Depeche Mode - Violator (1990)

Pop / Electronic
Label: Mute

1. World in My Eyes (4:26)
  2. Sweetest Perfection (4:43)
  3. Personal Jesus (4:56)
  4. Halo (4:30)
  5. Waiting for the Night (6:07)
  6. Enjoy the Silence (6:12)
  7. Policy of Truth (4:55)
  8. Blue Dress (5:41)
  9. Clean (5:32)
  10. Enjoy the Silence [Single Version] * (4:17)
  11. Enjoy the Silence [Ecstatic Dub] * (5:54)
  12. Enjoy the Silence [Ecstatic Dub - Edit] * (5:45)
  13. Sibeling [Single Version] * (3:13)
  14. Enjoy the Silence [Bass Line] * (7:42)
  15. Enjoy the Silence [Harmonium] * (2:42)
  16. Enjoy the Silence [Ricki Tik Tik Mix] * (5:28)
  17. Memphisto [Single Version] * (4:01)
avatar van titan
titan (crew)
Sublieme plaat, met voorsprong de beste van (het in Nederland schandalig onderschatte) Depeche mode. De groep ontsteeg met dit album definitief de status van doorsnee synthipopband. 4,5*

Kos
Mee eens. Paar geweldige nummers, vooral Policy of Truth.

Enjoy the Silence is zo mooi, heel simpel, maar zo mooi. Zo kan het dus ook.

Ook mee eens. 'World in My Eyes' blijft een tijdloos mooi nummer.

Indeed, the sweetest perfection !

1,0
Njah, hier kan ik dan nog wel inkomen dat het onder electronic geklasseerd staat, al kan je zo snel al die 80s pop/rock bandjes met een synth onder electronic klasseren. Soit, met de classificatie kan ik nog leven, met de score daarentegen ...

Even serieus, muzikaal stelt dit toch amper wat voor ? World In My Eyes is schattig op het einde, met die wavejes, maar verder . Voorbijgestreefd is een stevig understatement. Dat de stem van de zanger klinkt als een dertienjarige die enorm diep probeert te spreken helpt ook niet echt, zorgt voor een (denk ik) onbedoeld komisch effect, maar los daarvan hou ik toch al niet van mannelijke vocals, dus maakt dat verder weinig.

Enige track die ik enigszins ok vind is "Enjoy The Silence". Deuntje is poppy genoeg om niet te irriteren en die Enjoy The Silence 'sample' komt me ook erg bekend voor. Verder kan ik niks met dit album. 1*, omdat die synthjes uiteindelijk wel iets schattig hebben (jammer dat er overheengezongen wordt) en omdat Enjoy The Silence niet de beproeving is die de rest van de CD wel is.

Wow dit komt als een complete verrassing uit de hemel vallen ..............geen 0,5 !!!
Dat noem ik nu schattig van Onderhond.

Onderhond schreef:
Even serieus, muzikaal stelt dit toch amper wat voor ?

Ken niet het hele album (ga ik snel wat aan doen), maar Personal Jesus is een dijk van een pop/rock track. Het zal er dus wel weer aan liggen met welke ogen je de muziek bekijkt/luistert. Ik zie in de tracks die ik hier van ken ook niet echt "electronic". Voorbijgestreeft omdat er nu ingewikkeldere dingen uit computers komen? Sja, die hebben bij deze muziek slechts een bijrol, kan me niet voorstellen dat er dáárom ooit mensen naar deze muziek geluisterd hebben.

1,0
Zal best een dijk van een pop/rock track zijn, maar die sampletjes al eens gehoord ? Al eens geluisterd hoe die track opgebouwd is ? Ik zie de FastTracker II interface zo tevoorschijn komen, noten reeds ingevuld.

Gaat em zelfs niet eens om hoe ingewikkeld het is (al is het dan ook nog enorm simplistisch), maar van afwerking is hier toch amper sprake. Lijkt wel een hoop ruwe samples die op een hoopje zijn gegooid.

Onderhond schreef:
Al eens geluisterd hoe die track opgebouwd is ?

Al eens geluisterd naar de tekst, hoe sterk de opbouw daar van is. Hoe sterk dat simpele achtergrondmuziekje 30x wordt versterkt door sterke zang en lyrics? Dat doet FT2 niet.

Maar goed, een doodlopende (en eerder gevoerde) discussie waarschijnlijk

Jordy schreef:
Al eens geluisterd naar de tekst, hoe sterk de opbouw daar van is.

Zei ik niet muzikaal ?

En uhm ... I'll take you to the highest mountain, to the depths of the deepest sea, and we won't need a map believe me.

avatar van Jordy
Mijn punt was: lekker belangrijk of het muzikaal is voorbijgestreefd, dat vind ik helemaal niet de kracht van deze nummers.

Maar goed, ik ken dit album verder ook niet, zal er ook eens naar luisteren, ergerde me alleen even aan je tunnelvisie. En ach, het is maar hoe je er naar kijkt. Ik laat me bij sommige Mad EP tracks misschien weer teveel afleiden door matige rappers, terwijl jij daar waarschijnlijk weer bij vindt dat dat er niet toe doet.

Kos
En muzikaal voorbijgestreefd zie ik ook niet echt hoor. Ingewikkeld maken door gewoon veel door elkaar te distorten, sneller maken en hier en daar wat zogenaamd geraffineerd beatwerk is niet echt voorbijstreven, maar gewoon 'anders'.

1,0
Nogmaals, het gaat niet over wel dan niet ingewikkeld, distortion of niet, maar simpelweg afwerking. Dit klinkt toch niet, veel meer dan ruwe bieptuutboemaaah sampletjes zijn het niet, onverzorgd over elkaar geplakt en alles behalve vloeiend. Voor een update van dit soort gepingel, luister naar de hedendaagse electro, muzikaal even simplistisch, maar wel afgewerkt.

Jordy : als op het volgende Mad EP album raps van K3 staan zal het ook geen 5* scoren, wees gerust.

Kos
Ik vind het echt totale nonsens om over 'voorbijgestreefd' te praten. Je doet net alsof het eigenlijk de bedoeling van Depeche Mode was om hedendaagse electro te maken, maar dat ze dat toen nog niet konden, of zoiets.

Misschien was het wel de bedoeling dat het zo zou klinken zoals het klinkt? Sommige mensen vinden dat nu eenmaal beter klinken dan waar jij naar luistert?

Het getuigt echt van extreme arrogantie om te zeggen dat zoiets subjectiefs als een bepaalde soort muziek voorbijgestreefd zou kunnen worden. Net alsof alles wat nieuwer is ook meteen beter is.

Wie weet, zegt men over 300 jaar: zozo, die van Depeche Mode zaten destijds echt op de goede weg met electronische muziek, alleen jammer dat men het de twee decennia erna het niet helemaal meer snapten en electronische muziek veel te gestructureerd maakten en bijna wetenschappelijk benaderden.

1,0
Ja, net zoals iedereen nu zegt dat de graphics van een NES zoveel mooier zijn dan die van de PS2, en iedereen muurschilderingen van holbewoners verheft tot kunst terwijl ze Rubens beschuldigen van een te wetenschappelijke benadering. Hell, zelfs die tamtammers van een Indianen maakten toch veel betere muziek dan Mozart, niet ?

Ik ben niet vies van een beetje arrogantie, dan weer wel van het goedpraten van onkunde (al is het door technische limitaties) in de naam van "het zal wel zo bedoeld zijn".

Dit heeft overigens niks te maken met de muziek die ik zelf luister. Ik lig hier geen breakcore te vergelijken met Depeche Mode.

Onderhond schreef:

Nee, dat zijn technische aspecten, die net zoals bijvoorbeeld jouw geliefde animatie-technieken, iets totaal anders zijn dan muziek of kunst in het algemeen.

Onderhond schreef:

Dat kan best ja, puur subjectief. Sommigen vinden het ene mooier en anderen het andere. Heeft niets met voorbijgestreefd te maken.

Onderhond schreef:

Tja, jij noemt het goedpraten. Ik denk niet dat als je de leden van Depeche Mode hedendaagse 'vooruitstrevende' electro laat horen en hen vraagt of ze eigenlijk zulke technieken hadden willen gebruiken ze dat zouden beamen.

1,0
Sorry, maar kunst valt niet los te koppelen van technische aspecten. De opkomst van electronic hing sterk af van de mogelijkheden, techniek beïnvloed dus de mogelijkheden van muziek. Net zoals Super Mario Bros grafisch voorbijgestreefd is, is deze CD van Depeche Mode muzikaal voorbijgestreefd.

Er is trouwens niks 'vooruitstrevend' aan hedendaagse electro, behalve dan dat het niet de air heeft van muziek gemaakt met 8000Hz samples. Zie niet in waarom de heren van Depeche Mode deze technologische upgrade zouden weigeren.

Kos
Ik blijf je gedachtegang vreemd vinden. Ik vind het hetzelfde als akoestische gitaren voorbijgestreefd vinden, omdat er electrische varianten zijn met meer moegelijkheden.

avatar van gemaster
Onderhond schreef:

Bij Super Mario Bros. gaat het toch ook om het spelplezier. Ik kan uit die spelletjes nog steeds meer vreugde halen dan uit de zoveelste grafisch perfecte WOII shooter. Zo werkt het ook met muziek. Depeche Mode hoeft dan tegenwoordig qua technische aspecten niet veel meer voor te stellen, het kan nog steeds erg leuk zijn om er naar te luisteren.

Overigens vind ik Enjoy The Silence ook een wereldnummer. De rest ken ik niet.

1,0
Da's een betoog dat ik zeker niet afstrijdt, maar daar heb ik het dan ook helemaal niet over. Da's hetzelfde wat ik met oude raveplaten heb, ook totaal voorbijgestreefd, maar nog erg leuk om horen. Maar mij hoor je dan ook niet beweren dat die tracks muzikaal wat voorstellen.

avatar van Zachary Glass
Ik ken geen raveplaten, maar ik ken dat gevoel best wel. Zou luister ik af en toe eens graag naar Duran Duran, omwille van sentimentele redenen. Om nu te stellen dat ik Duran Duran nog steeds actueel vind, nou nee.

Hetzelfde doet zich voor bij Depeche Mode (ik heb hun twee verzamelaar ('81-'85 & '86-'98) ... soms luister ik nog wel 'ns naar "Enjoy the Silence" (dat me nogal "gemaakt" diepzinnig overkomt, maar dat is niet erg - ik doe soms ook serieus om mijn onnozelheid te vergeten ) ... de rest van de nummers vind ik echter niet meer om aan te horen.

Dat zal waarschijnlijk te maken hebben met de arrangementen van die nummers, vermoed ik. Een mens moet af en toe andere kleren aantrekken (zelfs al lijken ze op de kleren van de keizer ), anders lijkt het nergens meer op na verloop van tijd.

Maar ja - popnummers die aan de tape toevertrouwd zijn, kun je niet meer veranderen van arrangement, nietwaar? Gevolg de motten (=hier is-ie alweer, Meneertje Tijd) doet zijn werk en het veelkleurige arrangement wordt rafelig. Sommige popnummers ontsnappen aan de moordaanslag van de tijdsgeest, omdat ze al tamelijk "naakt" aan de tape toevertrouwd werden (ik zeg maar wat: "Femme Fatale" van The Velvet Underground).

Verder is naar popmuziek uit het verleden luisteren voor mij zoiets als door fotoalbums van vroeger bladeren. "Kijk eens - wat een kapsel!" - je kijkt er vertederd naar - maar ergens ben je gelukkig dat er toch een soort evolutie plaats gevonden heeft. De popmuziek van morgen zal beter wezen dan die van vandaag

Wat "Achtung Baby"voor U2 is, en "New gold dream" voor de Simple Minds, zo is "Violator" het ultieme album van Depeche Mode.
Elk nummer hier is goed, een wat mindere staat er niet op.
Nummers als Sweetest perfection, en Clean, zijn gewoon werelds, om de rest maar niet te vergeten.
Onovertreffelijk.
Voor mij persoonlijk de beste cd van Depeche Mode.

beaster1256
ik vond "depeche mode " al een groepje voor leeghoofden , fuiverkes , en echte coiffeurs , maar deze plaat vind ik ronduit slecht

Ben je niet een beetje aan het overdrijven beaster1256?

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
ach dat hoort er nou eenmaal bij, bij de populaire platen hier op MuMe. Af en toe wil even iemand laten merken dat hij de plaat niet begrepen heeft

avatar van Hans Brouwer
Deze cd maandag jl. opgehaald uit de bieb. Wat zal ik zeggen? Zoveel moois hoor je niet vaak. Staat geen zwak nummer op. Ik ben helemaal om; Depeche Mode??

Zeg Hans, als je Depeche Mode zo goed vind, zou je ook een groot fan van Blöf moeten zijn.

avatar van Hans Brouwer
Ben ik toch ook??? Kijk maar naar mijn stemgedrag!!