De debuutplaat van Tom Waits. Ik had al heel wat gehoord over deze man en dacht, ik zal me maar eens wat gaan verdiepen in 's mans muziek. Momenteel ben ik in het bezit van z'n twee eerste platen en 'Swordfishtrombones'. En ik geniet ervan, met volle teugen.
'Closing Time' heeft met 'Ol' 55' alvast wat het in huis moet hebben om een wereldplaat te zijn. Het is een sterkere opener, de aanzet voor meer en meer en méér. Waits, zichzelf begeleidend op de piano, is op weg naar overal en nergens, behalve naar z'n geliefde. Hij is de weg kwijt, en het is te hopen dat hij de pedalen niet zal verliezen. Dit doet het allerbeste verhopen voor het verdere verloop van de plaat.
Het tweede nummer, 'I Hope That I Don't Fall In Love With You', gaat over de vrouw die je nooit zal kunnen bereiken. Het is aangewezen niet verliefd op haar te worden, doch de schrik zit er in, want het is zo verleidelijk. Uiteindelijk zou het enkel uitdraaien op een gebroken hart, dat gevoel kent iedereen wel.
Op 'Virginia Avenue' horen we voor het eerst de trompet op de achtergrond. Die zal naarmate deze plaat vordert een prominentere rol gaan innemen. Waits schuimt de boulevards af met z'n problemen, maar vindt niemand om zijn hart eens te kunnen luchten.
op 'Old Shoes' vervangt de gitaar de piano voor één song. Waits vertelt ons over liefde en hoe die kan vergaan. 'We'd lost the magic we had at the start', zingt Waits, maar de hoop geeft hij nog niet op ('And I searched once again for the spark'). In de laatste strofe zingt hij 'Tough I held in my hand, the key to all joy, my heart was not born to be tamed'. Waits gaat op zoek naar nieuwe liefde.
Midnight Lullaby', het vijfde nummer van de plaat, vertegenwoordigt de dromer in Waits. De trompet is ook weer terug, en ze treedt stilaan vanuit de achtergrond op het voorplan. Waits raadt iedereen aan om te dromen, als tegengewicht voor al de ellende van een mensenleven.
Dan komen we aan bij het zesde nummer, 'Martha', één van m'n favorieten wat deze plaat betreft. Hier horen we ook voor het eerst de cello aan het werk. Waits gaat op zoek naar een oude bekende, en wordt daarbij geplaagd door vele verstikkende vragen. Beide personages zitten vastgeroest in een situatie (ze zijn beiden gehuwd) en Waits denkt met weemoed terug aan de goede, ouwe tijd, toen ze nog vrij waren van verantwoordelijkheid.
'Rosie' sluit passend aan op 'Martha'. Waits ontbindt z'n poëtische duivels in dit nummer, en dat maakt van deze song geen doodgewoon liefdesliedje, maar een pak meer. Erg pakkend, de piano doet ook weer zijn werk.
'Lonely' heeft zijn naam niet gestolen; het woord komt er tig keer in voor. Op het einde van de song komt Waits er uiteindelijk toch nog toe te zeggen wat hij de hele song (en de hele plaat me dunkt) wil zeggen. 'I still love you, I still love you'
'Ice Cream Man' is een rockabilly-nummer, Waits laat zich eens eventjes gaan, de gitaar neemt de bovenhand en speelt de rock & roll. Tekstueel vind ik het wel het minste nummer op de plaat, maar het verschilt zo van de rest op de plaat, dat ik niet anders kan dan het geslaagd te vinden.
Met 'Little Trip To Heaven' begint wat mij betreft het eerste hoofdstuk van de overdonderende eindtrilogie die deze plaat rijk is. De trompet horen we hier wederom. Geen afwijzing deze keer, maar gelukzaligheid hoor ik in Waits' stem.
'Grapefruit Moon', hoodstuk 2. Tevens het tweede hoogtepunt van deze plaat. Prachtige compositie, een uiterst kwetsbare Waits en een knappe tekst. Meer verlangt een mens niet van een song. Op de koop toe horen we hier ook nog de cello.
Waits besloot deze plaat af te sluiten met een instrumental, en wat voor één. Hier wordt bewezen dat tekst niet noodzakelijk is om een bepaalde sfeer op te hangen, die sfeer in te kleuren en ervoor te zorgen dat je de melancholie door je lijf voelt stromen. De combinatie piano-trompet is zeer pakkend, wat mij betreft het derde hoogtepunt van deze plaat, en hoofdstuk 3 van de eindtrilogie.
(Inzake dat gedoe over die eindtrilogie van mij: de plaat is als volgt opgebouwd volgens mij. Je hebt de eerste 8 nummers; dan heb je het afwijkende 'Ice Cream Man', en dan heb je die laatste drie, die naar mijn gevoel één geheel vormen. Ik heb dat gevoel ook voor de tandem 'Martha'-'Rosie', maar in dit geval is het toch nog stukken duidelijker voor mij. Het komt misschien belachelijk over dat ik er dan meteen de term eindtrilogie op plak, maar ik voel het gewoon zo aan, en het maakt de plaat er enkel mooier op.)
Eindconclusie. Met 'Closing Time' blijft Waits nog braaf binnen het singer-songwriter-genre van begin jaren '70, maar hij legt toch al de basis voor later werk. Op 'Swordfishtrombones' hoor ik de Waits van 'Closing Time' nog doorschemeren. Dit is naar mijn mening de beste plaat van Tom Waits, en mijn gevoel zegt dat hij nooit meer een betere zal maken.
5 sterren