Depeche Mode - Violator (1990)

Pop / Electronic
Label: Mute

1. World in My Eyes (4:26)
  2. Sweetest Perfection (4:43)
  3. Personal Jesus (4:56)
  4. Halo (4:30)
  5. Waiting for the Night (6:07)
  6. Enjoy the Silence (6:12)
  7. Policy of Truth (4:55)
  8. Blue Dress (5:41)
  9. Clean (5:32)
  10. Enjoy the Silence [Single Version] * (4:17)
  11. Enjoy the Silence [Ecstatic Dub] * (5:54)
  12. Enjoy the Silence [Ecstatic Dub - Edit] * (5:45)
  13. Sibeling [Single Version] * (3:13)
  14. Enjoy the Silence [Bass Line] * (7:42)
  15. Enjoy the Silence [Harmonium] * (2:42)
  16. Enjoy the Silence [Ricki Tik Tik Mix] * (5:28)
  17. Memphisto [Single Version] * (4:01)
avatar van Funky Bookie
Ontzettend fijn album. De composities zijn van zeer hoge kwaliteit. Als rockliefhebber had er van mij wat meer gitaar in gemogen. DM slaagt er m.i. wel in om veel passie in synth muziek te stoppen.

Personal Jesus is voor mij echt de topper op dit album.

avatar van luigifort
Die gitaar komt op het volgende album

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
En zo is dat. Waar het werkt, houd je er misschien wel een rijkere Depeche Mode aan over.

Maar op de kwaliteit van de liedjes in de breedte wint Violator het onder de streep toch wel vrij ruim bij mij.

avatar van Mjuman
Bekende tweestrijd: portabiliteit (gitaar) vs impressie (synth). Ook New Order kampte hiermee en ook daar is het terug te vinden in de albums. Het probleem van de nadruk op impressie (synth) leggen is dat je een heel statisch geheel krijgt, tenzij je dat live met "Visuals" oplost. Dan nog blijft het punt dat je als publiek graag wilt dat je helden zich zichtbaar maken en dus achter de synths vandaan komen.

Exciter vind ik toch wel een flinke tik minder dan dit album

avatar van ArthurDZ
Het gaat hier onderhand over de globale carrière van DM, dus deze laatste serie berichten passen wat mij betreft beter op de artiestenpagina Depeche Mode

avatar van Mausie
Voor iemand die van electronic en de 80s houdt, ben ik verrassend laat aan dit album toegekomen. Maar wat een heerlijk album! Personal Jesus en Enjoy the Silence kende ik al, maar alle andere nummers zijn eigenlijk bijna zonder uitzondering ook erg goed.

avatar van lennon
Mausie schreef:

Het is dan ook een nineties album

Leuk dat je m alsnog ontdekt toch? Dat is een fijne om te leren kennen!

avatar van Mausie
lennon schreef:
Het is dan ook een nineties album

Leuk dat je m alsnog ontdekt toch? Dat is een fijne om te leren kennen!

Haha, ja daar heb je gelijk in. Maar in mijn hoofd is Depeche Mode een typische 80s band

avatar van Hanszel
Door mijn eerste (en enige) live-ervaring in de Ahoy' een paar jaar geleden (2009 ofzo) heb ik ze even laten vallen als een baksteen. Ze speelden imo ongeïnspireerd, raffelden het af (vergaten een heel couplet van 'one caress' geloof ik) en het was gewoon bar slecht vond ik. Misschien een gevalletje 'te hoge verwachtingen' want het was dus mijn eerste keer DM live en ik heb ze heel hoog zitten.

Dus een hele tijd niet of amper meer geluisterd maar vandaag toch deze maar weer eens beluisterd en als een warme deken kruipt het mijn oren in. Wat een juweeltje eigenlijk. Vijf sterren? Net niet... Dan zou het verschil met Songs of faith and devotion verdwijnen en die vind ik nèt ietsje beter. Ik zou deze een 4,99 moeten kunnen geven....

In ieder geval: ik ga mezelf hier wat vaker op trakteren. Vinden mijn oren vast heel fijn

avatar van goldendream
Na het lezen van de eindeloze lofbetuigingen over dit album moet ik bekennen dat het kwartje nog niet gevallen is. Buiten de vier reeds lang gekende singles is de rest voor mij nieuw en voorlopig wat saai. Wellicht moet ik het album veel meer laten inwerken.

avatar van goldendream
Ik vind 'Black Celebration' en 'Music For the Masses' toch wel een stuk beter. De singles vind ik zonder twijfel de beste nummers. De versies van 'Personal Jesus' en 'Enjoy the Silence' zijn op het album mijns inziens overbodig lang gerokken. Daardoor verliezen beide nummers een beetje hun kracht en verkies ik de singleversies. Ook 'Halo' beschouw ik als een sterk nummer. De rest doet me weinig. Sorry.

3 sterren

- Violator
- Speak & Spell
- Construction Time Again

avatar van Twinpeaks
Ik ga naar 5 . Hij komt vandaag tijdens het klussen wel heel erg binnen. Wat een geweldige productie op max volume .

Thekillers87327
Onderhond schreef:
Njah, hier kan ik dan nog wel inkomen dat het onder electronic geklasseerd staat, al kan je zo snel al die 80s pop/rock bandjes met een synth onder electronic klasseren. Soit, met de classificatie kan ik nog leven, met de score daarentegen ...

Even serieus, muzikaal stelt dit toch amper wat voor ? World In My Eyes is schattig op het einde, met die wavejes, maar verder . Voorbijgestreefd is een stevig understatement. Dat de stem van de zanger klinkt als een dertienjarige die enorm diep probeert te spreken helpt ook niet echt, zorgt voor een (denk ik) onbedoeld komisch effect, maar los daarvan hou ik toch al niet van mannelijke vocals, dus maakt dat verder weinig.

Enige track die ik enigszins ok vind is "Enjoy The Silence". Deuntje is poppy genoeg om niet te irriteren en die Enjoy The Silence 'sample' komt me ook erg bekend voor. Verder kan ik niks met dit album. 1*, omdat die synthjes uiteindelijk wel iets schattig hebben (jammer dat er overheengezongen wordt) en omdat Enjoy The Silence niet de beproeving is die de rest van de CD wel is.

Het slecht vinden is een ding.. maar een 1,0 geven? Dit is toch wel het beste wat synth-pop, new wave, dark-wave of hoe je het noemen vind te bieden heeft. Hier en daar commercieel maar wat mij betreft een pareltje. Wat vind je zo slecht dat je het een 1,0 geeft?

Autobahn
Dit album heeft een hele mooie sfeer en bijna alle nummers hierop zijn erg goed! Ook de bonustracks zijn uitstekend, met name Happiest Girl. Erg hiervan genoten! 4,5

avatar van Signals
Naar aanleiding van een docu over Depeche Mode op tv deze week deze weer eens gedraaid. Wat blijft dit een wereldalbum. Op de De Luxe uitvoering van dit album ontdekte ik een heel prettige song; Happiest Girl

avatar van stoepkrijt
De bonustracks op Violator zijn inderdaad de moeite! Zelf ben ik vooral verzot op Dangerous. Qua sound én kwaliteit doet deze niet onder voor het reguliere album. Ook Kaleid mag er trouwens zijn. Lekker duister en uptempo, zo hoor ik ze graag.

Die docu heeft mij ook weer in een Depeche-modus gebracht, dus ik zal dit weekend ook weer eens wat van ze gaan draaien.

Autobahn
Ik heb de docu ook gezien, vond hem zeker indrukwekkend! Mooi ook al die verhalen van die fans eromheen. Ik heb overigens al een tijdje geen depeche mode meer gedraaid, maar ik denk dat ik dit album maar weer een keer draai, lijkt me wel leuk om world in my eyes weer eens te horen, dat vind ik toch één van de beste liedjes van depeche mode überhaupt.

avatar van dumb_helicopter
Viel beter mee dan ik vooraf had ingeschat. DM doet me over het algemeen weinig door hun zwaarwichtige, afstandelijke muziek, daarnaast vind ik hun sound voor die tijd eerder vooruitstrevend, maar nu eerder gedateerd aandoen. Violator valt in dat opzicht nog mee en kan me af en toe wel raken, met fijne synths en interessante melodieën. Policy of Truth is duidelijk het beste op dit album en Personal Jezus doet het nog wel eens goed op feestjes bij mij. Waarom nu net Enjoy the Silence uitgegroeid is tot hun klassieker, daar heb ik dan weer geen verklaring voor.

avatar van Korreltje Zout
Het is binnkort Kerst. Weet iemand waar ik deze prachtige zilveren Violator hanger kan kopen?

avatar van Tony
Ik zie geen zilveren Violator hanger, sorry...

avatar van Bruce Almighty
Ik ga toch een halve ster omhoog. Een jaar geleden dit album voor het eerst een paar keer beluisterd en ik bleef toen op 3,5* steken. Als ik het nu terugluister, dan zijn er toch te veel nummers die ik sterk vind. De kwaliteit van Enjoy the Silence en Personal Jesus was me niet onbekend, want die singles ken ik vrij goed, maar het verbaasde me eigenlijk hoe goed alle andere nummers me ook zijn bijgebleven.

Zeker niet altijd een liefhebber van het elektronische aspect bij artiesten en bands, maar Depeche Mode past het smaakvol toe. Mooie teksten en qua sound vooral erg sfeervol en mystiek. Ook World In My Eyes, Waiting for The Night en Policy of Truth zijn schitterend. Eigenlijk zijn het enkel de laatste twee tracks die momenteel nog wat achterblijven.

Wat een triest nieuws nu weer in muziekland.Andrew Fletcher overleden. Waarschijnlijk het einde van Depeche Mode. R.I.P. Andrew Fletcher.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Ja, lees het net, RIP Andrew Fletcher.
Einde van een ( voor mij ) iconische band? ☹️
Wat een waardeloos nieuws.
Deze Violator nog maar eens beluisteren.

Dit album behoorde tot mijn favorieten.

avatar van johan de witt
Top-3 sowieso.
Veruit hun populairste hier met twee keer zoveel stemmen als welk ander album.

avatar van Man of Sorrows
Depeche Mode zal inderdaad nooit meer hetzelfde zijn, en ergens zou hun 'actieve' verhaal hier misschien beter stoppen, al is die keuze aan hunzelf uiteraard. De muziek is er gelukkig voor de eeuwigheid, weinig (imo geen) andere bands hebben dergelijke discografie opgebouwd waardoor je als beginnend muziekliefhebber -of mensen die niet vertrouwd zijn met hun werk- een zeer rijke muzikale reis kan maken. Ooit werd me verteld dat Depeche Mode interessant begint te worden ergens vanaf Black Celebration. They told me lies om even een andere New Wave classic te quoten. Je kan reizen doorheen 25 jaar van Speak & Spell tot Playing The Angel, de stijl veranderde wel maar de kwaliteit is een constante.

Violator is misschien top 3 materiaal, voorganger MFTM vind ik hun allerbeste. De sound daar is nog net iets rijker en Never Let Me Down komt ietwat harder binnen dan World in My Eyes.

avatar van Reijersen
N.a.v dit topic beluisterde ik dit album.

Als naam en met wat losse nummers is Depeche Mode bekend bij mij. Als geheel album niet. Het begint eigenlijk allemaal best al lekker met World in My Eyes. Voelt misschien wat meer 80’s aan dan 90’s (al is het begin 90’s). Vaak aanstekelijk met veel elektronische invloeden. Natuurlijk staat die enorme hit in vorm van Enjoy the Silence hier ook op. Ik moet zeggen dat dit Depeche Mode album mij best goed is bevallen.

Leonidas5
Ijzersterke plaat natuurlijk van DM die nagenoeg van hetzelfde niveau is als zijn voorganger. Klein verschil met Music for the Masses vind ik dat dat album een wat meer coherent geheel vormt en een prachtige flow heeft, dit album staan de songs wat meer op zichzelf. De singles zijn daarbij ook wel duidelijk de sterkste songs, maar ja een album waarop enjoy the silence staat verdient zoiezo 5 sterren. Wat een iconisch nummer. Kippenvel voor altijd.

avatar van Eis-T
Potdikke hey, ik zag Depeche mode altijd als een "greatest hits" artiest zoals veel andere New Wave bands (OMD bijvoorbeeld). De dubbelaar 81-04 en het bijbehorende remix album weten met regelmaat mijn CD wisselaar te vinden. Maar nu blijkt dus dat ze naast uitstekende singles ook hoogwaardige, samenhangende albums gemaakt hebben.

Beetje zoals in "world in my eyes" gaat er een wereld voor me open

avatar van remcodurez
Eis-T schreef:

Beetje zoals in "world in my eyes" gaat er een wereld voor me open

Een grote wereld, waarin nog veel te ontdekken valt .