Sunny Day Real Estate - How It Feels to Be Something On (1998)

Label: Sub Pop

1. Pillars (5:13)
  2. Roses in Water (4:09)
  3. Every Shining Time You Arrive (4:03)
  4. Two Promises (5:08)
  5. 100 Million (4:57)
  6. How It Feels to Be Something On (3:42)
  7. The Prophet (4:13)
  8. The Shark's Own Private Fuck (5:38)
  9. Guitar and Video Games (4:39)
  10. The Days Were Golden (3:57)
avatar van Sjoerd
Op de een of andere manier nooit aan deze plaat kunnen wennen, toch jammer...

Ik ken niet de hele plaat, maar als Pillars en het titelnummer een goede voorbode zijn, dan houd ik mijn hart vast. Fantastische zang, prachtige melodielijnen en bovenal klinkt alsof de zanger zijn hele ziel in de nummers stopt. Wauw!

avatar van Yak
Yak
De hele plaat is net zo wauw als de twee nummers die je aanhaalt, Herman.

Wel Pillars, vandaag voor de eerste keer gehoord. Het klinkt heel goed. En nu de rest nog.

avatar van Sammy
Ajajaj, wat is Pillars een ontroerend, ontzettend, ontstellend prachtig nummer! Brrrrr, nu komt dit nummer bij mij met stip achter Vortex Surfer. De rest van de cd mag er trouwens ook wezen. 100 Million en How it feels to be Something on zijn na Pillars mijn 2 favoriete tracks. Ik snap niet dat ik dit nu pas luister en echt heb leren kennen en ben nu ook echt benieuwd naar ander werk. Voorlopig 4 sterren, maar een halfje erbij zit er zeker in (eerst nog wat meer luisteren).

Sammy schreef:
Ajajaj, wat is Pillars een ontroerend, ontzettend, ontstellend prachtig nummer!)

Ik hou het amper droog bij Pillars! Een welverdiende plaats in mijn top 10 van favo albums.

Ik heb hem nu opstaan: so far, so good...

avatar van Sammy
Ik was wat voorbarig met het zeggen dat een halfje er bij er wel in zat: ik doe er maar liefst een heel punt bij en geef het album de volle 5 sterren. Prachtige plaat.

Een van de beste platen van de jaren 90.

Allmusic
Heerlijke emotionele, gelaagde plaat. Een beetje in de trant van de Flaming Lips. 4,5*
The Rising Tide vind ik overigens nog nét iets beter.

Dro
Briljante plaat, in mijn ogen. Ik kwam hem weer eens tegen! Kan niet uitleggen waarom......

herman schreef:

Guitar and Video Games is in mijn ogen mooier. Geweldig nummer.

avatar van Jumpjet
Deze plaat kwam volgens mij ergens eind jaren '90 uit. Werd goed gerecenseerd, dus toch maar eens geluisterd. Niet gekocht, want op één of andere manier trok ik dit toen nog niet. Tien jaar later alsnog aangeschaft en meteen een van mijn favoriete CD's geworden. How it feels to be something on, en met name het titelnummer(!), is meeslepend, geheimzinnig en kent geen zwakke momenten. Groots.

Een soort OK Computer, alleen dan met bezieling.

avatar van freakey
Erg onderschatte band/plaat, in tegenstelling tot OK Computer

Sietse
sorry hoor jongens ik zie totaal het verband tussen deze plaat en OK Computer niet. Die vergelijking is gewoon totale onzin.

avatar van freakey
Da's eigenlijk precies wat ik bedoelde...

avatar van Gajarigon
Via de top 10 van Sammy heb ik de door emo-geïnspireerde indierock van Sunny Day Real Estate leren kennen. Indierock wegens de instrumentatie, en emo wegens de erg rake teksten. De zang bevat geen geschreeuw, maar wel veel prachtige harmonieën. Vrij rustige rockmuziek, die door een geniale akkoordprogressies spanning weet op te bouwen. Een struikelblok voor mij zit hem in het bizarre accent van de zanger. Hij zingt met een soort Iers accent (?), hoewel hij een geboren en getogen Amerikaan is. Vreemd, en het leidt af van de geslaagde muziek. Verder zijn niet alle nummers van hetzelfde niveau. Zoals al vaak gezegd is de opener Pillar één van de uitschieters, samen met het titelnummer. Ik ga nog even wachten met de hogere scores, maar dit bevalt me zeker en vast.

avatar van Eveningguard
Pillars is niets minder dan weergaloos. De schreeuw van Jeremy is zo krachtig dat ik het meters kippenvel van kreeg. Super gave band en deze komt hoe dan ook in mijn collectie.

Dit album was destijds mijn kennismaking met de band. Ik was gelijk verkocht. De melodieën en de emotie grepen\grijpen me bij de keel. Prachtplaat!

Parlotones
Ik heb deze cd maar het wil maar niet lukken om het te doorgronden. Every shining time you arrive is wel het meest toegankelijk vind ik. Zal nog eens een poging doen binnenkort. Omdat het een geweldige plaat blijkt te zijn moet het toch een keer lukken. Want het gaat om Jeremy Enigk en een andere band van hem The Fire Theft en gelijknamige album vind ik wel geweldig.

avatar van Echo01
Had dit album even uit het oog verloren in mijn enorme cd-collectie. Vond dit album bij toeval terug en wist weer waarom ik het ooit een 4 op Musicmeter had gegeven... Jezus, wat een goede songs...En wat een mooie productie waarbij vooral de drums schitteren door hun aanwezigheid...

Niets op aan te merken? De laatste paar songs van het album zijn iets minder dan vooral de eerste reeks aan songs, maar dat is absoluut niet erg. In zijn geheel toch echt een topalbum. Aan mij de vraag waarom ik tot op heden alleen dit album van Sunny Day Real Estate bezit...

Parlotones
Heb weer een poging gedaan, ook weer met hoofdtelefoon op, en heb een overeenkomst gevonden de teksten op het mooi gekleurde papierwerk is niet te lezen, en de zang is ook heel slecht te verstaan. En dat is voor mij wel belangrijk. Dus is er iemand die deze cd graag wil hebben, voor de prijs van verzendkosten mag deze cd van eigenaar verwisselen..Stuur dan even een PB. Kijk bijna dagelijks wel op MM.