Ik weet niet of dit de juiste Opeth is - de een zegt dit en een ander zegt weer dat - maar ik heb weer een 'oudere' Opeth erbij gepakt.
Nee, het heeft niet zozeer met de zangtechniek te maken. Wel een hoop, maar niet alles. Of dat nummers een rap of in een traag tempo worden uitgevoerd. Geheel of gedeeltelijk. Het maakt allemaal niet zoveel uit. Maar dat is voor nu bijzaak. Melodieën spelen immers een hele belangrijke rol. Zo niet de belangrijkste. Naast sfeer en vakmanschap.
Pas vanaf Pale Communion heb ik zin om Opeth regelmatig te draaien. The Last Will And Testament is zelfs niet uit de speler weg te slaan. Hoe Opeth enkele van zijn vroegere death metal elementen in prachtig verhalende, melodieuze, progressieve, musical-achtige rock met folkloristische elementen en geweldige al dan niet meerstemmige zangpartijen heeft verwerkt is zelfs fabelachtig mooi.
Ik heb zelf niet de indruk dat de oudere albums van Opeth ‘beter’ zijn. Voor zover ik de albums ken, natuurlijk. Ze zijn anders. Logisch. Andere tijden, soms andere personeelsleden en de band is mijns inziens best wel gegroeid. Ghost Reveries bijvoorbeeld heeft nog de meer rock-achtige ‘rechttoe rechtaan' structuren. En dat is prima. Daar is niks mis mee. Voor elk wat wils ook. Toch vind ik dit album - met name wat de melodieën betreft - nèt nog niet voldoende spannend om geboeid te blijven. Ondanks de reeds aanwezige, prettige zangpartijen. Het latere Opeth instapmoment zal hier ongetwijfeld aan hebben bijgedragen.
Zo… de plantjes zijn tijdens het aanhoren van Ghost Reveries netjes op de vensterbank blijven staan. Dat is in het verleden weleens anders geweest.
Een voorlopige voorkeur:
In het middenveld zullen mogelijk nog wel wat verschuivingen plaatsvinden. Still Life vind ik van de Oldpeth’s tot nu toe het mooiste album en dit verbaasde mij enigszins. Dat album is dus eveneens een aardige verrassing gebleken.
Met nog 4 albums te gaan is de tussenstand:
01. The Last Will And Testament