Van de vijf bonustracks mag Cruiser's Creek niet onvermeld blijven. Oorspronkelijk alleen een single, één van de beste Fall-nummers.
Aangekruist als favoriet:
1. I Am Damo Suzuki