Een avond waarop ik net een glas rode wijn teveel heb gedronken is een ideaal decor om terug de tijd in te gaan en de uitvinders van de Love Metal te bewieroken.
HIM kwam in mijn leven toen ik hun eerste hit Join Me in Death voorbij hoorde komen op de Duitse televisie. Zanger
Ville Valo leek op de zanger van
Placebo maar had voor mijn gevoel een stuk meer charisma en vooral een veel aangenamer stemgeluid. Bij mijn eerste kennismaking zag ik dit echter nog niet in. Ik vond het vooral een verwijfde zeikerd die wel een verdomd pakkend liedje had geschreven maar daar kwam ik weken later pas achter toen ik het voor de honderdste keer op de radio voorbij hoorde komen.
Het nummer bleef enorm hangen en ik weet nog dat ik heel blij was toen mijn vader aan kwam zetten met debuut
HIM - Greatest Lovesongs Vol. 666 (1997) en diens opvolger
HIM - Razorblade Romance (1999). Beide albums heb ik toen helemaal kapot gedraaid in de hoop dat ik ooit mijn grote liefde zou vinden zoals die hier bezongen werd.
Uiteindelijk ontmoete ik de vrouw van mijn leven pas toen HIM op de proppen kwam met het geweldige live album
HIM - Digital Versatile Doom (2008) maar toch heb ik het idee dat HIM eraan heeft bijgedragen dat ik altijd een rotsvast geloof in de ware liefde ben blijven houden en ik denk dat Love Metal daarin het belangrijkste album is geweest. Sweet Pandemonium, The Funeral of Hearts en The Sacrament zijn stuk voor stuk geweldige songs die eraan hebben bijgedragen dat ik de mooiste herinneringen van mijn leven nog altijd terug kan halen alsof het allemaal pas geleden is gebeurd.
Mijn toenmalige vriendin en huidige vrouw bleken dezelfde smaak te hebben en weken, zo niet maanden hebben we samen dit album helemaal grijs gedraaid. In de Rock zijn er in mijn beleving dan ook weinig albums die zoveel romantiek en liefde uitstralen als dit album. Eerlijk gezegd gun ik elke generatie een album als Love Metal.
Met het verstrijken van de jaren heb ik samen met mijn vrouw een hoop nieuwe muziek ontdekt maar het zaadje van de romantiek en de melancholie is voor ons met dit album geoogst en nu zoveel jaren na dato is dit album nog altijd de blauwdruk voor de ontwikkeling die we richting andere bands zoals
End of Green,
Lacrimas Profundere en
Diary of Dreams hebben gemaakt.
HIM is misschien niet de beste band, de meest muzikale of de meest relevante maar het is wel een van de meest romantische en karaktervolste acts die er in de laaste 25 jaar zijn geweest. Ik zal ze altijd koesteren en wacht rustig af tot ze over 10 jaar weer eens bijelkaar komen en mijn vrouw en ik de onderstaande zinnen weer luidkeels mee kunnen brullen!
If I should die before I wake
Pray no one my soul to take
If I wake before I die,
Rescue me with your smile…
Voor de liefhebbers!
Buried Alive By Love