Altijd op zoek naar de best klinkende versies van Genesis albums tussen 1970 en 1977.
Uiteraard baal ik net als velen dat de release van de nieuwe boxset van The Lamb is uitgesteld naar 13 Juni in plaats van 28 Maart. Uitgaande van de zilveren schijfjes (ik laat vinyl hier even buiten beschouwing) heb ik momenteel de volgende versies in huis:
1. Originele eerste CD uitgave uit 1985
2. Definitive CD Edition Remaster uit 1994
3. SACD Remix versie uit 2007 (De hierbij horende DVD Audio even buiten beschouwing gelaten).
4. Nieuwe SACD Remaster versie van Analogue Productions van de originele mix (release dec 2024).
Hieronder een link met de vergelijking van Darren Lock van de Definitive Edition Remaster uit 1994, de Remix uit 2007 en de enige uitgebrachte track van de komende boxset.
Prog review - The Lamb comparison
Uiteindelijk is het voor ieder persoonlijk welke versie zijn of haar oren het best vinden klinken. Ik vind het leuk om naar allemaal te luisteren en te vergelijken. Heb zelf altijd het idee gehad dat de versie uit 1994 last had van een soort loudness war. De recente versie van Analogue Productions (die tevens te krijgen is op een 4LP set op 45 toeren) vind ik tot nu eigenlijk het meest aangenaam klinken. De op sommige momenten schelle vocals van Gabriel klinken hier veel beter dan op eerdere versies. Deze uitgave klinkt echt voortreffelijk naar mijn mening, net als zijn broertje Selling England.
Maar nogmaals, ieder zijn voorkeur. Ik ga hier niet zeggen welke versie de beste is. Het leuke van de DVD Audio is uiteraard dat je het gehele album in één keer kunt beluisteren met daarbij de oorspronkelijke dia's van The Lamb tour op je scherm. Hopelijk doen ze dat ook op de komende blu-ray.
Na dus afwachten hoe de nieuwe versie gaat klinken in Juni.
Ik neem aan dat we dan wel klaar zijn met releases van The Lamb.