Nine Inch Nails - The Downward Spiral (1994)

Metal / Electronic
Label: Interscope

1. Mr. Self Destruct (4:30)
  2. Piggy (4:24)
  3. Heresy (3:54)
  4. March of the Pigs (2:58)
  5. Closer (6:13)
  6. Ruiner (4:58)
  7. The Becoming (5:31)
  8. I Do Not Want This (5:41)
  9. Big Man with a Gun (1:36)
  10. A Warm Place (3:22)
  11. Eraser (4:53)
  12. Reptile (6:52)
  13. The Downward Spiral (3:56)
  14. Hurt (6:14)
  15. Burn * (5:00)
  16. Closer (Precursor) * (7:16)
  17. Piggy (Nothing Can Stop Me Now) * (4:03)
  18. A Violet Fluid * (1:04)
  19. Dead Souls * (4:53)
  20. Hurt (Quiet) * (5:08)
  21. Closer to God * (5:06)
  22. All the Pigs, All Lined Up * (7:26)
  23. Memorabilia * (7:22)
  24. The Downward Spiral (The Bottom) * (7:32)
  25. Ruiner [Demo] * (4:51)
  26. Liar [Reptile Demo] * (6:57)
  27. Heresy [Demo] * (4:00)
avatar van NERD
Ik heb de hele CD nog niet geluisterd maar moet zeggen dat het nummer "Closer" absoluut briljant is

avatar van HammerHead
Vrij geniale CD, vooral de nummers Eraser en Hurt(zelfs nog gecoverd door Johnny Cash).

Een jaar of 5 geleden werd ik opeens volledig gegegrepen door Nine Inch Nails. Alhoewel ik Head Like A Hole en The Perfect Drug (Lost Highway!) al kende, werd mijn enthousiasme pas echt goed aangewakkerd toen ik bij iemand thuis stukjes van The Fragile hoorde. 3 maanden later had ik zo'n beetje alles van Nine Inch Nails wat er te vinden was. Ik geloof niet dat compleetheidsdrang zich ooit zo nadrukkelijk bij mij gemanifesteerd heeft...

Dit album is misschien wel het beste van alles wat Trent Reznor ooit uitbracht, alhoewel de muziek op The Fragile nog wat verfijnder klinkt. Closer is inderdaad absoluut briljant, maar ook Heresy, Ruiner, A Warm Place, Reptiles en het meters kippenvel opwekkende Hurt.

Enigszins morbide is wel het gegeven dat de plaat werd opgenomen in het huis van wijlen Sharon Tate, die werd vermoord door de sekte van Charles Manson (Piggy is volgens mij een directe verwijzing hiernaar, Manson had iets met het nummer Piggies van The Beatles).

avatar van Zachary Glass
Gehoord commentaar bij deze plaat.

" Vroeger zongen The Beatles: " I wanna hold your hand " . Nu (= gehoord in '94) krijst Nine Inch Nails: "I wanna fuck you like an animal " . Ja - we zijn er op vooruit gegaan qua directheid "

avatar van PsychoBoyJack
HAHAHA!!!

Wat een openbaring, deze band. Prachtig harde gitaren en andere noise op de achtergrond, en dan zo'n track als A Warm Place ertussendoor . En afsluiten met Hurt. Damn...

avatar van Fianosther
DE super plaat van NIN, innovatief en aggressief zijn de kernwoorden. Ik kwam in aanraking met NIN vanwege het spel Quake (wat ik overigens de beste dark ambient vind die ik tot noch toe mocht horen) en nu is ook The Downward Spiral tot me doorgedrongen. Ik weet niet of er mensen zijn die het erg vinden als ik na het luisteren van de volledige discografie van NIN ga zeggen dat ik Marilyn Manson een zwaar slap aftreksel vind van NIN.

avatar van Fianosther
gisteren maar de SACD versie aangeschaft. Ik had het origineel nog niet, dus vandaar. Niet te geloven wat er dan uit je installatie komt, enorm veel dynamiek meer details, prachtig. SACD speler is niet perse nodig maar het klinkt dan wel een stuk beter.

Mocht iemand deze CD nog niet hebben (SCHANDE!) maar mocht je hem nog willen gaan kopen koop dan de SACD versie (dubbel CD) CD 2 is het ook helemaal waard! CD 1 en CD 2 is een perfecte avond NIN luisteren, super album, erg enthousiast.

Wat staat er op CD2 dan?

Disc Two - Bonus Tracks Burn

# Closer (Precursor)
# Piggy (Nothing Can Stop Me Now
# A Violet Fluid
# Dead Souls
# Hurt (Quiet)
# Closer To God
# All The Pigs, All Lined Up
# Memorabilia
# The Downward Spiral (The Bottom)
# Ruiner (Demo)
# Liar (Reptile Demo)
# Heresy (Demo)

Kan je die bij de Plato vinden?

Oei, best prijzig. Ik zit momenteel in Gent. Eens zien of ik hem hier goedkoper kan vinden.

avatar van Paalhaas
NIN vind ik een van de allerbeste 'bands' (Eigenlijk is het slechts 1 man, Trent Reznor) van de '90s. Dit is denk ik de plaat die de zeitgeist van dat decennium het best opsomt. Ieder nummer is zowel een slagveld voor de hoogst mogelijke dichtheid aan geluidseffecten, als een autobiografisch psychodrama. Er staan enkel gave nummers, zo gaaf dat als ik uitblinkers ga noemen ik me meteen 'schuldig' voel tegenover de andere nummers. Dat heb je niet vaak, en daarom staat deze ook in mijn top 10. Toch maar proberen: Heresy, Ruiner, Big man with a gun, Eraser.

"You're God is dead/And no one cares/If there is a Hell/I'll see you there!"
5/5

Hoe moet je die videoclip van march of the pigs omschrijven? 'huisstijl'?

avatar van Koston
Deze smiley zegt genoeg => _o_

Juist ja. Elke omschrijving in die aard voldoet .

toch weeres geluisterd naar aanleiding van hu optreden (al is dat eigenlijk ook weer 6 weken geleden) maar dit is toch echt een heel goed album. allemaal echt vette nummers met march of the pigs, closer, becoming en hurt als uitschieters van uitschieters.. toch wel 4,5 eigenlijk.. heeft ook een cd2.. met een te gierige remix van Closer die ook als opener van Se7en wordt gebruikt. echt een tenenkrommend eng en verderfelijk bruut nummer. past zo goed bij het zieke sfeertje van Se7en. als het muiltje en assepoesters voetje

Ik moet Seven nog eens gaan herbekijken. Schijnt dat de remixversie die op de credits staat helemaal verkracht is zonder goedkeuring van Trent...

die remixversie is precies hetzelfde alleen ingekort van 7:30 minuten naar 2:30 minuten. vind ik niet erg hoor. de geest van het nummer blijft hetzelfde..

Dat kan. Maar blijkbaar waren ze daar bij NIN zelf toch niet echt content mee. De studio had beslist...en zo kennen we nog honderdduizend verhaal over de almachtige studio...

Ik verklaar na talloze beluisteringen 'Ruiner' tot het beste nummer van deze cd...

Bloompje schreef:

Eigenlijk zinloos bij deze cd, het noemen van een beste nummer . Maar als je dan toch een poging moet wagen, vind ik dat een prima keuze (Ikzelf zou denk ik toch voor het korte (maar krachtige) 'Big man with a gun' gaan). Ken je ook al de volledige tekst van 'Ruiner' trouwens? Ik dacht iedere keer, wat zegt ie toch allemaal? Toen heb ik hem een keer of 10 achter elkaar geluisterd met het boekje erbij, en nou kan ik hem ineens opdreunen .

onmiskenbaar een goed album, alleen raak in mijn gedachten aan Ministry vanaf track 1 niet kwijt!

avatar van Paalhaas
Tja, da's niet zo gek, zo ongeveer zijn grootste invloed. Vooral 'Mr Self destruct' doet mij aan Ministry denken.

vanaf track 1, dus
dat Ministry zijn grootste invloed is, dacht ik dus al

Paalhaas schreef:

De tekst kan ik nog niet opzeggen nee. Een deel van het refrein wel...Zal hem nog eens luisteren met het boekje erbij.

ettettummu schreef:
vanaf track 1, dus
dat Ministry zijn grootste invloed is, dacht ik dus al

Ministry ken ik al helemaal niet, alleen van naam. Toch een aanrader om eens opzoek te gaan?

Als je dit album mooi vindt, luister dan vooral eens naar Psalm 69 van Ministry
een echte aanrader
The Mind Is a Terrible Thing to Taste (1989) is ook een mooi album, trouwens en dan hoor je de invloeden die ze hadden op Nine Inch Nails