Natuurlijk is er een groot verschil - zowel muzikaal als esthetisch - tussen brute heavy metal en wat ik voor het gemak maar vang onder de term hardrock. Maar daar vergelijk ik ze ook helemaal niet mee. Het gaat mij om de verschillen die hier worden gmaakt tussen enerzijds een band als Whitesnake etc. en anderzijds bands als Poison, Ratt, Motley Crüe en Warrant. Ik hoor/zie daar toch wel verschillen in, ook al zijn ze subtiel.
En ja, ten tijde van 1987 (het album dus) liftte Whitesnake wel behoorlijk mee op wat toen gangbaar was in de sfeer van radiovriendelijke hardrock. Voor Whitesnake was dat album wel een flinke koerswijziging, al werd die ook al voorzichtig ingezet op het voorgaande album. Niettemin blijf ik vinden dat Whitesnake speltechnisch en compositorisch wel meer in hun mars hadden dan de andere genoemde bands. Dat geldt wat mij betreft ook voor een band als Van Halen. Die wordt voor het gemak vaak ook bij de glam/hair metal ingedeeld. Natuurlijk hadden ze in DLR een flashy showman met 'big hair', maar die band stond met name qua gitaarwerk toch wel een treetje hoger.
Voor het gemak Wikipedia nog even geraadpleegd. Die heeft geen aparte hair metal entry, maar vangt alles in die stijl onder de noemer
Glam metal. En daar lees ik onder meer: '
Use of the derogatory term "hair metal" started in the early 1990s, as grunge gained popularity at the expense of 1980s metal'. Zo herinner ik het mij ook. Ze hebben het daar ook over 'pop metal':
Ach ja, vakjes, het zal altijd wel stof tot discussie blijven geven. Geniet er gewoon van, zonder schaamte of voorbehoud.