Bad Manners - Ska 'N' B (1980)

Ska
Label: Magnet

1. Ne-Ne Na-Na Nu-Nu (2:36)
  2. Here Comes the Major (2:54)
  3. Fattie Fattie (2:26)
  4. King Ska Fa (4:23)
  5. Monster Mash (3:02)
  6. Caledonia (2:58)
  7. Magnificent (2:31)
  8. Wooly Bully (3:09)
  9. Lip Up Fatty (2:49)
  10. Special Brew (3:37)
  11. Inner London Violence (3:57)
  12. Scruffy the Huffy Chuffy Tug Boat (1:39)
avatar van lebowski
Man, wat heb ik hier veel op gedanst en wat een feel good-concerten gaven die jongens. Vaste prik - achteraf wel flauw - was de zanger die zijn broek liet zakken en een groot anarchieteken op zijn kont liet zien. Vond ik toen - ik was 16 - een fraai statement.

avatar van beruk
Optimale ska pret met Bad manners, klassieke mix van pret en maatschappij kritiek die ska zo verteerbaar maakt.

avatar van BoyOnHeavenHill
Weet nog wel dat ik hiermee indertijd vlak na de koop terug ben gegaan naar de platenboer omdat ik dacht dat het laatste nummer niet helemaal goed was...

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Vrolijke Ska uit de tijd dat dit genre hogtij vierde. Deze vroeger erg veel gedraaid, als je in de stemming bent top - album in het genre.
Maar ik zet dit niet zo maar voor de lol op, te vrolijk ......

avatar van dynamo d
Madness was toch meer mijn ska favoriet uit de 80ies maar alle ska bands uit die tijd hadden wel wat. Misschien moet ik dit albums nog eens herbeluisteren. Nog 1 stem overigens nodig om in de MuMe ska genre lijst te komen. Wie durft?

avatar van Lambchop
geplaatst:
Ik

avatar van RonaldjK
geplaatst:
Op reis door de new wave van 1980 kom ik van de donkere postpunk van De Brassers bij zonnige ska.

In Nederland scoorde Bad Manners slechts één hit (in 1981 met Can Can), in Engeland was het andere koek. De eerste was Lip up Fatty, dat op 8 juni 1980 de Britse lijst betrad om het vanaf begin augustus drie weken uit te houden op #15 en het veertien weken in de verkooplijst uithield.
Het is te vinden op Ska 'n' B, een titel die de lading dekt: enerzijds ska zoals op de single of het semi-instrumentale King Ska-Fa, maar op covers Caledonia, Magnificent 7 en Wooly Bully keren we terug naar de jaren van big band en rhythm & blues. Het leidt tot een vrolijk en dansbaar album, waarbij op Inner London Violence een maatschappelijk betrokken tekst klinkt.
Slotlied Scruffy the Huffy Chuffy Tug Boat begint met een sample uit een sketch van Monty Pyton, gevolgd door nostalgische vaudeville, sterk lijkend op hetgeen Ian Dury in 1975 deed op zijn debuut met Kilburn & the High Roads.
Meer hitsingles van het album: eind april werd met openingstrack Ne-Ne Na-Na Na-Na Nu-Nu #28 gehaald en Special Brew haalde in november nog eens #3. In april 1980 haalde Ska 'n' B #34 in de Britse albumlijst, in 2011 verscheen een cd-editie met vele bonussen .

Anders dan menig ander skagroep zat de Noord-Londense groep niet bij 2 Tone maar bij Magnet, al waren hun allereerste opnamen wél bij dat befaamde label. Bij dat 2 Tone zat verder een groep die in hun actieve bestaan slechts twee singles uitbracht. De eerste haalde in maart 1980 de Britse hitlijst en is in liveversie te vinden op een befaamde verzamelaar van dat label, waarop ook Bad Manners staan. Op naar Dance Craze en de dames van The Bodysnatchers.