Editors - The Back Room (2005)

Label: Kitchenware

1. Lights (2:33)
  2. Munich (3:47)
  3. Blood (3:29)
  4. Fall (5:07)
  5. All Sparks (3:34)
  6. Camera (5:03)
  7. Fingers in the Factories (4:15)
  8. Bullets (3:10)
  9. Someone Says (3:13)
  10. Open Your Arms (6:02)
  11. Distance (3:40)
  12. Let Your Good Heart Lead You Home * (4:38)
  13. You Are Fading * (4:30)
  14. Crawl Down the Wall * (3:34)
  15. Colours * (3:52)
  16. Release * (5:44)
  17. Forest Fire * (3:01)
  18. French Disko * (2:25)
Erg goed album. Ik heb ze live gezien en dan zijn ze nog veel beter.

Ik vind de 2 singles (Munich en Bullets) best leuk en Camera is ook een heel mooi nummer, maar verder vind ik het niet zo. Heb het weliswaar ook nog niet zo heel vaak gehoord.

avatar van bonothecat
Ik hoor toch erg vaak Interpol invloeden als ik luister. En ik heb hem ook nog niet zo vaak uitgebreid beluisterd.....de bullets ep was wel erg leuk!

avatar van Nautilus
Erg sterk debuut van deze 'Brummies' (inwoners van Birmingham). Hoogtepunt tot nu toe is voor mij 'Fingers In The Factories' maar ook de welhaast epische afsluiters 'Open Your Arms' en 'Distance', die een andere kant van Editors' sound laten horen, vallen zeer in de smaak.
Enige minpunt is de studioversie van 'Fall', die het mijns inziens niet haalt bij de verschillende liveversies die ik tot nu toe gehoord heb. De spanning die het nummer live heeft, komt hierin niet goed tot zijn recht, jammer. Geen 5, maar een 4,5 dus.

JonnieBrasco
Erg sterk debuut. Interpol-achtig, maar dan vooral sprékend richting het geluid van de allereerste U2 en Echo & The Bunnymen albums (begin 80's dus), verfijnd met de souplesse van Bloc Party en voorzien van betoverende Eddie Vedder-achtige refreinen, zoals in het geweldige "All Sparks were burn out!", Open Your Arms en Lights. Dat is wat ik er na 3 plezierige luisterbeurten van kan maken. Dit album zal vast wel gaan meedingen voor een plek in mijn 2005 top-10.

avatar van Ward
Ik ben hier heel benieuwd naar. In de OOR waren ze laaiend enthousiast. De mp3tjes klinken heel goed op eerste gehoor. Ik dacht dat ik nu wel genoeg had van deze bandjes, maar toch niet denk ik. Interpol is duidelijk terug te horen in de muziek. Ik ga ze op lowlands ook even bekijken.

Volgens mij hoorde ik van hen een nummertje op KINK fm. Klonk erg goed inderdaad.

Bloompje schreef:

Volgens mij hoorde ik van hen een nummertje op KINK fm.

'Munich' was vorige week Theme From Kink op KINK FM, dus dat kan kloppen.

awel, dat betekent dat ik meer naar kink fm moet luisteren. Ik had op zaterdag ingelogd, als ze er een top 30 ofzoiets is, en er zaten allemaal goeie nummers in.

Ik heb dit album nu een maand in mijn bezit en ik moet zeggen erg goed. Alleen alle nummers lijken wel erg veel op elkaar. In elk nummer wordt een zin een paar keer herhaald en er is niet een nummer dat totaal verschillend is van de rest. Toen ik het album het eerst hoorde kwam de muziek erg vertrouwd voor alsof ik ze al jaren ken.

avatar van Music4ever
Iemand enig idee waar ik deze muziek kan luisteren?
Op bol.com kon dat namelijk nog niet.

avatar van titan
titan (crew)
Hier kun je het album beluisteren.

Nivel schreef:

er is niet een nummer dat totaal verschillend is van de rest.

Dat ben ik niet met je eens. 'Fall', 'Camera', 'Open Your Arms' en afsluiter 'Distance', zeg maar de rustpunten op het album, wijken toch sterk af van de rest van de nummers, die verder meer up-tempo zijn.

avatar van titan
titan (crew)
Oh la la, wat een heerlijke plaat is dit. De invloeden van bands als Interpol (die mochten wilen dat ze dit album als opvolger van Turn on the bright lights hadden uitgebracht i.p.v. het te routineuze en gemakzuchtige Antics), Joy division (wel de gedrevenheid en verbetenheid ervan, maar niet het zwartgallige) en Echo & the bunnymen zijn evident aanwezig, maar toch klinkt de plaat helemaal van nu. Daarnaast straalt het album dezelfde urgentie en geldingsdrang uit als het andere zo bewierookte debuut van 2005: Silent alarm van Bloc party. 4,5*.

avatar van Ward
Ik ben nu echt heel benieuwd. Maandag ga ik deze meteen halen. Ik ben ook heel benieuwd hoe ze live klinken. Heeft iemand ze al gezien?

avatar van Nicolage Rico
De zanger vindt het wel heel fijn om zijn zinnetjes continue te herhalen.....

JonnieBrasco
Maar bij deze muziek gaat het om het geluid natuurlijk, de zanger heeft een prachtige stem... Die eerste zinnen in Open Your Arms, wauw! De rustigere nummers die Nautilus omschrijft spreken mij het meest aan. All Sparks is echter mijn favoriet, heb ik al circa 30 maal gehoord, dat nummer voldoet wat mij betreft aan alle eisen waaraan de perfecte popsong hoort te voldoen. Vooral het laatste couplet is zo mooi, als er dat extra geluidje in komt terwijl ook de de stem een toonladdertje lager is.

avatar van Nautilus
Ik heb het album sinds vandaag in huis en draai het zo ongeveer non-stop. Ge-weeel-dig!

Ook ik dacht dat ik wel genoeg zou hebben van dit soort bandjes, maar ook bij mij gaat het "niet dus" op.
Aan de andere kant ga ik ook niet mee in de superenthousiaste meningen over deze cd (zoals ik dat met Interpol ook niet zo heb). Gewoon een uitstekende plaat zoals een Bloc Party en alle andere aanverwanten die ook hebben afgeleverd, meer niet: 4*

Oke, ik zit aan nummer twee, de single dus Munich, en die had ik duidelijk al eens gehoord. Na twee nummers weet ik al dat dit erg leuk is en heel erg Interpol...

avatar van rzasa
Eindelijk weer eens een cd uit die al gewoon een paar dagen achtereen in de cd speler zit en nog steeds niet verveelt! Dat was alweer een tijdje geleden. Hoera voor The Editors. In de top 3 van 2005 op zeker. Echt heel goed.

avatar van Ward
Geweldig album inderdaad. Stukken beter dan Antics van Interpol. Hoogtepunten vind ik Bullets en All Sparks. Deze gaat nog veel langskomen de komende tijd. 4,5*

Ik vind Munich het beste nummer.

avatar van Ward
Bij mij verandert het eigenlijk bij elke luisterbeurt.

avatar van rzasa
Erm, Editors, niet The Editors.

Wat_Jij_Wil
Ik heb The Back Room nu een aantal keer beluisterd en ben er enthousiast over, die 50 minuten zijn echt zo om. Ik vond alles al meteen erg prettig, dus waarschijnlijk is het niet heel lang houdbaar, maar dat maakt me bij deze plaat helemaal niet uit eigenlijk. Ik ervaar het als een grote feel-good plaat die mij blij genoeg houdt tot een volgende ontdekking. De stem van de zanger is echt prachtig en veel nummers, waarvan vooral Blood en Sparks, werken zeer aanstekelijk; ze blijven voortdurend door mijn hoofd spoken. Ik merk wel op dat melodien vaak hetzelfde klinken en ik zelfs 1 keer het verkeerde refrein meezong , maar dat zal die beginfase wezen. Mijn moeder ervaart zoiets nu met Interpol - Turn On The Bright Lights. Getikt zoals ze is, heeft dat eerste luisterende oor van haar toch wel enigzins gelijk, vond ik ook.... Maar ik hoop toch stiekem natuurlijk dat ik met dit album ook bejaard kan worden.

avatar van Nicolage Rico
Wat een positieve reacties allemaal!!

Het lijkt nu al of "Editors" een beetje overschat wordt... Wat voor speciaals heeft de stem van de zanger precies? Ik vind zijn zangkwaliteiten niet overdreven goed. Verder heeft hij last van een -af en toe- irritant accent.

Het klinkt voor de rest alleraardigst, maar de liedjes lijken tot dusver veel op elkaar.. Wat ook opmerkelijk is, dat een aantal nummers irritant en goed door elkaar zijn, zoals "Fingers in the Factories" en "Bullets".. Erg apart. Eigenlijk best goed, maar anderzijds vrij irritant.

Ik weet zeker dat veel mensen het hier niet mee eens zijn.
Ik geef de cd absoluut nog een kans..

Wat_Jij_Wil
De stem van de zanger komt dominant over en dringt mijn oor vol overtuiging binnen. Hij lijkt al zijn woorden echt, echt?, ja echt te menen en dit maakt de geloofwaardigheid groot. Ze dragen zoveel bij aan de kracht en diepgang van de muziek, soms lijkt het zelfs een sprookje dat als realiteit beleefd wordt. Pff, Ik vind dit echt een machtige stem.

Dat het allemaal op elkaar lijkt hoeft niet negatief te zijn trouwens, dat ben je vast met me eens met Coldplay - X & Y in je top 10 . Het is ook geen meesterwerk, maar het luistert allemaal verdomd fijn weg. Ik ben het weer met jou eens dat ´Fingers In The Factories´ irritant en goed tegelijk is; dat refrein is jammer, zo jammer. Tot en met Camera vind ik dit album dan ook briljant, de rest wat minder. Ik kom zo op 4* uit.

(edit) Nah, dat refrein, daar is wat mee aan de hand hoor. Hij lijkt het niet aan te kunnen, in zweten uit te barsten, maar dan die rust opeens? Eng genoeg dat ik het goed begin te vinden. Bij de rest valt me het lichtelijk duistere sprookjesachtige nu op en die sfeer heb ik nergens nog ervaren. Distance had zo de film Gladiator ingekund. Ik kom toch wel uit op 4.5 * opeens.

Het is inderdaad opvallend dat alles in een enkele luisterbeurt meteen fantastisch klinkt, een hele prestatie. Camera, Fingers in the Factories en Open Your Arms springen er voor mij uit.

avatar van Zavo
Beter dan Interpol? Echt niet!
In de Oor stond zelfs dat dit het album was "dat Interpol allang had moeten maken". Dat werd geschreven door een vrouw, vandaar dat ik Editors nu graag als "Interpol voor meisjes" omschrijf. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het zeker niet slecht, maar Interpol vind ik toch wel een stuk beter.
De nieuwe band van dit moment is voor mij trouwens niet Editors, niet Bloc party en zeker niet Kaiser Chiefs, maar The Departure (ga maar snel luisteren als je dat nog niet gedaan hebt!).