Golden Earring - The Hole (1986)

Label: 21

1. They Dance (5:12)
  2. Quiet Eyes (4:08)
  3. Save the Best for Later (5:17)
  4. Have a Heart (4:05)
  5. Love in Motion (3:47)
  6. Jane Jane (5:02)
  7. Jump and Run (6:10)
  8. Why Do I (4:51)
  9. Shout in the Dark (5:33)
  10. Gimme a Break * (4:14)
  11. Gimme a Break [Rock Version] * (3:44)
avatar van dynamo d
Niet zo'n bekend album, maar vooral het nummer 'Quiet Eyes' vind ik briljant rockwerk van The Golden Earring. Ook 'Why Do I' klinkt lekker. Hun beste nummers blijven 'Twilight Zone' en 'Just a Little Bit of Peace in My Heart'.

avatar van dynamo d
dynamo d schreef:

Gisteren hoorde ik Barry Hay zeggen, dat hij zelf 'Quiet Eyes' ook een erg goed nummer vond en dat de band daar hoge verwachtingen van had. Deze verwachtingen kwamen echter niet uit. Het werd geen al te grote hit. Wel leuk om van hem te horen, dat hij dit ook een goede song vond. Ik zat er dus niet ver naast met: "briljant rockwerk". Helaas ondergewaardeerd, maar misschien volgt de waardering nog later.

avatar van HiLL
Leuk was het sowieso dat stuk met hem. Leuk dochtertje ook.

avatar van c-moon
Misschien niet zo'n bekend Golden Earring album, maar ik koester het! Er staan juweeltjes op zoals "Quiet Eyes", "Why Do I" en "Shout In The Dark". Maar ook "Love In Motion" en "Have A Heart" zijn erg sterk...

"Jump and Run" is gewoon leuk, "Save the best for later" en "They Dance" ook wel, maar "Jane Jane" vind ik wel erg flauw.

Maar eindoordeel: Prima plaat!

de singles redden de lp , maar die verschrikkelijke shell schellekens produktie ...

avatar van Saldek
Ja, het is idd de wijze van productie die het album verzwakken. Met de tournee van dit album werden de nummers van deze vertolkt zoals ze (denk ik) eigenlijk bedoeld zijn, als pittige rauwe rocksongs. Het was live echt een partij knallen geblazen.

avatar van Hans Brouwer
dynamo d schreef:
Toch maar "Radar Love"

Pieter Paal
Ik heb hem wel in mijn collectie, maar ik draai hem eigenlijk nooit.
Behalve 'Quiet eyes' en 'They dance' zijn de overige songs niet zo pakkend.
Mooie clip zit er bij 'Quiet eyes' en ook heel duur.

Voor mij een onderschatte cd. De productie van Shell Schellekens is ook hier in Europa om zeep geholpen. Luister maar eens naar de cd uit de USA van Atco, die klinkt aan alle kanten veel beter, niet zo dof. Deze is echter bijna niet te krijgen, ook niet via Ebay.

Ik vind de singles nog het minste.

avatar van bauer
They dance werd gespeeld in Ahoy en was een van de hoogtepunten. De single-versie is afwijkend van het origineel en is misschien nog beter dan de albumversie. Why do i klinkt op ''The naked truth'' zeker beter. Quiet eyes is al 2 sterren waard.

avatar van Germ
Germ (crew)
Quiet Eyes vind ik één van de mooiste nummers van de Earring. De videoclip is ook schitterend. Door (ik meen) Anton Corbijn geregisseerd en met Sjef van Oekel en Bart Chabot:)

avatar van vielip
Prima album van de Earring dit!! Ik hoor altijd alleen maar geklaag en negatieve geluiden over dit album maar ben het daar absoluut niet mee eens!! Geweldige nummers als Quit eyes, Save the best for later, The dance, Why do I, Love in motion en Jump & run kan ik altijd naar luisteren. En dan de hoes; die is het beste wat de Earring ooit gehad heeft! Ik ben sowieso fan van de stijl van Corbijn dus dan zit je qua lay-out van dit album gebakken!

avatar van Poeha
Quiet Eyes (voorlopig in mijn top 3 van GE nummers) en Why Do I

Geweldige clip ook bij Quiet Eyes inderdaad met wijlen Dolf Brouwers en Bart Chabot.
Grappig om die twee in een videoclip voorbij te zien komen.

Voor de rest ken ik het album nog niet, maar daar zal snel verandering in komen.

goed album staan mooie nummers doe hem vaak op maar sla het nummer jump and run altijd over ik vind een strondirritand nummer ik weet niet eens wrm

avatar van vielip
Jump & run heeft een geweldig refrein vind ik!! De coupletten zijn wat moeilijker maar ook daar ben ik inmiddels helemaal aan gewend.

Wat staat dit album laag trouwens, jammer

vincentcorjanus schreef:
Wat staat dit album laag trouwens, jammer

Ja dat zag ik ook net. Onbegrijpelijk...

avatar van Poeha
Al met al nog een aardig album, met twee zeer positieve uitschieters, Quiet Eyes en Why Do I.
Vooral veel recht toe rechts aan rock. Geen slechte nummers en door die twee sterke nummers toch nog een 3,5* score.

avatar van Heer Hendrik
Ben ik alleen die de schoonheid van het nummer: "A shout in the dark" ziet Heb hem in mijn Earring top 10 gezet

Ongelofelijk goed is dat nummer zeg!!!

avatar van vielip
Ik ga 'm zo eens opzetten om te kijken of ik je mening deel.

avatar van Heer Hendrik
The Hole.... Symbolischer had het niet gekund. Want ten tijde van dit album ging er werkelijk van alles mis.

Allereerst was daar de producer( Shell Schellekens). die zag dit album als 1 groot experiment. Op zoek naar nieuwe geluiden sloeg hij helemaal door. Dat hoor je ook aan de electronische toevoegingen.

Ten Tweede werd er door de toenmalige manager (Haayen) vanuit America een "important radiopromotor" gehaald, die kwam de earring vertellen wat ze alsnog moesten doen om weer voet aan de grond te kunnen krijgen in de VS.
Een radiopromoter is een persoon die radiostations adviseert welke muziek te draaien, zodat er meer luisteraars komen en ook meer adverteerders
Deze promotor vertelde dat "Quiet Eyes"uiterst geschikt was voor de toen geldende format op de amerikaanse radio. Er moest alleen heel veel galm op ala Journey, bryan Adams en Foreigner. Die destijds de amerikaanse ether beheersten.
Het viel de Earringmannen op dat die promotor de hele dag aantekeningen maakte. ook zei hij dat ze niet bang moesten zijn want hij zou de mix zelf bijwonen. Hij bleef maar aantekeningen maken en toen de man naar de wc moest kon barry Hay zich niet meer inhouden en pakte het aantekeningenboekje uit de binnenzak van het jasje dat hij had achtergelaten. En wat stond er in het boekje..................Niets. Het was dus een perfecte afspiegeling van die promotor. Een leeg omhulsel

"Quiet eyes werd ook nog eens voorzien van een peperdure videoclip, gemaakt door Anton Corbijn.

Bij het nummer Why do I werden de opnames van de eerste stem verwijderd, zodat de tweede eerste stem zou worden en de derde tweede stem. Dat kan je ook duidelijk horen. Omdat er een deadline was, kon het niet anders.

De tijden die op de hoes vermeld worden kloppen ook niet. Zo duurt bijvoorbeeld Jump and Run geen 6.10 maar 5.50 min.

Maar is het dan een slecht album? Dat is natuurlijk een persoonlijke smaak. Dat zie je hier op musicmeter ook duidelijk terug.
Het album heeft in mijn ogen een valse start. They dance Brrrrrr.....Gelukkig wordt het goed vervolgt met Quiet eyes, save the best for later en Have a heart.
Love in motion is een echt opvullertje. Jane Jane en Jump and run zijn degelijke songs en ik ben zelf zo benieuwd hoe why do i had geklonken zoals het moest klinken, dus met de originele eerste stem. Toen ik in 1986 dit album kocht en Why do i voor het eerste hoorde had ik al het gevoel dat er iets mis mee was. Het was wel ok, maar niet overdonderend, terwijl het wel de potentie had. Jaren later kwam ik toch nog achter het ware verhaal van Why do i en vielen de puzzelstukjes op zijn plaats.

Het album sluit af met in mijn ogen 1 van de mooiste nummers van de Earring : A shout in the dark"
Dus het is een prima album. Geheel in de stijl van de rock uit de jaren 80. Jammer van de nummers They dance en love in motion, maar de rest is goed te doen

Mooi verhaal Heer Hendrik! Ik geloof dat wij het wel eens zijn over dit album

avatar van Heer Hendrik
Bedankt voor je reactie Vielip.
We zitten zeker op 1 lijn wat dit album betreft

avatar van Edwynn
Ik vind They Dance geweldig. Veel toeters en bellen. Dat wel. Maar lekker opzwepend. Quiet Eyes contrasteert mooi met zijn mysterieuze sfeer. Daarna vind ik het wat meer doorsnee worden, maar geenszins vervelend. Why Do I en A Shout In The Dark rondt het geheel mooi af. Ik heb The Hole denk ik sinds de release al in de kast staan. Zo nu en dan ligt ie weer eens op de draaitafel. Als een oude vriend die even 'dag' komt zeggen en een bakkie komt halen.

avatar van vielip
Te vaak moet je 'm ook niet horen. Daar heb je wel een punt. Zo af en toe en dan is het een prima album.

avatar van pierre77
ongelooflijk dat meesterwerk quiet eyes nooit op de radiostations is te horen

Quiet Eyes is beslist een aardig Earring-nummer, maar ik vind alleen dat het de belofte van het machtige intro niet helemaal binnen sleept. Twilight Zone en When The Lady Smiles, de vaandeldragers van de vorige albums, klinken als visite-kaartje stukken imposanter.

avatar van Edwynn
Niet mee eens. Quiet Eyes is geen evergreen geworden maar doet wat mij betreft niets onder voor die nummers. Het is wat mysterieuzer van opzet dan die andere hits. Daar houd ik wel van.

avatar van Heer Hendrik
He Edwynn..Als ik het goed begrijp vind je Quiet eyes een mysterieuzer nummer dan Twilight Zone. Dat verbaasd me enorm, want alles aan Twilight Zone ademt mysterie uit. De songopbouw( die ge-ent is op de mysterieuze televisieserie "twilight Zone") de tekst en natuurlijk de clip die tot op de dag van vandaag mij nog steeds niet helemaal duidelijk is, maar wel intrigerend.

Grappig dat daar door jou anders naar gekeken wordt

Overigens vind ik Quiet eyes ook zeker een heel goed en bijzonder nummer

avatar van Dibbel
Ik vond dit vroeger (rond de tijd van uitkomen en nog ruim daarna) het minste album van de Earring.
Ik heb deze puntgave LP na al die jaren weer eens een aantal malen gedraaid en ik moet erop terugkomen.
Helemaal geen slechte plaat.
Ik stoorde me vroeger meteen al aan de schetterende start van They Dance en dat doe ik nu nog wel, maar uiteindelijk blijkt het toch een goed nummer.
Ook Quiet Eyes en Why Do I horen toch wel tot de sterkere Golden Earring singles.
De schoonheid van A Shout In The Dark hoor ik ook zeker wel en Save The Best For Later is gewoon goed en Have A Heart kan er ook zeker mee door.
Jump And Run is eigenlijk ook wel lekker en dan blijven Jane, Jane en Love In Motion wat mij betreft over als de mindere nummers.
Over de produktie van Shel Schellekens is ook al genoeg gezegd (ook bij andere albums).
Wat mij betreft: vroeger vond ik dat te gek klinken; nu: stoort het enigszins ja.
Maar toch: 3,5*

Edit: en daardoor eindelijk op 3 sterren .